El Pla Estratègic del Circuit de Barcelona-Catalunya promou un model més sostenible, innovador, industrial i digital

El conseller d'Empresa i Treball presenta un pla d'inversió de prop de 30 milions d'euros fins al 2024

Contingut patrocinat, Aparador

El Pla Estratègic del Circuit de Barcelona-Catalunya promou un model més sostenible, innovador, industrial i digital
El Pla Estratègic del Circuit de Barcelona-Catalunya promou un model més sostenible, innovador, industrial i digital

Granollers, Montmeló

El conseller d’Empresa i Treball i president del Circuit de Barcelona-Catalunya, Roger Torrent i Ramió, acompanyat del seu director, Josep Lluís Santamaría i Romero, ha presentat el Pla Estratègic del Circuit, que té per objectiu fer-lo més sostenible ambientalment i econòmicament, amb una clara aposta per la innovació, la digitalització, i perquè esdevingui una infraestructura clau per a la indústria del país. Per tal de modernitzar i adaptar el Circuit a les noves necessitats s’ha dissenyat un pla d’inversió de prop de 30 milions d’euros fins al 2024.

En la presentació del Pla Estratègic, Torrent ha explicat que el Circuit “continuarà sent un referent mundial en l’àmbit de la competició, ho hem garantit amb la renovació dels contractes amb els mundials de Formula 1® i MotoGP™ fins al 2026”. “Però alhora –ha afegit- volem que sigui també una infraestructura tractora per a projectes vinculats a la mobilitat verda, la innovació i l’entreteniment”. “Un Circuit obert i al servei del país, connectat a ell”, mitjançant “un canvi que ha de ser impulsat a partir del compromís inequívoc amb la sostenibilitat, la col·laboració publico-privada i el treball conjunt amb el territori”.

Referent en sostenibilitat
El nou pla pretén convertir el Circuit de Barcelona-Catalunya en el líder del compromís mediambiental i en les transformacions que aquest tipus d’equipaments han de dur a terme davant l’emergència climàtica. Actualment, el Circuit ja és un referent a nivell mundial pel seu compromís amb la sostenibilitat i el respecte del seu entorn, però l’objectiu és anar més enllà.
   Hi ha previstos tres grans projectes d’inversions adreçades a aquest objectiu: la instal·lació de 18.480 metres quadrats de plaques fotovoltaiques als llocs de control i als edificis, inclosa la coberta de la Tribuna Principal; la implementació d’un sistema pioner d’emmagatzematge per garantir la suficiència energètica del Circuit i diverses inversions en carregadors elèctrics.

Objectiu: diversificar i captar nous ingressos
A més de la sostenibilitat ambiental, el Pla també aposta per la diversificació per tal de generar nous ingressos. L’objectiu, doncs, és millorar la generació directa de recursos econòmics i ser més eficient de la mà de la digitalització. Més enllà dels 4.675 metres de pista, el Circuit disposa de 25 hectàrees d’àrees verdes que possibiliten l’organització d’esdeveniments singulars vinculats al món de l’entreteniment i l’oci saludable. En aquest sentit, la capacitat organitzativa i l’experiència en la celebració d’esdeveniments de masses és un valor afegit del Circuit a l’hora de poder diversificar les línies de negoci durant tot l’any.
   Així mateix, el Circuit esdevindrà una eina de dinamització de la indústria i de la innovació tecnològica a Catalunya, especialment la vinculada a la mobilitat verda i l’automoció, que s’enfronta al repte de la descarbonització de la seva producció. Una eina alineada amb l’objectiu del Govern de reindustrialitzar Catalunya.

Impacte del Circuit
El Circuit té un grau d’ocupació del 83% (any 2021) i té com a principals esdeveniments els Mundials de Formula 1® i de MotoGP™, que generen un gran volum d’activitat i atrau un gran nombre de visitants i usuaris.
   Les activitats que es duen a terme al Circuit es tradueixen en una generació d’ingressos en els diferents sectors, no només en un, sinó el conjunt de l’economia del país, especialment relacionats amb el transport, l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oci.

