El sector de l’aigua obre nous horitzons d’ocupabilitat
AGBAR impulsa l’FP Dual en un exemple de col·laboració publicoprivada
Granollers
La tecnificació i innovació d’aquest àmbit permet generar llocs de treball de qualitat. El mercat laboral es transforma contínuament, i més en una època marcada per la constant evolució tecnològica. Això significa que
apareixen nous llocs de treball i, per tant, s’obren horitzons diferents per als estudiants. Per això, és vital que la formació estigui adaptada a les necessitats de les empreses i la Formació Professional Dual està precisament dissenyada per aconseguir aquest objectiu.
AGBAR és el referent de l’FP Dual en el sector de l’aigua, promovent a través de l’Escola de l’Aigua aquesta modalitat formativa des de fa vuit anys en col·laboració amb instituts públics, ajuntaments i comunitats autònomes. Empreses com Sorea i Aigües de Barcelona han participat des d’un primer moment en el disseny de la FP Dual, que combina les classes a l’aula amb l’aprenentatge a l’empresa, impulsant un grau mitjà en l’àmbit de Catalunya l’any 2014 i posteriorment participant en la configuració del cicle superior.
Col·laboració.
Després d’anys de trajectòria en l’FP dual, aquesta col·laboració és un model d’èxit tant amb les administracions com amb els centres educatius. Actualment s’imparteixen programes duals del sector de l’aigua en dos centres públics de Catalunya, l’Institut Pere Martell de Tarragona i l’Escola Municipal del Treball de Granollers, i pel curs 2020-21 se sumarà l’Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat. El volum d’alumnes en els cicles formatius supera els 150.
Formar en l’excel·lència, facilitar l’accés a un lloc de treball de qualitat i explicar el món de l’aigua als més joves són els objectius de l’Escola de l’Aigua, una institució educativa pionera amb la qual AGBAR mostra el seu compromís amb la transmissió de coneixement i contribueix a impulsar una nova economia circular", assenyala Lluc Pejó, director de l’Escola de l’Aigua.
El proper curs s’impartiran graus mitjans i superiors a tres centres.
Des de l’Escola de l’Aigua, expliquen, es coordina la implementació dels programes treballant estretament amb els docents dels instituts i els experts de Sorea i Aigües de Barcelona, oferint la seva experiència i coneixement com a referents dins del sector de l’aigua.
Aquest enfoc repercuteix, tal i com comenta Pejó, en el foment de l’ocupació de qualitat: “Un professional amb una base formativa solvent té major capacitat d’aportació de valor en el seu lloc de treball, tant a curt termini pel que ha après, com a mig termini per la seva major capacitat d’aprendre”. Al mateix temps, és una aposta per la productivitat de les empreses i la competitivitat dels sectors econòmics, perquè disposar de formacions més especialitzades suposa l’entrenament de tècniques específiques i el domini de les eines ajustades a la realitat laboral present, facilitant l’eficiència i millora contínua dels serveis. “I també és una excel·lent oportunitat de col·laboració publicoprivada per a l’aportació de valor social en l’àmbit formatiu”, conclou el director de l’Escola de l’Aigua.
L'Escola Municipal del Treball de Granollers, un cas d'èxit.
La primera edició del cicle formatiu de grau mitjà en xarxes i estacions de tractament d’aigües es va començar a impartir el curs 2017-18 a l’EMT de Granollers. Des de llavors, s’han format 52 alumnes. El proper mes de setembre s’inicia la quarta edició. Sorea destaca que l’èxit d’aquesta formació es fonamenta en les aliances educatives i en la col·laboració publicoprivada. En aquest sentit, l’Ajuntament de Granollers ha apostat per l’FP dual, fins a esdevenir una de les ciutats amb més convenis de dual per a alumnes matriculats a cicles formatius.

Un model que funciona.
· 150 alumnes formats: Amb una ocupabilitat al voltant del 80% dels estudiants que finalitzen el cicle formatiu de grau mitjà. Amb el cicle superior, s’afegeixen a més alumnes que opten per continuar la seva formació acadèmica.
· Tres centres públics implicats a Catalunya: l’Institut Pere Martell de Tarragona, l’Escola Municipal de Treball Granollers i l’Institut Esteve Terrades de Cornellà de Llobregat.
· 13 empreses col·laboradores d’Agbar: Sorea i les seves filials, Aigües de Barcelona, Ematsa, Comaigua i Aquambiente.
Per a més informació: www.fpdualaigua.info