On Legal, el despatx que més procediments concursals de segona oportunitat ha defensat

Liss Novoa, d'On Legal, és la lletrada que encapçala aquest despatx líder en la cancel·lació de deutes a particulars i empreseses

Contingut patrocinat, Aparador

Hi ha famílies que gràcies a la llei de la segona oportunitat poden tornar a respirar tranquil·les i començar de zero
Hi ha famílies que gràcies a la llei de la segona oportunitat poden tornar a respirar tranquil·les i començar de zero | NATHAN DUMLAO / UNSPLASH

ON LEGAL és una empresa de serveis jurídics que té com a objectiu poder oferir, a empreses i a particulars, l'assessorament jurídic necessari i adequat a cada cas, des del màxim rigor, per tal que cada client rebi l'assistència legal adequada a les seves circumstàncies. El gabinet, ubicat a Granollers a la seu de l'Icavor, està liderat per Liss Novoa, la lletrada que des 2016 ha presentat més procediments de la llei de segona oportunitat de persones físiques a Catalunya. I amb una fiabilitat total: amb una consecució d'èxit del 100% dels casos en els més de 180 que ha representat.

Liss Novoa ha viscut sempre vinculada al món mercantil, empresarial i bancari, que la va fer cursar la carrera de Dret i optar per dedicar-se a aquestes àrees des de la vessant jurídica. Conversem amb ella per conèixer la llei de la segona oportunitat i com beneficiar-se'n. La solució definitiva als deutes per poder tornar a començar de zero.

–Quins són els servei professionals que ofereix On Legal?
–Oferim serveis de dret concursal, civil, bancari, societari i de mediació. En el cas específic del concursal, estem especialitzats en la Llei de la Segona Oportunitat (persones físiques) o bé el concurs de creditors empresarial (persona jurídica).
–Quina és la finalitat d'aquesta llei?
–Ofereix la possibilitat d'obtenir el perdó dels deutes a les persones físiques deutores de bona fe que no poden fer front als seus compromisos de pagament. La llei permet que una persona física, consumidor o autònom, tingui la possibilitat de deixar de carregar els deutes que mai podrà satisfer i tenir una nova oportunitat professional i personal.
–I allibera de tots els deutes?
– Tot dependrà de la situació econòmica de la persona, però aquest és l'objectiu. Els deutes amb l’administració pública són tractats de manera diferent: s’ha d’arribar a un pla de pagaments dins de les nostres possibilitats durant cinc anys.
–I es preveuen canvis de normativa...
–Sí, hi haurà aviat canvis de normativa, ja que la condonació de deutes amb l'administració no es contemplara. Qui es trobi en aquesta situació cal que actuï ràpid.
–Hi ha algun límit de quantitat?
–La llei estableix que no sigui superior a 5 milions d'euros.
–Qualsevol persona pot trobar-se en una situació que l'aboqui a un deute inassumible?
–Hi ha situacions que no es poden controlar. Administradors de societats que s'han vist obligats al tancament, o treballadors que tenien un sou que ha minvat a causa de les circumstàncies. O fins i tot pares que s'han vist obligats a avalar els fills per la compra d'un habitatge. Avals que, al meu parer, són abusius perquè si ets avalador d'una operació que es paga, què hi guanyes? Res. Però si aquesta operació financera no es paga, què hi perds? Tot.
–Vostè va aconseguir una sentència pionera a Lleida. Ens la pot detallar?
–En efecte. El jutge mercantil de Lleida tenia el criteri que l'habitatge del concursat, tot i que el seu valor sigui equiparable al valor de la hipoteca, i encara que aquesta es pagui cada mes, s'ha de posar a disposició del concurs i s'ha de perdre. No ho contempla així la Jurisprudència d'altres províncies, on són partidàries de que, si el valor és idèntic, incloure l'habitatge en el concurs no beneficia cap creditor. En canvi, perjudica el creditor hipotecari. A més, la llei diu que tenim dret a un sostre.
–Però el jutge no ho va posar fàcil i van haver de recórrer...
–El jutge ens va denegar la conclusió d'un concurs si no entrava l'habitatge. Vam presentar un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Lleida i ens van estimar totes les nostres pretensions, i van dictaminar que el concurs s'havia de resoldre mantenint l'habitatge. Va ser la primera sentència resolta a Lleida així.
–Quin cas amb més deute ha arribat en el seu despatx?
–Hem tingut casos en què l'exoneració ha estat a partir de 20.000 euros. El cas més elevat d'import que el client va ser exonerat va ser de 4,5 milions. En aquest cas es tractava d'un constructor del Penedès que havia dut a terme diverses promocions i les havia avalades i que la crisi de l'any 2009 de la bombolla immobiliària el va afectar de ple.
–S'implica molt en els casos?
–Tots tenen una particularitat, i hi poso molta passió a nivell emocional. M'han marcat casos com el d'una noia que havia avalat l'exmarit que la va deixar amb dues criatures i amb un pis amb més valor més que la hipoteca pendents. Casos de violència de gènere. O el d'uns pares, jubilats, que van avalar els fills una empresa nàutica a Palamós. Vam aconseguir exonerar a tots quatre d'un deute de 900.000 euros. Haurien perdut tots els estalvis de la seva vida.
–Com us podem conèixer més?
–Us convido a visitar el nostre instagram i web on anem pujant sentències i exemples dels casos que hem representat fins ara.

UN AMPLI BAGATGE

Liss Novoa estudià Filologia a la Universitat de Barcelona; Ciències Empresarials pel Centre Universitari d'Estudis Financers de Madrid; és advocada i màster en Dret per la Universitat de Girona, i en Dret Concursal pel Col·legi d'Advocats de Barcelona. Ostenta, així mateix, un màster en Mediació Mercantil i Administració Concursal. I precisament sobre aquest mateix àmbit concursal té intenció de fer el Doctorat. Una formació que ha pogut complementar amb una dilatada experiència laboral; abans d'exercir com a advocada, va ocupar càrrecs directius en banca. Amb només 21 anys ja era directora d'una oficina bancària. Una dilatada formació que avala la bona feina del seu despatx i dóna solvència al seu objectiu: que la tranquil·litat arribi a totes aquelles llars que pel motiu que sigui es veuen abocades a afrontar el pagament d'un deute que no poden assumir.

ON LEGAL
Despatxos a Granollers, Vic i Barcelona
Tel. 93 510 62 13 · 617 37 99 38
[email protected]
www.onlegal.cat

Edicions locals