Implicació corresposta

Editorial

Diuen que de totes les desgràcies se'n treu un aprenentatge. Després d'uns anys d'arrossegar una crisi econòmica galopant, les administracions locals van trobant solucions per gestionar més eficaçment. Una manera de fer que hauria d'haver estat l'única existent per als recursos públics, però que lamentablement ha mancat en menor o major mesura a la majoria d'ajuntaments de la comarca. Però les dificultats a les arques municipals no només han fet obrir els ulls en aquest aspecte.

Fa anys que es parla de participació ciutadana. Molts cops, però, aquesta ha estat dirigida i acotada, i l'efectivitat dels mecanismes de participació han decebut més d'un activista social i cultural de la comarca. D'un temps ençà, però, no només es parlar de participar, sinó d'implicar-se. I aquest compromís de la ciutadania amb el seu territori és cada cop més reclamat per unes administracions que es troben mancades de recursos i amb moltes necessitats a les què cal respondre.

L'alcalde de Granollers, en la presentació del Pla d'Acció Municipal, recordava "la força i el compromís de la societat civil" com "un important actiu" de la ciutat, que l'ajudarà a afrontar la crisi en una posició més avantatjada que altres poblacions. També ho considera així l'alcaldessa de Sant Fost, que compta amb la implicació ciutadana per suplir les retallades pressupostàries que s'aprovaran dimarts. 

De fet, són molts els exemples de cooperació que s'han pogut veure darrerament a la comarca: la multiplicació de voluntaris a menjadors socials i bancs d'aliments, la resposta a crides solidàries per combatre malalties, les entitats implicades a celebracions i commemoracions... Tot plegat, com deia l'alcaldessa santfostenca, demostra que la gent entén la situació, "s'involucra i ens està donant una lliçó".

Així, ara, i més que mai, cal que les administracions hi donin resposta. Mollet ha creat l'Espai 26, una iniciativa que pretén coordinar els diferents mecanismes existents en l'àmbit de la participació ciutadana, i la propera setmana constituirà el Consell de Ciutat. Són projectes amb bona voluntat, però que poden esdevenir eines inútils si els governs locals no tenen una actitud més oberta envers les crítiques i suggeriments, i procuren no dirigir, sinó escoltar i, quan sigui viable, executar les propostes.

La ciutadania ha de comprometre's, ha de ser coresponsable i copartícep, però les administracions han de deixar que ho sigui. De la mateixa manera que, davant les rebaixes d'ajuts, es demana comprensió a les entitats, els ajuntaments han d'entendre que cal agrair la feina voluntària de centenars de ciutadans, fomentar-la i donar-hi suport sincer. No només per mitjà d'ajuts econòmics -subvencions cada cop més escases-, sinó facilitant tràmits, deixant fer, donant llibertat i escoltant les necessitats.

Per sortir-ne enfortits d'aquesta època de trasbals, caldrà que tothom hi posi de la seva part. El diàleg i la suma d'esforços són imprescindibles. La implicació de cada ciutadà és important i aquesta ha de ser corresposta per uns responsables finals que han d'estar a l'alçada de les circumstàncies.

Edicions locals