"Cal conèixer el vessant fiscal i com aplicar les noves regulacions de les criptomonedes"

Parlem amb Sergi López, director executiu comercial d'Àgora, sobre fiscalitat i inversió en criptomonedes

Economia, Aparador

UNA GRAN ASSESSORIA FAMILIAR. L'edifici d'Àgora es va estrenar al setembre de 2019 i està situat al carrer Josem Umbert
UNA GRAN ASSESSORIA FAMILIAR. L'edifici d'Àgora es va estrenar al setembre de 2019 i està situat al carrer Josem Umbert | Toni Jiménez

L'assessoria i consultoria granollerina Àgora acaba de posar en funcionament un nou servei especialitzat en criptomoneda, criptoactius i criptodivises per orientar particulars i empreses en matèria de fiscalitat i inversió en moneda virtual. D'un temps ençà, els termes criptomoneda, criptodivisa o criptoactiu s'han popularitzat. Empresariat i particulars s'han aventurat a invertir en monedes virtuals, tot i el gran desconeixement que encara existeix de com funcionen exactament i com s'han de declarar. Per posar llum sobre aquests aspectes conversem amb Sergi López,  director executiu comercial d’Àgora, ara que la firma granollerina d’assessorament i consultoria a empreses acaba de posar en marxa un nou servei de fiscalitat i inversió en criptomonedes.

–Tot sovint escoltem el terme criptomoneda, però poca gent té clar què són i quina funcionalitat tenen?
–Per definir criptomoneda cal posar en context l'àmbit, si és comptable, financer, d'inversió, empresarial, de carrer… Jo diria que és una moneda digital d’intercanvi creada a partir d'una tecnologia innovadora basada en la criptografia, la blockchain.
–Quins tipus de criptomonedes diferents existeixen?
–No se sap amb certesa. Alguns mitjans parlen d'unes 2.500 i altres ho eleven a 10.000. Qualsevol persona o empresa pot crear-la fàcilment.
–Aconselleu invertir-hi?
–Sense dubte. Com a inversió i com a aposta de futur tecnològica. El blockchain ha vingut per canviar les coses i realment estan sortint projectes ràpids, fiables i transparent. Per això el més important és saber el projecte que hi ha al darrera. Ara només en transcendeix la volatilitat i els diners que es poden guanyar –o perdre–, però a mesura que s'implementi la tecnologia a negocis i a la societat en general, la majoria de s’estabilitzaran per a l’ús diari.
–El bitcoin va obrir el camí...
–Sempre he considerat el Bitcoin com a una reserva de valor, com l’or. La resta són monedes especulatives i depenent del projecte que tinguin o anunciïn, variaran el seu valor.
–Com tributen aquests actius?
–Encara que no hi ha una legislació específica per a les criptomonedes, la Direcció General de Tributs ha donat resposta a un nombre elevat de consultes vinculants que ajuden a enquadrar certs fets imposables amb la legislació tributària vigent. A l’IRPF existeix l’obligació de declarar les plusvàlues i minusvàlues que es posin de manifest quan es transmeten, igual que qualsevol bé patrimonial, per diferència entre el valor d’adquisició i el de transmissió. Aquí inclouríem els canvis entre criptoactius. Per tant, tributaran a la base especial de l’estalvi, amb tipus que van des del 19% al 26% màxim.

Recomano invertir en moneda virtual, sense dubte, però cal saber si darrera hi ha un projecte ràpid, fiable i transparent

Això sí, cal que els inversors disposin d'un registre prou exhaustiu dels seus moviments en criptomonedes per declarar correctament les plusvàlues. Si és una empresa la que compra les criptomonedes, el seu tractament a l’Impost sobre Societats funciona com el d’una existència, i la plusvàlua o minusvàlua tributarà al 25%.
–I en el cas de l'IVA?
–Les transaccions de criptomonedes estan exemptes d’IVA, per considerar aquests actius com a mitjans de canvi. A més, la Llei Antifrau, de juliol de 2021, inclou una nova obligació d’informació al model 720 de les criptomonedes que es mantinguin a empreses de compravenda (exchanges) o de custòdia situades a l’estranger. Aquesta obligació encara s'ha de reglamentar des del Ministeri d’Hisenda.
–Què han de tenir en compte particulars i empreses abans d’invertir en criptomonedes? Tenen idèntiques  obligacions en matèria fiscal?
–Res que pugui diferir del món inversor actual. Sobretot cal conèixer a fons el sector. Informar-se molt bé de cadascuna de les criptomonedes  existent i els projectes que hi ha darrere. No entrar-hi de cop. No invertir més diners dels que pots prescindir en cas de pèrdua total. I òbviament assessorar-se de les obligacions fiscals.
–A Àgora acabeu de posar en marxa un servei específic d'assessorament en aquest tipus d’operacions.
–Sí, des de fa un temps estem rebent moltes consultes relacionades amb criptomonedes i hem decidit facilitar aquest servei als nostres clients i a més poder arribar al màxim de gent possible. Per això hem creat un web d'ús molt intuïtiu i senzill, www.fiscalcrypto.io, que permet fins i tot fer reserves en criptomonedes.
–Quins serveis ofereix el nou web?
–Permet  diferents tipus de consulta segons el temps i urgència de qui fa la petició. També la reserva de serveis complementaris com la declaració de la renda, complementàries, model 720, entre d'altres. A més a més, posem a disposició un servei de seguiment de les inversions, on revisem totes les operacions que es facin, les reordenem per preparar-les per la renda i enviem informes cada mes als clients.
–Tractant-se d'un fenomen tan recent, us haurà obligat a formar professionals en aquesta matèria?
–I tant! El nostre equip fiscal està plenament capacitat per assessorar de forma òptima en aquesta matèria. Comptem amb un reconegut expert en el sector, relacionat amb diferents projectes que utilitzen tecnologia blockchain. És fiscalista, assessor, professor, conferenciant, i escriu a diaris i revistes especialitzades. Estem en un moment de creació de  nous  projectes i empreses, algunes d’activitats fins ara inexistents, altres de convencionals però que apliquen nova tecnologia. Tot és molt recent i les administracions no estan preparades encara per regular-ho.

A Àgora tenim un equip fiscal plenament capacitat per assessorar de riscos i repercussions legislatives i fiscals en aquesta matèria

–Quin consell donaries als empresaris que sospesen la possibilitat d’invertir en criptomonedes?
–D’entrada que es posin en contacte amb nosaltres. És important que sàpiguen on s’estan ficant i on volen invertir. Si ho fan a títol particular o a través de l’empresa. Quines repercussions fiscals o legislatives hi ha. Quins riscos poden trobar-se. Quines demanen identitat d’usuari. Conèixer la vessant fiscal de les criptomonedes a títol d’inversió, saber aplicar les noves regulacions interpretant els diferents contextos: mineria, blockchain, NFT i altres activitats. També hi ha molt desconeixement amb les cases d’intercanvi (exchanges), les bitlleteres (wallets). Un pas en fals pot fer perdre tots els fons sense opció de recuperar-los. A Àgora els ho explicarem tot des del principi. Hi ha molts factors a tenir en consideració, però sí o sí els animo a provar-ho.

ÀGORA  C/ Josep Umbert i Ventura, 129 · GRANOLLERS 
www.fiscalcrypto.io · 93 870 64 08

Edicions locals