Pactes incòmodes però útils

Editorial

La setmana que ha quedat enrere ha estat marcada a la comarca per les rúbriques de dos pactes de govern, un de previsible i, l'altre, més sorprenent. A nivell nacional, el convergent Artur Mas i la popular Alicia Sánchez Camacho estretaven les mans després d'acordar els pressupostos, una escenificació que ha servit a tertulians i opinadors per analitzar la incomoditat d'aquesta aliança per part del president de la Generalitat.

De la mateixa manera que a una gran part de l'electorat de CiU a Catalunya -que avantposa el debat nacional- l'acord de pressupostos amb el PP li fa esgarrifances, a Mollet el pacte de govern del PSC amb CiU incomoda bona part del votant socialista, malgrat no sigui una novetat. De fet, aquest és el tercer govern sociovergent a la ciutat, caracteritzat per vuit anys de placidesa. La reedició, però, ve condicionada per unes retallades convergents impopulars i un inici de mandat mogut, marcat per una proposta de retribucions dels càrrecs electes que van topar amb el rebuig del poble i que van transcendir més enllà de les fronteres locals.

L'altre acord forjat al Vallès Oriental està convertint Sant Pere de Vilamajor en l'escenari d'una mena de culebrot polític. CiU, PSC i, ara, ERC-R pacten i ho fan públic per mitjà d'un comunicat en què deixen fora GISP que pocs dies abans havia acordat governar amb CiU, per mitjà, però, d'una negociació amb l'alcalde que va dimitir dies després d'aquest pacte. Aquest és l'enrevessat resum del darrer mes d'un govern local que s'intueix força inoperant. CiU, ERC-R i PSC asseguren que volen "aconseguir un període d'estabilitat", que bona falta fa. Però els estranys i apresurats moviments de les darreres setmanes fan entreveure un mandat, si més no, políticament entretingut.

Uns i altres, al Baix Vallès i al Baix Montseny, cerquen governs forts que han d'afrontar els reptes de l'actual situació de crisi econòmica. Les combinacions de sigles són infinites, com demostra també el pacte PSC-PP de fa un parell de mesos a Parets i altres governs que van iniciar-se amb l'actual mandat. Ara, però, cal que demostrin que en clau local aquestes aliances són útils, no per als polítics protagonistes, sinó per als pobles i ciutats que les acullen.

Edicions locals