"El nostre segell és aplicar l'humanisme a la medicina"

CENTRE MÈDIC CABERO RIERA / Parlem amb el doctor Guillem Cabero, responsable de Cabero Riera Associats, amb seu a Granollers

Aparador

GUILLEM CABERO. A les instal·lacions que l'equip de Cabero Riera Associats té al carrer Josep Umbert, 2, de Granollers
GUILLEM CABERO. A les instal·lacions que l'equip de Cabero Riera Associats té al carrer Josep Umbert, 2, de Granollers

L'equip Cabero Riera de Ginecologia i Obstetrícia està format per uns 50 professionals altament qualificats. Cabero Riera, vinculat a l'Hospital Quirón (on hi gestiona el 70% de les assistències ginecològiques i obstètriques), té delegacions a Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Vic i a Granollers, al carrer Josep Umbert, 2. Cabero Riera va començar la seva activitat l'any 1997 i des d'aleshores no ha parat de créixer, amb serveis de planificació familiar; seguiment de la gestació i assistència a parts; ecografies en 3D i 4D; estètica genital; revisions ginecològiques; prevenció del càncer genital; medicina de l'esterilitat, dietètica i nutrició; tractament làser CO2 per pèrdues d'orina i sequedat i estètica genital, entre d'altres aplicacions. En parlem amb el seu responsable, Guillem Cabero Riera.

–Quin és el segell de Cabero Riera?
–Volem aplicar l'humanisme a la medicina. Oferir més temps d'atenció a cada pacient, amabilitat, proximitat i intimitat, un entorn agradable amb dues o tres persones màxim a la sala d'espera. La nostra seu central és QuirónSalud Barcelona, perquè ens cal un hospital com a espai de referència per a parts i intervencions, però la nostra voluntat és estar més a la vora de la dona, amb una xarxa de centres, com la Unitat de la Dona de Granollers.
–Facilitar-ne el desplaçament...
–Una dona no pot perdre tot un matí per una visita, amb les dificultats creixents que hi ha per accedir o per aparcar a Barcelona. Abans tot passava per Barcelona, però ara hi ha molt bons professionals de la salut en altres municipis.
–No us definiu com a centre mèdic, si no com a una Unitat de la Dona...
–La nostra feina com a ginecòlegs no es limita a fer citologies, sinó en veure la dona a nivell global i oferir-li un servei integral; acompanyar-la en totes les fases de la seva vida. Saber com està vol dir que en una revisió puguis determinar si té alteracions menstruals perquè el seu fill pateix bullying a l'escola, o si una pacient té fibromiàlgia o bé depressió. Ens calen pèrits que ens donin aquesta visió integral, delegar en gent especialista perquè sapiguem com actuar eficientment en cada consulta.
–Amb quina tecnologia compteu?
–El personal és l'actiu més important que tenim. Això és indubtable.Sense ells la tecnologia no serviria de res. No ens abracem a la primera tecnologia o tècnica nova que apareix, cal donar cert temps per validar-ne l'eficiència per seguretat. Les nostres usuàries no han de ser conillets d'Índies. Estem informats de les últimes tendències, però no estem per fer estudis sinó per donar servei.
–Amb tot, disposeu de maquinària d'àmplies prestacions...
–Tenim ecografia d'alta definició, però el que ens obre més ventall de possibilitats és la màquina de làser de CO2 fraccionat [en la imatge inferior]. El feix de llum està localitzat i actua per punts separats per teixit sa, això permet una recuperació més ràpida i uns resultats igual de fiables que un làser complert. Abans s'aplicava en estètica i ara en ginecologia s'han obert terapèutiques que fins ara quedaven en tractaments limitats.

