"Xócala és un obrador xocolater transparent, obert i participatiu"

PREMIS LISMIVO // Josep Teixidó, xocolater i pastisser, impulsor del projecte social Xócala de Cardedeu juntament amb l'associació Hi Som

Economia, Aparador

Josep Teixidó, pastisser artesà i xocolater, impulsor de Xócala
Josep Teixidó, pastisser artesà i xocolater, impulsor de Xócala | Xavier Solanas

Cardedeu

Xócala, premi exaequo en la quarta edició dels Premis Lismivo a l'empresa socialment responsable, és una firma amb caràcter social centrada en la creació, desenvolupament i producció de producte propi i per encàrrec que té com a base la xocolata (rajoles, torrons i bombons) amb receptes creatives i sorprenents. L'obrador de Xócala, ubicat a Cardedeu, a banda d'endolcir paladars, promou la normalització de la vida laboral de qui hi treballa, independentment de les seves capacitats

Xócala va néixer l'any 2016 per impuls de Josep Teixidó, pastisser i xocolater, i de l'associació Hi Som, que malda per normalitzar la situació de les persones més vulnerables, especialment aquelles que tenen alguna discapacitat, i es troben en risc d’exclusió social. "Xócala és un obrador xocolater transparent, obert i participatiu", descriu Teixidó. Un espai visible a peu de carrer per un ampli finestral des d'on crea productes que tenen com a base la xocolata, que es poden personalitzar per a empreses, institucions i associacions. Però a més Xócala permet que persones amb diversitat funcional puguin participar al màxim del procés. "Treballar amb aquestes persones et fa feliç”, indicava Teixidó divendres quan rebia el premi (una dona d'aigua elaborada pel CET Alborada de Mollet). Hi Som, gènesi del projecte Teixidó (Cardedeu, 1971) va estudiar al Gremi de Pastissers i va treballar en diverses pastisseries. El naixement de dues fi lles amb discapacitat li va fer inviable la conciliació familiar i laboral i l'any 2008, en plena crisi, va obtenir feina en un obrador a Tona d'on va extraure'n el coneixement: "Qui sap treballar la xocolata, ho pot dominar tot de la pastisseria; és el producte estrella. A més, empràvem la marca francesa Valrhona, de primera qualitat i amb consciència social", indica. L'any 2014 Dolors Sala impulsava
l'associació Hi Som, adreçada a la inclusió social, tot just quan Teixidó estava replantejant-se la situació laboral. "Va arribar l'hora de prendre la decisió. I amb la mort del meu pare vaig agafar-me un any sabàtic que no ho va ser, perquè vaig crear el projecte". D'aquí neixen els tallers per a persones amb discapacitat a la granja de vaques La Païssa, germen de Xócala. Dos anys venent producte a la fira de Nadal de Cardedeu amb èxit van ser el detonant per fer el cop de cap. "M'hi trobava a gust i el producte funcionava", rebla Teixidó. Hi Som també promou clubs de lectura i sortides inclusives, entre altres activitats.

Amb suport del CSTEC es va constituir Xócala, que naixia amb un concepte artesà i voluntat social inspirada en l'experiència de La Fageda. Ha fet pinya amb 14 empreses alimentàries per crear Créixer (lotssocialscreixer.com). Xócala també fa producte per encàrrec: "Ara treballem per a una empresa que nodreix les botigues de museus d'Europa amb rajoles inspirades en corrents artístics". I és que el projecte agafa volada: "Hem treballat el naming i les marques".

Tallers inclusius i exclusius


Xócala també organitza tallers d'unes dues hores (per a empreses, aniversaris, festes infantils) on es fa el passi d'un vídeo explicatiu i les persones amb discapacitat i voluntaris guien i ajuden en les elaboracions a qui hi participa. També es fan tallers inclusius de forma periòdica amb les entitats Viver de Bell-lloc (Cardedeu), APINDEP (Santa Eulàlia), APADIS (les Franqueses), AFADIS (Baix Montseny) i ORDI Natura. De moment els tallers s'han hagut de cancel·lar a causa de la Covid a l'espera que la situació sanitària permeti reprendre'ls. No tota l'activitat es fa a l'obrador, ja que hi ha l'opció de que es desplacin a petició. "En gaudeixo i la gent ho valora, m'omple molt, i les persones que incorporem se senten valorades", diu Teixidó que expressa un desig: "Vull que Xócala tingui continuïtat".

Especialitats xocolateres


Entre els productes que crea i comercialitza Xócala hi ha preses de sabors exòtics amb espècies i condiments; preses amb fruites, creatives, rajoles bàsiques, torrons i assortits de bombons (capses de 6, 8 i 16). Assortits que compten
amb varietats com els de Praliné i sal Maldon; de trufa amb Cointreau i taronja; trufat amb ratafi a; trufat de te verd amb menta i Praliné cruixent de neules. Pel que fa a torrons, n'hi ha de pipes i vainilla; de cafè irlandès; de festucs i blat de moro; de fruita de la passió; de xocolata blanca, amb llet i de xocolata negra Eco del 70%. Mereix un esment a banda el crispi Maresme, xocolata blanca amb maduixes, crispi de iogurt i sucre de llima. A més del web, es poden
adquirir a la botiga efímera que per Nadal instal·len a la carretera de Cànoves, 1, al centre de Cardedeu.
www.xocala.cat

 

Acte d'entrega dels Premis Lismivo a Can Palots

L'entrega dels Premis Lismivo 2019 va tenir lloc divendres el Teatre de Can Palots de Canovelles. Una edició que premiava exaequo Xócala i Dara Pharma Francesc Colomé, president del Consell Comarcal, destacava les “moltes capacitats" de les persones amb discapacitat, i donava les gràcies a les empreses i entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional. “Gràcies per la feina feta amb aquests col·lectius que en aquests moments difícils necessiten el suport de tothom”, afegia. El vicepresident primer del Consell Comarcal i alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ressaltava el rol de l’administració per impulsar iniciatives així, "que van de la mà d’empreses i agents privats”. I el vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils, reivindicava que es compleixi la llei pel que fa a la contractació de persones amb diversitat funcional. “Invertir en inclusió és una bona inversió”, remarcava.

La xarxa Lismivo
La Xarxa Lismivo està integrada per institucions públiques (Diputació de Barcelona; els ajuntaments de Cardedeu, Granollers i Santa Maria de Palautordera; les Oficines de Treball de la Generalitat de Granollers, Granollers-Perifèria i Mollet; i el Consell Comarcal del Vallès Oriental), entitats especialitzades (APINDEP Ronçana SL, APADIS, Castell de Sant Foix, Centre Sirius, Centre de formació Mordered, Escola Pia, Fundosa Social Consulting-Fundació ONCE), Centres Especials de Treball (Baix Montseny, Ral, Viver de Bell-lloc, Grupdem, Xavier Quincoces, Taller Alborada, Emiser Vallès, Intelami,TEB Verd), l’Ofi cina Tècnica Laboral (OTL) de Granollers i de Mollet, el Servei Prelaboral (INTRESS), els sindicats CCOO i UGT i la patronal Fundació PIMEC. Els premis es lliuren cada any i en les tres edicions anteriors l'han guanyat Dara Pharma de Granollers, l’Hospital Asil de Granollers i Arkema Química de Sant Celoni.
www.xarxalismivo.cat

Edicions locals