Estelades robades, la Mitja 2014, KH-7, més desnonaments i adéu a can Valldeneu

Editorial

L’afer del robatori de les estelades a la Garriga fa riure. És una mena de vodevil tronat; robatoris nocturns, aparicions sobtades... La cosa és menor, però té substància. El govern d’un municipi, escollit democràticament, decideix erigir una estelada en zona pública i algú, amb més o menys malícia, la roba i evidencia que el país té un problema que caldrà afrontar ben aviat. El procés cap a la celebració d’una consulta d’autodeterminació tindrà giragonses i aturades brusques, caldrà fer molta pedagogia perquè la cosa es faci des de la transparència, el civisme i el respecte. La situació social és tensa per culpa de les estridències de la crisi i cal ser-ne conscients; els independentistes han de moure’s –sense renunciar a res, per descomptat– des de la prudència i l’apel·lació al diàleg constant per a fer veure als no independentistes que l’objectiu sobiranista no va en contra de ningú. Fins i tot, no va contra Espanya com deia Montserrat Carulla a l’entrega dels premis Gaudí.

Es tracta de saber superar obstacles, d’entendre que el país és divers i complex; i que ningú sobra en la Catalunya independent. No construir des del diàleg i des del civisme farà escruixir encara més les tensades estructures de la societat, i donarà ales als que volen que el procés s’estavelli. Això val també pels discursos triomfalistes que alguns mitjans d’òptica independentista fan sovint; el procés és legítim, però la independència cal guanyar-la des de la raó i la intel·ligència.
 
La Mitja 2014 amb què la vincularem?
Fa dos anys el grup d’amics d'en Toti va iniciar la sana tradició de vincular Mitja i solidaritat; enguany ha estat la gent del Correx2. Les dues accions han posat Granollers al mapa i han sumat adhesions variades a la lluita contra el càncer. Des de l’Aravallès ens preguntem, doncs, a què dedicarem la Mitja 2014? Perquè hem iniciat una tradició fantàstica: unir Granollers, esport i solidaritat. Un fet que ens permet situar la capital del Vallès Oriental al mapa i que ens posiciona com a ciutat mitjana de renom al país. A més, si és possible i l’entesa persisteix cal seguir comptant amb la col·laboració entusiasta del diari Ara, el qual ha demostrat que es pot fer periodisme compromès i solidari sense renunciar a la informació de qualitat.
 
KH-7 i el món
L’empresa KH-7 segueix obrint camí i sent pionera. Fa anys va iniciar el compromís amb la sostenibilitat i es va convertir en empresa de referència a casa nostra. Des de llavors premis i més premis han reconegut la seva tasca i el seu compromís amb l’entorn. Ara inicia una altra aventura: el mercat americà. Una aventura per fer front a la crisi i per augmentar vendes; una aventura que demostra la importància de la internacionalització i la búsqueda de nous mercats per part de les empreses catalanes avui. KH-7 creix amb seny a partir d’un Pla d’internacionalització ben trenat que l’ha portat a potenciar esdeveniments esportius diversos arreu: pilots del Rally Dakar, Formula 1... Esperem, doncs, que l’aventura americana sigui profitosa i que KH-7 creixi potenciant la creació d’ocupació a la nostra comarca, també. Bona sort!
 
Pla de suport a famílies desnonades a Granollers
Les coses es mouen arreu: Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, denuncia al Congrés la criminalitat de la banca amb el tema dels desnonaments i, a Granollers, l’Ajuntament aprova un pla de suport pels afectats pels desnonaments locals, i crea una comissió formada per representants del consistori, Càritas, el Col·legi d’Advocats i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Els representants del bancs, com sempre, ni hi són ni se'ls espera. El pla inclou el rebuig a l'obligació de col·laborar amb la justícia en els processos de desnonament i promou una petició als jutges perquè s’abstinguin de demanar aquesta col·laboració. A les entitats bancàries, els demana que suspenguin tots els processos de desnonaments i que es mostrin flexibles a la negociació. A més, l’Ajuntament va un pas més enllà i prioritzarà la contractació d’operacions a caixes i bancs que hagin suspès desnonaments, així com es fomentaran els convenis amb la banca per gestionar els habitatges buits i convertir-los en vivendes de lloguer social. Propostes que van en la bona direcció però que, segurament, arriben tard. Els desnonaments provoquen patiment i exclusió; i la política, per a legitimar-se, necessita entendre que la seva acció serveix per aturar el patiment humà.

La Llibreria Valldeneu tanca
Poc es pot dir de la successió ingent de botigues i comerços de proximitat que tanquen arreu de la comarca i el país. Aquest cop li toca el torn a la llibreria Valldeneu, establiment mític de la zona nord de Granollers i que era lloc de compra habitual de diaris de paper i llibres, així com de material de papereria per als barris Lledoner i Hostal, entre d’altres. Una altra llibreria que tanca, doncs, i un pas més cap a la desertització cultural de la capital de comarca. Tenim un problema molt greu amb la sagnia de comerços de proximitat que es veuen abocats a la desaparició; perdem un model de poble/ciutat basat en la cohesió i en l’espai públic comú. Tancar establiments comercials de proximitat obligarà als veïns de la zona, a canviar el seu espai de consum fent un ús més intensiu del vehicle privat i fomentant la degradació de barris que comencen a estar castigats de manera evident per la crisi. Recuperar els carrers i crear localitats amb centralitats diverses és urgent i això es fa des de l’administració pública, polítics!

Edicions locals