Obligats a anar a mig gas

Editorial

Al Vallès fa moltes setmanes que se sent el rum-rum, no només dels motors de les màquines que entrenen al Circuit de Catalunya, sinó de l'esperada decisió de retallar la participació de les instal·lacions montmelonines al gran premi de Fórmula.

Just quan els municipis de l'entorn de la infraestructura es decideixen -segurament tard- a unir esforços per treballar pel desenvolupament de l'entorn del Circuit i la seva potenciació, el magnat de l'automobilisme Bernie Ecclestone anunciava, tot i que encara cal signar l'acord, que a partir de l'any vinent Montmeló alternarà la celebració del Gran Premi d'Espanya de F1 amb València, com a mínim fins a 2019.

Sens dubte aquesta no és una bona notícia per a la comarca, malgrat que, com a mínim, garanteix certa continuïtat de la prova que la mateixa Generalitat de Catalunya havia qüestionat fa dies, davant les difícultats per respondre a les demandes milionàries del contracte amb Ecclestone. De fet, la proposta d'alternança amb València sorgia del govern català, i el director del Circuit explicava que aquest és viable encara que no organitzi la Fórmula 1 que, si no omple, pot ser deficitària.

Així, malgrat la comarca perd part de la projecció i promoció que suposa organitzar un esdeveniment d'aquesta magnitud internacional, la solució pot ser un alleujament a les arques de les administracions catalanes. El Vallès Oriental, com moltes altres vegades, ha de pensar en el conjunt del país -històricament ha patit molèsties d'infraestructures supramunicipals amb beneficis poc visibles al territori.

El dèficit de la Generalitat catalana, però, s'arrossega per un finançament injust. I mentre el govern de Rajoy dóna suport financer a València -que organitza un GP que suposa tres vegades més despesa que recaptació-, el Circuit històric de la Fórmula 1 a l'Estat espanyol ha de renunciar en part a l'organització.

I tot plegat, per motius que no responen ben bé ni als esportius ni als d'eficàcia financera. Fa uns dies EU denunciava que el president de la Generalitat valenciana està salvant deutes de determinats empresaris lligats al PP. És conegut que Ecclestone, que va preferir un circuit urbà a València tot i tenir Xest a 30 quilòmetres, és amic d'Alejandro Agag, gendre de l'expresident Aznar.

És evident que el Vallès Oriental -i en certa manera també Catalunya- ho té difícil a l'hora d'influir en les decissions de certes infraestructures que acull. Com a mínim, caldrà mirar de treure suc a allò de bo que puguin generar. L'Associació de Municipis Parc Territorial del Circuit comença a caminar amb males notícies, però encara li queda molta pista per recórrer.

Edicions locals