Consultori mèdic

Contingut patrocinat

P. Ara que comença l'estiu, què es pot fer per prevenir les otitis infantils?

R. Amb l'augment de la calor i la humitat al conducte auditiu després dels banys, la incidència de l'otitis es dispara. Com a prevenció, el primer pas seria evitar banyar-se en aigües contaminades. Agitar el cap després dels banys ajuda a eliminar l'aigua acumulada; la neteja de les orelles amb una tovallola (l'ús de bastonets no és aconsellable) és efectiu, i l'ús d'un assecador a una distància prudent per eliminar la humitat acumulada.

P. Què és el trastorn per dèficit d'atenció?

R. És una entitat de descripció relativament recent que consisteix bàsicament en una disminució de l'atenció, de la concentració, acompanyada generalment d’una disminució de l'autoestima, així com tendència a la hiperactivitat i la impulsivitat. És probable que s'estigui sobrediagnosticant aquesta patologia; per aquest motiu és important posar-se en mans de l'especialista adequat.

P. És cert que els antihipertensius poden provocar tos?

R. Els antihipertensius com a grup terapèutic no provoquen tos. Ara bé, com qualsevol medicament poden tenir efectes secundaris. En el cas de la hipertensió, una de les famílies terapèutiques més utilitzades tant per la seva vàlua per reduir les xifres tensionals com per prevenir el risc cardiovascular, alguna vegada pot produir tos. Aquesta circumstància que es pot resoldre sense problema canviant el tractament.

P. N'hi ha prou amb dormir 5-6 hores si es descansa bé?

R. Aquest és un tema complex. Sense ser un expert en patologia de la son, la meva opinió particular és que el més adequat és dormir al voltant de 8 hores. Hi ha estudis que apunten que per aconseguir un somni plenament reparador, perquè els reguladors fisiològics puguin actuar convenientment, són necessàries almenys 7 hores.

P. Què és la malaltia d’Addiso?

R. És un trastorn metabòlic i endocrí que es gesta quan l'organisme (les glàndules suprarenals) és incapaç de produir suficient cortisol, generalment per causa autoimmune. El cortisol regula moltes funcions. El seu dèficit generalment comporta una debilitat important, pèrdua de pes, alteracions digestives, del metabolisme del sucre, etc. Identificada i tractada la causa, el dèficit de cortisol s’ha de suplir administrant determinats corticoides.

P. És cert que menjar molts plàtans no és bo?

R. El plàtan és una fruita excel·lent, però conté molt potassi. Per aquest motiu persones amb malalties renals o amb determinats tractaments n’han de controlar la ingesta. Ara bé, no és l'única fruita que conté potassi. Per això, al marge de les indicacions que us faci el metge, el sentit comú aconsella que el més adequat és ingerir fruites variades en quantitats raonables.

P. Des de fa un parell d'anys, quan vaig a la platja, em surten al pit unes petites taques vermelles que piquen.

R. Pel que comenteu sembla un quadre d’urticària solar que generalment afecta el tòrax i el tors, encara que també pot produir-se en altres parts del cos. És una entitat relativament freqüent en adults. El meu consell és que consulteu el dermatòleg i, mentrestant, apliqueu el sentit comú: no exposeu directament al sol aquestes parts (almenys sense protecció solar important), i utilitzeu samarretes de cotó encara que sigueu a la platja.

P. Quins medicaments hi ha per deixar de fumar?

R. En molts centres de salut hi ha especialistes en aquest tema i actualment hi ha diverses estratègies. Al meu entendre, tot i que no en sóc un expert, els més interessants són els fàrmacs que actuen sobre els receptors de la nicotina, que redueixen la sensació d'abstinència. Un altre grup serien fàrmacs antidepressius que simulen els efectes de la nicotina i la substitueixen, com pegats, xiclets o cigarrets electrònics. En tot cas, el més important, com gairebé tot a la vida, és la motivació i consultar experts que puguin ajudar-nos a decidir quina estratègia és la que més ens convé.

P. El tractament de la hipertensió, encara que estigui controlada, ha de ser per sempre?

R. Tot i que alguna vegada ja he contestat a preguntes similars, vista la freqüència de la pregunta, reitero: quan es diagnostica una hipertensió i se segueixen les pautes adequades –en les lleus, sense altres factors de risc, es recomana seguir una dieta sana, fer exercici i mirar de reduir pes–, un cop s'estableix un tractament és habitual mantenir-lo.

P. A quina edat és convenient fer-se una densitometria?

R. No hi ha cap edat establerta al respecte. De fet, si no se sospita una osteoporosi no s'acostuma a fer densitometries. En casos d'osteoporosi confirmats i en tractament sí que s'acostumen a fer controls per observar canvis en la qualitat dels ossos.

 

ACTIVITA. C. Joan Prim, 136. Granollers

Tel. 93 840 17 02 | www.activita.cat

Les consultes es poden adreçar a: [email protected]

Edicions locals