MAQUINÀRIA DE PRIMER NIVELL. El centre disposa d'un aparell de làser amb CO2 fraccionat amb un ampli ventall d'aplicacions

–En quins casos es pot aplicar?
–En casos d'incontinència lleu, ara, amb el làser podem actuar sobre el teixit connectiu i impactar-hi per guanyar gruix i mucosa. O en dones amb dèficit de lubricació que tenen problemes en les relacions perquè estan sotmeses a quimioteràpia i no poden rebre tractaments hormonals.
–Quines són les problemàtiques amb les quals us trobeu més sovint?
–Malalties de la pell de la vulva, abans pròpies de dones més grans, ara les veiem en joves. No sabem el motiu però hi ha alguna cosa que està alterant la pell, probablement multifactorial. Aquesta generació té un culte, diguem-ne, excessiu per la higiene: l'ús de sabonets, tampons, tovalloletes, salvaeslips, licres, licres tenyides, depilacions... i això fa que diversos al·lèrgens toquin la pell més directament i desencadenin respostes inflamatòries, sequedat i atròfies.
–I patologies oncològiques?
–El càncer de mama amb dones menors de 50 anys està augmentant. A la Seguretat Social el primer cribratge és a partir dels 50 i de forma biennal. No s'entén. Se'n diagnostica en 1 de cada 8 dones i sense factors de risc previs. També el càncer de cèrvix; morien dues dones diàriament, ara amb vacunació i screening ho estem baixant molt. I càncers digestius en gent jove (còlon, estómac, pàncrees) en dones d'entre 30 i 50. I, per contra, les dones de 70 anys, a diferència d'abans, tenen una vida esportiva i sexual activa i la volen mantenir.
–I en l'aspecte emocional?
–Generalment és l'home qui pressiona la dona per tenir nens, ara. La dona ja no es creu que el cuidaran entre els dos. Abans no passava. Un 15% de dones no volen tenir nens. Caldria incentivar i facilitar que les dones menors de 30 anys puguin tenir fills. Se les ha d'ajudar per facilitar la lactància materna, per exemple.

"El nostre centre veu la dona amb una visió global, oferim un servei integral i acompanyem la dona en totes les fases de la vida"

–La pandèmia haurà incrementat aquests problemes emocionals?
–Les dones en pandèmia han treballat igual i amb sous més baixos, i la càrrega familiar s'ha multiplicat. I perden opcions a tenir vàlvules d'escapament i de lleure. Cal donar eines perquè no s'ensorrin.
–Com veu el sector de la salut en els propers anys?
–La medicina pública té un problema logístic, faltarà personal. En els darrers cinc anys les mútues han crescut d'un 15% a un 35% i l'any que ve estarem sobre el 50%. Ara vivim més i amb major qualitat de vida. Però quan la dona es fa gran, l'apartem. Què vol dir que amb 70 anys no fem una mamografia però sí pròtesis de genoll amb 90. Les societats més avançades són les que tenen cura de la gent gran i dels petits, dels més vulnerables.

UNA XARXA DE PROXIMITAT PER A LA DONA
Guillem Cabero Riera és ginecòleg i "cap de màquines" del centre mèdic de Granollers –segons definició seva–, sota el comandament del seu pare, Lluís Cabero, catedràtic de Ginecologia i Obstetrícia i una de les eminències a l'Estat en aquestes especialitats. Guillem Cabero va començar fa uns 16 anys amb un despatx a l'antiga clínica Quirón, combinant-ho amb Urgències a Dexeus. "Faltava gent per cobrir i vaig arribar a fer 10 dies seguits de guàrdia un estiu", rememora.
Actualment Cabero Riera disposa de 10 despatxos, a banda de l'atenció d'urgències a l'Hospital Quirón de Barcelona (amb una
mitjana de 250 visites diàries), que s'afegeixen als 3 despatxos de Granollers, 3 de Vic, 2 de Sant Adrià i 2 al carrer Aribau de Barcelona. L'objectiu de Cabero Riera és establir centres perifèrics de proximitat i que generin fidelització. L'equip està format per persones que tenen visió i coneixement global: psicologia, psiquiatria, rehabilitació... "No volem tenir superespecialistes perquè les dones hagin de venir quatre vegades quan podem resoldre en una sola visita el 90% de patologies".

CABERO RIERA ASSOCIATS
C/ Josep Umbert, 2 · Granollers
93 255 78 00
Cita prèvia per whatsapp a 659 181 748
[email protected]

www.caberoriera.es/granollers
 

Edicions locals