"Avui dia els metges de capçalera de les dones som els ginecòlegs"

Centre Mèdic Cabero Riera // Parlem amb el doctor Lluís Cabero, catedràtic de Ginecologia i Obstetrícia i màxim responsable del centre

Societat, Aparador

El doctor Lluís Cabero, a les instal·lacions del centre mèdic de Granollers
El doctor Lluís Cabero, a les instal·lacions del centre mèdic de Granollers | Xavier Solanas

L'equip Cabero Riera de Ginecologia i Obstetrícia està format per més de 40 professionals altament qualificats. El centre mèdic, vinculat a la Quirón (on hi gestiona el 70% de les assistències ginecològiques i obstètriques), té delegacions a Barcelona, Sant Adrià, Vic i ara també a Granollers, al carrer Josep Umbert, 2. Cabero Riera va començar la seva activitat l'any 1997 i des d'aleshores no ha parat de créixer, amb serveis de planificació familiar; seguiment de la gestació i assistència a parts; ecografies en 3D i 4D; estètica genital; revisions ginecològiques; prevenció del càncer genital; medicina de l'esterilitat, dietètica i nutrició; tractament làser CO2 per pèrdues d'orina i sequedat vaginal, i estètica genital. En parlem amb el seu màxim responsable, el doctor Lluís Cabero, una eminència en el sector.

–Per què vareu apostar per establir-vos també a Granollers?
–Hi hem apostat per apropar el servei. Granollers es troba a l’eix Barcelona-Vic i té molts atributs. Som en un lloc molt cèntric, i ben equipat. Amb tots els requisits que havíem de tenir per oferir un bon servei.
–El seu centre està vinculat a la Quirón. En què beneficia les pacients?
–Ens permet moviments bidireccionals. Si detectem aquí malaltes de risc les adrecem a Barcelona on hi ha una infraestructura més potent. I a l’inrevés, una dona a qui no cal la infraestructura la podem assistir aqui i s’estalvia el viatge a Barcelona.
–I a més voleu crear comunitat amb xerrades i trobades...
–Disposem d'una sala polivalent on, quan es donin els condicions sanitàries necessàries després de la Covid, farem activitats, tallers i col·loquis. Una escola de mares i dones.
–Quin paper juga avui el ginecòleg?
–La dona s’ha de sentir acompanyada sempre, no per un metge si no per un amic que la guia. És el nostre esperit. Avui dia, diria que el metge de capçalera de la dona és el seu ginecòleg. Ens demanen consell perquè les adrecem a un especialista si tenen una caiguda o si el nen s’ha fet alguna cosa.

"La dona s'ha de sentir acompanyada sempre, no com a metges, si no com a un amic que les guia. Aquest és el nostre esperit"

–No en va acompanyeu la dona en tots els moments de la seva vida...
–La dona té problemes quan és petita; a l’adolescència i pubertat; si s’infecten del papil·loma; la contracepció si no volen tenir fills, o els primers embarassos; per problemes amb alletament o el vaginisme potspart: la prevenció de les neoplàsies, càncers de mama o cèrvix; i la tempesta de la menopausa, on cal que les ajudem per tranquil·litzar-les, ja que no és símptoma de fer-se grans, sinó complir una etapa de la seva vida. La vellesa la dona l'ha de gaudir, amb una bona salut. La dona és el punt de referència del metge.
–Els temps canvien i també ha de canviar la mentalitat del metge...
–Nosaltres no apliquem cap més judici que ajudar la dona i posar-ho tot en context amb les noves formes de relació: lesbianisme, transexualitat... Hi ha gent que pot patir molt i se’ls ha d’ajudar. Si abans una dona de 60 anys amb un prolapse vaginal es plantejava que era a la part final de la seva vida ara hem de fer el que sigui perquè els 60 són els 40 d'abans.
–I les tècniques imagino que també han patit canvis..
–El làser l’estem aplicant en algunes patologies vaginals, com ara el vaginisme que provoca anomalies o infeccions que dificulten les relacions. I no només la tecnologia s'adequa als nous temps, també els metges. L’especialitat és viva, va incorporant coses i en va deixant anar d’altres. S’ha tallat el tabú que derivem algú al psicòleg per evitar allò que li dóna una mala qualitat de vida: identificació de sexe, problemes de separacions…
–Com pot afectar la Covid a l'aparell genital?
–Cal distingir l’acció directa la influència sobre l’estat anímic, perquè un tràngol pot afectar en l'eix hipòfisi-ovàric. El virus té efecte sobre l’hipotàlem i pot produir petites alteracions menstruals. En l’embaràs és capaç de provocar alteracions placentàries i depenent de la intensitat pot fer que la placenta no funcioni correctament i el fetus mori (en un 1% de les les infectades).
–I quins efectes té la vacuna?
–Pot alterar la menstruació, donar sensació de cansament, canvis en l'olfacte i el gust, o una petita grip; és normal de manera transitòria amb la vacuna. Amb el virus pot ser permanent, i no se sap quan acaba. Si estàs vacunat és difícil que puguis tenir Covid persistent, per això insistim molt també a embarassades que es vacunin fins i tot en el primer trimestre d'embaràs.

LLUÍS CABERO: UN CURRÍCULUM ENVEJABLE

El doctor Lluís Cabero i Roura (Barcelona, 1947), doctorat en Medicina i Cirurgia i en CIències Biològiques, ha estat catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia per la UAB dues dècades, centre universitari on ha estat vinculat des de 1976 a 2009, i director des de l’any 2001 del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Clínica Quirón Salud de Barcelona, una de les clíniques privades més prestigioses de l’Estat. És autor de 62 llibres i ha publicat nombrosos estudis a publicacions especialitzades.

La Generalitat li va atorgar la Medalla Dr. Trueta al mèrit sanitari l’any 2014. Abans havia estat triat Metge de l’Any 2001 per votació dels metges espanyols, i de mans del rei va rebre l’Ordre Civil de Sanitat l’any 2003, la màxima distinció que un sanitari pot rebre a Espanya. A més a més, ha rebut set medalles honorífiques de diverses societats
internacionals i ha estat distingit Doctor Honoris Causa en cinc ocasions (en breu recollirà la sisena a El Salvador). Una excelsa trajectòria que completa la publicació de 62 llibres i nombrosos articles a publicacions especialitzades d’arreu, i la presidència d’organismes com la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (1995-2003); de la Comissió Nacional de l’Especialitat d’Obstetrícia i Ginecologia del Ministeri d’Educació i de Sanitat (2001-2005), i de la Comissió Hospital Amics de la Unicef entre 1997 i 2006, fet pel qual al final del seu mandat va ser distingit amb la Medalla de la Unicef.

Per a més informació,www.caberoriera.es/granollers, i cita prèvia al 93 255 78 00 o whatsapp al 659 181 748
CABERO RIERA GINECOLOGIA I OBSTETRÍCIA
C/ Josep Umbert, 2, 2n 2a · Granollers 

De dilluns a divendres de 10 a 19 h

Edicions locals