Aquestes són les principals dades d’un any habitual de funcionament:

  • Les activitats que es porten a terme en un any comporten un impacte econòmic de 326 milions d’euros i es genera un PIB de 181 milions i un total de 2.670 llocs de treball equivalents a temps complert anual.
  • Un 68% de l’ocupació, i un 62% del PIB va romandre a Catalunya, el que mostra la capacitat de retenció que té el país.
  • En el cas de Catalunya, el Circuit és responsable del 0,05% del PIB i l’ocupació del país, percentatges que augmenten a un 0,13 del PIB i un 0,18% de l’ocupació en el cas del Vallès Oriental.
  • A més, genera un retorn fiscal per a l’administració de 49,3 milions d’euros.

El Pla defineix 5 actuacions per aprofitar la singularitat de l’emplaçament:

  1. Reindustrialització, transició cap a la mobilitat sostenible i digital i indústria 4.0 en el sector de l’automòbil. El Circuit ofereix una infraestructura singular, idònia per impulsar la transició cap a la mobilitat sostenible en el sector de l’automòbil i buscar aliances amb el món de la recerca i la innovació per crear un ecosistema únic.
  2. Fires, congressos i turisme de negocis. El Circuit pot esdevenir un gran banc de proves que potencia l’experiència d’usuari en les Fires i Congressos, un actiu molt buscat en les fires actuals.
  3. Esdeveniments singulars vinculats a la música en viu. La gran capacitat del Circuit i la proximitat de Barcelona fan que sigui una instal·lació amb molt de potencial per organitzar esdeveniments de gran aforament a l’aire lliure.
  4. Activitats per potenciar esdeveniments esportius diversos com el ciclisme, escalada o el running
  5. e-Sports. Un àmbit emergent on cal aprofitar el lideratge de Barcelona en el sector del videojoc per acollir competicions d’alt nivell buscant aliances amb el hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies.

Aquestes cinc línies de negoci, centrades en la diversificació de l’oferta, permetran alhora avançar en l’objectiu de fer del Circuit un espai més obert a la societat, més proper al territori i a la ciutadania.

El Circuit de Barcelona-Catalunya acollirà els dies 29 i 30 d’octubre la primera edició de la fira e-Mobility Experience amb l’objectiu de convertir-se en la més important del sud d’Europa. S’emmarca en una de les cinc grans línies d’actuació del Pla Estratègic del Circuit que pretén potenciar l’organització de fires, congressos i turisme de negocis.
   L’e-Mobility Experience serà una fira de caràcter experiencial amb presència de les principals marques de tot tipus de vehicles: cotxes, motos, patinets i bicicletes elèctriques. A més, els visitants podran gaudir d’una zona de proves de cotxes elèctrics al mateix traçat del Circuit i altres espais habilitats per a diferents tipologies de vehicles elèctrics com bicicletes, patinets o scooters.
   També hi haurà una zona comercial amb expositors i un espai d’entreteniment amb múltiples activitats com una exhibició de patinets, un circuit de formació de patinets, karts elèctrics i un espai d’esport inclusiu. Així mateix hi haurà activitats per infants com un circuit de bicicletes, un espai de formació i vídeojocs d’educació viària, entre moltes altres activitats lúdiques i educatives per nens i nenes.
   Aquest esdeveniment se celebrarà el mateix cap de setmana que el CatalunyaRX, la primera prova 100% elèctrica puntuable pel Campionat del Món FIA de RallyCross. Tots els espectadors que tinguin una entrada pel CatalunyaRX podran accedir gratuïtament a l’e-Mobility Experience. També s’ofereixen entrades únicament per la fira per només 5€ (menors de 14 anys gratuït). Més informació a www.circuitcat.com

Edicions locals