25 N, cultura, premis i violència contra les dones

Editorial

25 N al Vallès Oriental. CIU ha guanyat les eleccions al Vallès Oriental però s'ha deixat pel camí un percentatge de vot proper al 10% respecte a 2010. El PSC ha aguantat el temporal tot i les males perspectives que auguraven les enquestes, però, ara afronta el difícil moment de l’Operació Mercuri; un cas de pressumpte corrupció urbanística que esquitxa la gestió d’un ajuntament, el de Sabadell, que era considerat una de les joies de la corona del poder municipal socialista. Per la seva part, ERC ha pujat amb força gràcies als nous votants i als que no volien que CIU liderés en solitari el procés cap a la consulta. El PP es queda en quart lloc i ICV en cinquè. Cal destacar la pujada de Ciutadans amb el seu discurs espanyolista-lerrouxista que, gràcies al seu líder, el vallesà Albert Rivera, ha guanyat quasi 10.000 vots al Vallès Oriental. Per tenir-ho present.
 
Contra la crisi, cultura. El granollerí Pau Miró estrena obra al Temporada Alta de Girona: Un refugi Indie. Les crítiques seran bones, segur, i evidencien el talent i el potencial que Miró té. Més enllà de córrer a veure l’obra, uns i altres, hauríem de pensar en clau estratègica ara que la crisi econòmica no ens deixa veure el sol i entendre que, potser, allò que sabem fer bé a Granollers i al Vallès Oriental és construir, teixir i emprendre activitats en l’àmbit de la creativitat i la cultura. Cal, doncs, una aposta clara i diàfana per les indústries culturals a la capital de la comarca que la converteixin en un clúster que pugui exportar talent i idees. Roca Umbert comença a créixer amb força, els artistes i projectes que allà hi conviuen van fent pas a pas, la NAUB1 es consolida com a espai de concerts malgrat les crítiques d’aquells que no han cregut mai en la cultura... Però falta una mica més d’ambició per part de l’Ajuntament i un pacte sòlid de ciutat per entendre la força econòmica que la cultura pot donar a la ciutat.
 
Granollerins premiats.
Agustí Corominas, premi de pedagogia Marta Mata i Albert Forns, premi Documenta amb l’obra Albert Serra (la novel·la no el cineasta). Seguim parlant de talent granollerí, doncs. Un mestre de mestres i un escriptor amb un potencial extraordinari. Seria bo que en féssim més cas d’aquest talent i el valoréssim, l’exportéssim i el féssim marca de la casa per anar pel món. El made in Granollers en l’àmbit de la cultura, les lletres o la formació comença a ser molt necessari. Necessitem idees i, sobretot, estratègies compartides d’organització per construir projectes que potenciïn el teixit cultural i ajudin a aixecar l’economia. Empreses i cultura, el tàndem que cal explotar.
 
Violència contra les dones. 136 nous casos de dones maltractades atesos des del serveis socials de l’Ajuntament de Granollers durant el 2012. Una xifra que ens segueix recordant que la violència contra la dona encara és present al s.XXI. Una xifra que mostra que l’avenç de drets, igualtat, justícia i respecte encara ha de fer molt de camí. Una xifra que ens diu que estem fallant com a ciutat i comarca. Una xifra que ens diu que no podem amagar la realitat en què moltes dones encara viuen: desigualtat i injustícia a les seves llars. Cal ser més ràpids en la detecció d’aquesta xacra, més expeditius en frenar els possibles danys; més col·laboratius entre instàncies diverses... Massa vegades ens lamentem per aquest motiu. Diguem prou!
 

Edicions locals