Consultori mèdic

Contingut patrocinat

P. L’ansietat pot provocar un infart?

R. L’ansietat, unida a altres factors de risc cardiovascular, com ara la hipertensió, la diabetis, la hipercolesterolèmia, l’obesitat, etc., sí que poden ser un factor a tenir en compte, tot i que l’ansietat per se, sense altres factors de risc, no acostuma a ser un desencadenant d'un infart.

P. Puc menjar xocolata si tinc el colesterol elevat?

R. La xocolata, malgrat contenir greixos, pot consumir-se amb moderació. Entenc que vostè es refereix a la xocolata sola. La brioixeria amb xocolata sí que seria poc convenient.

P. A quina edat és convenient anar al ginecòleg per primera vegada?

R. No hi ha una edat prefixada en cas que no hi hagi molèsties. De tota manera, pot ser convenient en l'adolescència per aclarir dubtes, o bé quan s'inicien les relacions sexuals. Després serà l'especialista qui li indicarà cada quant és adequat realitzar revisions.

P. Què és l'anisakis?

R. És un paràsit (Nematode) que pot trobar-se en els peixos, cefalòpodes (calamars, pop, sípia) i crustacis que pot provocar alteracions digestives i/o reaccions al·lèrgiques. La cocció, fregit, forn o planxa dels peixos acostumen a desactivar el paràsit.

P. Què indica en una anàlisi de sang l’anisocitosi elevada?

R. L’anisocitosi significa que els glòbuls vermells tenen diferents mides. Elevacions discretes com a única alteració no acostumen a ser patològiques. L’anisocitosi apareix en casos d’anèmia, alguns dèficits de proteïnes, alteracions hepàtiques... En tot cas, és el seu metge qui ha de valorar el conjunt de l'analítica per determinar a què pot ser degut.

P. A quina edat convé fer-se una colonoscòpia?

R. Si no patiu cap malaltia gastrointestinal ni teniu antecedents de familiars directes de càncer colorectal, sang en femta o molèsties de l'aparell digestiu no identificades no és necessari practicar-se una colonoscòpia. En tot cas, és el facultatiu qui, independentment de l'edat d'una persona, decideix la conveniència o no de realitzar-la.P. Com puc saber si faig parades respiratòries durant la nit? Quin risc comporten per a la salut?

P. Com puc saber si faig parades respiratòries durant la nit? Quin risc comporten per a la salut?

R. Al marge de fer una visita a l'otorrino perquè verifiqui que no hi ha patologies que dificulten un correcte flux aeri, la polisomnografia (un aparell que es fa servir durant la nit per controlar la respiració del subjecte) és un mètode eficaç. Pel que fa a riscos per a la salut: tot i que les patologies prèvies són importants, s'ha relacionat l'apnea del son amb un increment de determinades malalties cardiovasculars i respiratòries.

P. És cert que hi ha malalties de la tiroide que poden provocar demència?

R. La patologia tiroidal, així com altres malalties, dèficits d'algunes vitamines, etc., poden ocasionalment cursar amb deteriorament cognitiu, un problema que acostuma a revertir-se corregint el trastorn. En el cas concret del singlot i els hipertiroïdismes, efectivament, de vegades (amb molt poca freqüència), poden comportar alteracions cognitives.

P. Què cal fer per afrontar la picada d'un insecte?

R. En primer lloc netejar la ferida amb aigua freda. Desinfectar la ferida si n'hi ha, prendre ibuprofèn i un antihistamínic. Aquestes mesures funcionen en la majoria de picades.

P. És cert que els bacteris s'estan tornant resistents als antibiòtics?

R. No, si bé és cert que els bacteris tenen capacitat per crear resistències, el mal ús dels antibiòtics no és precisament positiu en el desenvolupament de resistències. En qualsevol cas, si un antibiòtic no funciona, sempre hi ha alternatives (altres antibiòtics).

P. Si estic prenent pastilles per dormir i em quedo embarassada, hi ha cap risc per al fetus?

R. Fins on arriba el meu coneixement –en cas que feu referència a benzodiazepines tipus lorazepam, diazepam, alprazolam, etc.– no hi ha estudis concloents sobre aquesta qüestió. En tot cas, la meva recomanació és que consulteu el ginecòleg perquè sigui ell qui en ponderi el risc-benefici, les alternatives o bé quins preparats hi ha en cas que el seu ús sigui recomanable.

P. Quin tractament s’ha de seguir en cas d'urticària solar?

R. En cas de confirmació d’urticària solar hi ha un principi bàsic elemental tan simple com evitar l'exposició directa al sol. En tot cas, és recomanable revisar tractaments fotosensibilitzadors, així om hidratar adequadament la pell. També és convenient posar-se en mans d'un dermatòleg tant per confirmar el diagnòstic com per revisar les diferents alternatives de prevenció i tractament que hi hagi.

 

ACTIVITA. C. Joan Prim, 136. Granollers

Tel. 93 840 17 02 | www.activita.cat

Les consultes es poden adreçar a: [email protected]
 

Edicions locals