El futur de les residències per a la gent gran

L'equip d'arquitectes CPVA de Granollers compta amb més de 40 anys d'experiència en el sector

Aparador

Residència i centre de dia per a gent gran a Santpedor
Residència i centre de dia per a gent gran a Santpedor | Ajuntament de Santpedor

Granollers

CPVA és un equip d’arquitectes amb més de 40 anys d’experiència en el sector. Liderats per Toni Codina i Joan  Prat, arquitectes nascuts a Granollers, han desenvolupat l’exercici professional en els diferents àmbits de l’arquitectura  i l’urbanisme. En els últims 20 anys han rebut diversos encàrrecs d’equipaments sanitari-assistencials com són: hospitals, clíniques, centres d’atenció primària, residències per a gent gran, apartaments tutelats per gent gran, centres de dia per gent gran i casals, pel que han acumulat una amplia experiència en aquest sector.

L’any 1998 CPVA va projectar el seu primer edifici per a gent gran: una residència a Granollers.

Les residències hauran d’incorporar nous serveis mèdics sense perdre el model de convivència familiar

Des de llavors ha guanyat diferents concursos per a l’administració pública, tant de la Generalitat de Catalunya com d’àmbit municipal, a més de rebre diversos encàrrecs de fundacions i altres entitats, pel que s’han especialitzat en crear espais per a la gent gran buscant una arquitectura generadora d’entorns que millorin les condicions de vida dels   residents, incorporant les noves tendències del sector, aprenent de les experiències dels professionals que hi treballen, assistint a seminaris i observant els models capdavanters del nord d’Europa.

La crisi per l’aparició de la covid-19 ha posat l’atenció en l’àmbit sanitari-assistencial i en especial en les residències per gent gran, on s’ha fet evident que el model d’atenció ha de repensar el seu futur pròxim a un model més humà i individualitzat.

Residència i centre de dia per a gent gran Sandino. Promotor: Infraestructures / Generalitat de Catalunya · Fotògraf Simón García

Des de CPVA es treballa per un model centrat en l’atenció a la persona i allunyar-se dels centres massificats on es produeix la deshumanització i desapareix la persona. La clau està en una arquitectura que agrupi un màxim de 15-20 residents que puguin disposar dels seus propis espais comuns de sala d’estar, menjador, fins i tot cuina i accés directe a un espai exterior. El resident s’ha de sentir com a casa, tenir la intimitat necessària, garantir la socialització amb els residents i cuidadors com una petita comunitat, i gaudir de l’aire lliure que ajuda a una vellesa  activa i a l'orientació espai-temps.

En l’actual moment de pandèmia que vivim, un model així facilitaria el confinament alhora que permetria que els residents poguessin deambular dins de la seva unitat i no haguessin d’estar tancats a la seva habitació.

CPVA Arquitectes
c. Barcelona, 90, local · Granollers
Tel. 93 870 55 83
www.cpva.net
[email protected]

Edicions locals