Consultori mèdic

Contingut patrocinat

P. Quines són les causes que provoquen que s'inflin els turmells?

R. Esbrinar el motiu de l'edema dels turmells necessita una història clínica completa i molt probablement algunes proves diagnòstiques. De tota manera, contestant a la seva pregunta li diré que les causes poden ser múltiples, des de problemes posturals fins a alteracions circulatòries locals, problemes circulatoris generals o problemes renals entre d’altres.

P. Què és més eficaç en el tractament del dolor, el paracetamol o l'ibuprofèn?

R. En alguna ocasió ja he contestat alguna qüestió similar. No obstant això, li diré que en les dosis adequades les dues substàncies són útils en el tractament del dolor, si bé, en funció de la causa, l'eficàcia varia. L’ibuprofèn, al marge de l’antiàlgic (contra el dolor), és antiinflamatori i antitèrmic. En canvi, el paracetamol té escassa utilitat com a antiinflamatori i és eficient com a antiàlgic i antitèrmic.

P. És útil prendre aspirina infantil cada dia per prevenir infarts i embòlies?

R. Només té sentit prendre aspirina per prevenir problemes si es pertany a un grup de risc i l’hi ha aconsellat el metge. Les persones que no tenen factors de risc no obtenen cap benefici.

P. Quan cal vacunar-se de la grip? La vacuna té cap efecte secundari?

R. Al nostre país, sense haver-hi una data fixa, el que es recomana és vacunar entre finals de setembre i mitjans d'octubre. Pel que fa als efectes secundaris, encara que com qualsevol fàrmac no n’està exempta, els beneficis que aporta la vacuna són prou importants i no paga la pena plantejar-se els possibles efectes secundaris.

P. Què en pensa, vostè, dels antivacunes?

R. Més que donar-li la meva opinió sobre aquest col·lectiu, l’hi donaré sobre les vacunes. Hi ha un consens indiscutible en el col·lectiu mèdic i en els organismes mundials dedicats a la salut sobre el benefici de vacunar sistemàticament davant de determinades malalties, i, a més, aquest consens està avalat científicament. Per part meva estic totalment en desacord amb els antivacunes.

P. Què és l’epigenètica?

R. L’epigenètica estudia aquells factors no inclosos en el nostre ADN que són capaços de regular-lo. Per exemple, l'epigenètica estudia els factors que influirien en el fet que es manifesti o no una malaltia que genèticament estem predisposats a desenvolupar.

P. Què són les arrítmies? Què les provoca?

R. El cor, en circumstàncies normals, batega entre 60 i 100 vegades per minut i ho fa de manera constant i regular. Quan s'excedeix el nombre de pulsacions minut, quan s'està per sota del que es considera normal o bé quan la cadència no és constant o bé és irregular parlem d'arrítmies. Hi ha circumstàncies en què les alteracions del ritme són fisiològiques, normals: esforç intens, emocions fortes (por, alegria, etc.) o canvis posturals bruscos. Fora d'aquestes arrítmies que es consideren fisiològiques, la resta han de ser valorades per un metge. Les causes d'arrítmies són diverses: lesions en el teixit cardíac, hipertensió i malalties (tiroidals, per exemple) són causes comunes. La resta, així com el tractament, han de ser valorades per un especialista.

 

ACTIVITA. C. Joan Prim, 136. Granollers

Tel. 93 840 17 02 | www.activita.cat

Les consultes es poden adreçar a: [email protected]

Edicions locals