La promotora SALAS inicia la celebració del seu 30è aniversari

L'empresa va néixer l'any 1992 a Sabadell amb la vocació de facilitar l’accés a l’habitatge

Aparador

PERE ESTEVE SALA. President i fundador de la companyia
PERE ESTEVE SALA. President i fundador de la companyia

La promotora SALAS celebra aquest 2022 els seus primers 30 anys de vida i, per commemorar-ho, ha llançat una campanya que té com a objectiu difondre la història de l’empresa i apropar al públic general la tasca de les persones que durant aquestes tres dècades han treballat i segueixen treballant per fer possible l’accés a l’habitatge.

I és que, tal i com destaca Pere Esteve Sala, el seu fundador i president, va ser precisament aquest l’objectiu que el va portar a fundar la companyia el 1992. “SALAS es va crear com una gestora perquè vaig veure les dificultats que tenien els ciutadans, i especialment els joves, per poder accedir a un habitatge”, assenyala Esteve, arquitecte tècnic de professió.

De la promoció social a l’expansió empresarial.
En un vídeo promocional Esteve repassa la trajectòria de la companyia que, des de la seva seu a Sabadell va començar com a “una entitat gestora de promocions, que impulsava comunitats de propietaris per tal que poguessin accedir a un habitatge”. D’aquesta idea van néixer les primeres cooperatives i fundacions, figures que SALAS ha impulsat per promoure habitatge social i que, encara suposa més del 50% del total dels habitatges que gestiona. Però un dels secrets de SALAS per seguir creixent sense perdre el seu objectiu és saber llegir molt bé les necessitats del mercat i, tot i que han continuat promovent habitatge social, també ha sabut diversificar-se. Això no només ha suposat el llançament al mercat d'altres tipologies d’habitatge, sinó també una expansió geogràfica des de Sabadell a la resta de Catalunya i també a les Balears –on hi porten una dècada i més de mig miler d’habitatges– i recentment a Madrid, on hi van obrir la seva primera oficina a l’estiu del 2021.

En tota aquesta expansió, el paper del director general de SALAS, Manel Rodríguez, ha estat fonamental. "Quan vaig arribar als 65 anys i amb promocions en marxa, vaig prendre la decisió de buscar la continuïtat, i això passava per trobar la persona que assumís la direcció de la companyia. Al tercer intent vaig trobar el Manel, que amb la seva edat i empenta ha aportat un creixement sostingut”. Tan bé va funcionar la sinergia que actualment l’empresa és propietat d’Esteve i Rodríguez a parts iguals.

Sobreviure a la crisis apostant per les persones.
L’altre secret de SALAS ha estat “l'aposta pel coneixement”. I és que l'any 2008, en els moments més difícils de la companyia, centrada en el model d’habitatge social, alguns membres de les comunitats de propietaris no van poder fer front als compromisos amb SALAS. Tot i això, es va decidir continuar endavant pels socis que sí podien seguir i per als propis treballadors. “Vam fer un esforç molt gran i ens va costar molts diners. Vam haver de negociar amb les entitats i replegar-nos perquè la crisi no se’ns emportés per davant, però també ens va servir per impulsar cooperatives socials després de la crisi”, recorda. “Tancar era una opció que no contemplava per respecte als treballadors que van fer créixer SALAS”, sentencia Esteve. “El més important era mantenir l’estructura del coneixement. Som una empresa de processos, que vol dir sistemes d’actuació que hem de conèixer, pel que les persones són fonamentals”. L'aposta per aquesta via fa que actualment SALAS sigui una empresa transversal, amb més de 160 treballadors, on tot el procés es controla internament, des de la cerca del sòl fins a l’entrega final, passant pel disseny del projecte, la comercialització i, des de fa dos anys, també part de la construcció, al crear SALAS Construhabit, constructora que executa alguna de les seves obres. Una fórmula que ha permès que SALAS, fidel als seus orígens, arribi a les tres dècades com a referent de l’habitatge social i lliure.

Edicions locals