Victòria històrica contra els abusos en contractes de lloguer

Col·lectiu Ronda

Aparador

Victòria històrica contra els abusos en contractes de lloguer
Victòria històrica contra els abusos en contractes de lloguer

La nostra cooperativa ha aconseguit, en col·laboració amb el Sindicat de Llogateres, la primera sentència a l’Estat espanyol que declara la nul·litat per abusives de clàusules incorporades als contractes de lloguer del fons inversor Azora, el tercer màxim tenidor d’habitatges en règim de lloguer a Espanya amb més de 13.000 immobles en propietat.

Des del Sindicat de Llogateres es qualifica de «victòria històrica i pionera», ja que demostra que hi ha pràctiques que són abusives i que aquesta és una lluita que obre les portes a tirar endavant més procediments judicials en aquesta direcció, sobretot mentre no hi hagi lleis que protegeixin aquestes pràctiques de manera clara i rotunda. La demandant, una veïna de Granollers, ha estat l’artífex d’aquesta demanda en un procés que si no s’hagués guanyat l’obligava a marxar del pis on viu per una actualització de la renda de manera abusiva i fraudulenta.

Des del Col·lectiu Ronda considerem que aquest litigi posa de manifest que la confluència i la perseverança d’una arrendatària afectada, juntament amb la feina del Sindicat de Llogateres i l’instrument legal que es pot donar des d’un despatx d’advocats compromès dona els seus fruits. I que «la normativa de consumidors, juntament amb les prerrogatives de la Llei d’Arrendaments Urbans són les que permeten declarar la nul·litat de certes clàusules quan limiten drets o suposen un desequilibri flagrant entre les dues parts», en paraules de Montse Serrano, la nostra companya advocada que ha aconseguit aquesta històrica sentència, un precedent esperançador per a milers de famílies en situacions semblants, ja que estem davant d’un contracte d’adhesió, és a dir, les clàusules declarades abusives estan presents també als contractes d’altres llogaters i llogateres d’Azora i això obre les portes a fer més accions de denúncia individuals o col·lectives en aquest sentit.

La sentència, dictada pel Jutjat de Primera Instància número 31 de Barcelona, declara la nul·litat per abusives de 9 de les 10 clàusules denunciades a la demanda com a vulneradores de drets. Entre les clàusules anul·lades per contravenir la normativa legal vigent i els drets dels arrendataris destaca la polèmica «bonificació de la renda» que permetia Azora aplicar una«pujada abismal» del preu del lloguer del 30% a partir del tercer any de contracte, «evitant l’aplicació de la normativa legal» que impedeix que durant la vigència del contracte s’apliquin revisions de la renda que superin l’IPC interanual.

Aquesta important victòria suposa doncs un pas molt important per començar a demostrar, com ha passat en altres sectors com el bancari, l’ús i abús de clàusules en contractes que vulneren els drets dels consumidors i consumidores.

Col·lectiu Ronda

Granollers
Pl. Josep M. Folch i Torres, 12, 1r C
Tel.: 93 870 87 42 · Fax: 93 860 01 66

Mollet
Rambla Nova, 26, 1r 
Tel.: 93 593 33 46 · Fax: 93 570 33 44

www.cronda.coop

Edicions locals