Consultori mèdic

Contingut patrocinat

P. Com es contagia aquesta nova infecció apareguda a la Xina? És realment molt perillosa?

R. Entenc que fa referència a la infecció del coronavirus de Wuhan. El contagi és per contacte directe amb les secrecions de pacients malalts, inclòs el fet d'estar a menys de dos metres d'una persona infectada pel risc d'inhalar secrecions transmeses, per exemple, a través de la tos. El coronavirus provoca quadres respiratoris aguts importants, inclosa la pneumonia en molts casos. Generalment les persones sanes acostumen a recuperar-se adequadament.
En tot cas, les autoritats sanitàries ja estan preparades per si apareixen casos al nostre país, i no crec que hàgim de preocupar-nos en excés, almenys fins a dia d'avui, per aquest brot infecciós.

P. Què es consideren cistitis de repetició i com podem prevenir-les?

R. Més de tres a l'any o més de dues els últims sis mesos, havent transcorregut més de 15 dies entre infeccions, ja que si es produeix en menys de 15 dies es considera el mateix episodi. La millor manera de prevenció és mantenir una bona higiene, ingesta abundant d'aigua, no aguantar l'orina, i orinar abans i després de mantenir relacions sexual. En cas que sigui necessari, hi ha teràpies naturals que ajuden a la prevenció.

P. Puc contraure la grip tot i estar vacunat?

R. Tot i la protecció que confereix la vacunació, hi ha la possibilitat de contraure la grip. Ara bé, el benefici de la vacuna és indubtable en estar alertat el nostre sistema immune. La vacuna no només redueix el risc d'infecció, sinó que, a més, disminueix les complicacions i els ingressos hospitalaris.
 
P. Menjar fruita redueix el colesterol?

 
R. Al marge de la pregunta que vostè fórmula, menjar diàriament un parell o tres peces de fruita és sens dubte beneficiós per a l'organisme. Centrant-nos en el colesterol, encara que no conec estudis concloents, s'han publicat treballs que asseguren que el consum de dues pomes a el dia té un efecte beneficiós sobre els nivells de colesterol.

P. És cert que amb la menopausa augmenta o apareix insomni?

R. No és totalment cert que de manera inexorable es produeixi aquesta circumstància, tot i que és veritat que després de la menopausa hi ha un grup de dones a les quals els costa una mica més agafar el son. Sembla ser que amb una bona dieta i disminuint el consum de sucres refinats pot revertir-se aquesta situació.
 
P. És cert que els suplements de magnesi (Mg) són bons per a la salut?

R. Indubtablement el Mg és un ió que compleix determinades funcions en el nostre organisme. Una alimentació variada ja proporciona el magnesi que necessita l'organisme. Si bé hi ha estudis que apunten que aportacions extra poden ser útils per disminuir malalties cardiovasculars i per a altres funcions rellevants, falta ampliar-los per certificar-ne la rellevància. En tot cas, si seguiu una dieta variada, abans de consumir suplements minerals seria convenient consultar-ho amb el metge de capçalera.

P. És recomanable la vacuna contra la pneumònia?

R. Inicialment la vacuna s'indica en persones amb antecedents de pneumònies per pneumococs, en majors de 65 anys, en fumadors importants, en persones amb salut delicada, alcohòlics, etc. No té gaire sentit en menors de 65 anys que gaudeixin de bona salut.

P. Té cura l'hipertiroïdisme?

R. En principi depèn de la causa. Si ens cenyim a l'hipertiroïdisme més freqüent (Graves- Basedow), pot curar-se espontàniament o bé adoptar un curs recurrent amb remissions i reaparicions. En tot cas, sigui pel que hem esmentat o bé per altres causes, el tractament és eficaç, ja sigui de tipus farmacològic o quirúrgic.

P. Hi ha algun tractament eficaç per a l'hepatitis C?

R. Els últims anys s'ha fet un gran salt en el tractament amb antivirals i s'ha aconseguit controlar perfectament la malaltia i eradicar el virus. Per aquest motiu podem assegurar que sí que té cura.

P. S'encomana l'helicobàcter pilòric?

R. Sí. Sol adquirir-se durant la infantesa per contacte directe. Les formes més comunes de contagi són pel contacte boca-boca i per la ingesta de menjars i aigua contaminada.

P. La meva mare i la meva àvia han tingut càncer de mama. És hereditària aquesta malaltia?
 

R. El càncer de mama hereditari és una cosa molt poc freqüent. Ara bé, és cert que determinades mutacions genètiques que poden detectar-se quan es diagnostica el càncer sí que poden heretar-se, circumstància que podria incrementar el risc. En tot cas, amb els controls periòdics que indiqui el ginecòleg es minimitza el risc, ja que si es donés el cas amb un diagnòstic precoç els tractaments són molt eficaços.
 
P. Tinc dèficit de vitamina D, però no gaire. Exactament per què serveix?
 

R. La vitamina D és imprescindible per a la correcta formació dels ossos. La falta d'aquesta vitamina pot provocar dolors i debilitat osteomuscular, agreujar l'osteoporosi i, per tant, incrementar el risc de patir fractures.

P. Sóc una dona de 32 anys que surto a córrer cada dia. Ara vull preparar una mitja marató.

R. Encara que vostè no esmenta res al respecte, entenc que és una persona sana. Quan se sotmet el cos a un esforç important, i la mitja marató ho és, jo li recomanaria que prèviament fes una prova d'esforç per veure com respon el seu sistema cardiovascular davant exigències físiques importants.
 
P. En la revisió mèdica de l'empresa m'han comentat que tinc un petit bloqueig cardíac, que no té importància i que puc fer vida normal.

R. Efectivament, hi ha petites alteracions en el sistema de conducció cardíac que en principi no suposen risc cardiovascular. De tota manera estaria bé saber de quin tipus de bloqueig es tracta. Davant de qualsevol dubte mai no està de més consultar amb un cardiòleg perquè confirmi les característiques del bloqueig.

 

ACTIVITA. C. Joan Prim, 136. Granollers

Tel. 93 840 17 02 | www.activita.cat

Les consultes es poden adreçar a: [email protected]

Edicions locals