Comparar per avançar

Editorial

Diuen que les comparacions són odioses. Hi ha coses que no es poden equiparar i, en tot cas, si es fa, cal ser conscient de la trampa. Aquesta premisa, però, no sempre es compleix i, en algunes ocasions i amb esperit constructiu, val la pena confrontar dues realitats per aprendre de l'exemple veí i analitzar el rumb que estem prenent.
És per això que, sense voluntat de crear competitibitat, l'AraVallès ja en altres ocasions ha plantejat l'evolució paral·lela de les dues ciutats amb més població de la comarca, Granollers i Mollet, i que, a més, tenen moltes més similituds de les que els seus veïnats pensen o estan disposats a reconèixer.

Fa escassos mesos aquest editorial defensava una certa avantatge baixvallesana amb una ciutat que sabia fer "front a la dramàtica situació dels pressupostos municipals amb certa ambició", mentre Granollers havia de fer marxa enrere en alguns projectes que s'havien considerat estratègics. Segurament era així, però el temps fa pensar que potser Mollet no s'ha fet càrrec de la crítica situació que viu el país fins ara, quan haurà d'aprovar uns pressupostos que retallen 14 milions d'euros els ingressos previstos.

Granollers presentava fa poques setmanes un Pla d'Acció Municipal (PAM) per a 2012 que inclou el desenvolupament de Roca Umbert, actuacions de via pública, pisos de promoció municipal i rebuda d'activitats internacionals com el Mundial d'Handbol 2013, entre altres actuacions i inversions. A Mollet, de moment, el PAM encara no s'ha presentat i el pressupost no fa pensar en grans obres, excepte el lateral de la C-17 pressupostada ja el 2011.

Potser sí que en àmbit d'infraestructures, Mollet s'ha sabut preparar per al futur. Però sembla evident que, en èpoques de vaques grosses, Mollet no va saber fer els deures en altres àrees i Granollers, per exemple, té uns equipaments culturals i cívics del tot envejables, tot i reconèixer l'esforç de creació d'una xarxa de centres cívics de barri a Mollet.

Tal vegada el pas enrere, de prudència extrema, que ha hagut de fer Mollet li arribarà a Granollers. Tot i que, a aquestes alçades, s'intueix que no serà així. Sigui com sigui, les dues ciutats han d'esquivar la tempesta i, en un moment de poca inversió, afinar en la planificació.
Ara més que mai es tracta que ningú s'adormi, ja no per una competència històrica, sinó perquè cap de les dues ciutats s'ho pot permetre, si vol tirar endavant en aquests moments complicats i sortir-ne reforçada. Toca també cooperar i aprendre de l'experiència mutua.

Edicions locals