Orbital, Justice, The Roots, David Byrne i Jack White, propostes del Cruïlla 2018

El festival, que omplirà el Parc del Fòrum del 12 al 14 de juliol, també comptarà amb músics catalans com Ramon Mirabet, Elefantes i Joan Dausà

Cultura

L'escenari principal del Cruïlla de l'any passat
L'escenari principal del Cruïlla de l'any passat

El Festival Cruïlla torna a oferir enguany un cartell d'excepció que omplirà des del dijous 12 al dissabte 14 de juliol el Parc del Fòrum –en aquesta edició la sessió de diumenge s'ha passat a dijous–. Jack White, David Byrne, The Roots, Orbital i Justice són alguns dels molts atractius d'aquest festival estiuenc.

El Cruïlla barreja artistes internacionals amb d'altres del país, així com autèntics mites de la història de la música contemporània amb les apostes més transgressores de l’actualitat. Una de les primeres confirmacions va ser David Byrne, el mite del post punk com a líder dels Talking Heads i una icona del new wave.

Una altre nom més conegut per la seva anterior banda és Jack White, de The White Stripes, un dels rockers més purs del segle XXI, que presentarà el nou disc, Boarding House Reach, dijous, quan també seran al Cruïlla Bunbury, l'Always Drinking Marching Band i Seasick Steve.

Divendres, novament hi haurà moments pels mites. Prophets of Rage –una banda amb membres de Rage Against the Machine, Cypress Hill i Public Enemy– presentarà a Barcelona temes del seu debut homònim, així com versions explosives dels tres mítics grups que els van portar a la primera línia de foc del panorama musical reivindicatiu.

I en un registra totalment diferent, però amb més de 60 àlbums a l'esquena, també serà al Cruïlla Gilberto Gil, membre fundador del moviment Tropicália, que va renovar el panorama musical del Brasil. Divendres també serà el dia del fill petit de Bob Marley, Damian; el rei del pop actual, N.E.R.D., i els colombians Bomba Estéreo.

Dissabte, a banda de Byrne, també es podrà veure la proposta de The Roots, un dels grups més representatius de la música negra nord-americana. Serà també la jornada més electrònica amb Justice i els seus temes convertits en himnes contemporanis, i el final apoteòsic amb Orbital, els grans del techno dels 90.

L'escena nacional i estatal hi tindrà molta presència amb bandes com Belako, Blaumut, Elefantes, La Pegatina, Ramon Mirabet, Joan Dausà, La M.O.D.A., Lori Meyers, Mi Capitán, The New Raemon i Izal. A més, els músics i bandes emergents també s'obren pas al festival, que ha convidat, entre altres, Joana Serrat, Núria Graham, Bugzy Malone i The Last Internationale.

Més enllà de la música

Enguany les més de 30 propostes musicals s'enriqueixen amb altres disciplines artístiques. Així, La Fura dels Baus hi participarà amb l'espectacle Dreams i l'Aquelarre de Cervera hi serà present en el seu 40è aniversari.

Edicions locals