Memòria i responsabilitats

Editorial

Diumenge Granollers tornava a recordar –amb el lema Mai més! per estendard– les víctimes del bombardeig de l'aviació feixista el 31 de maig de 1938 sobre la ciutat. A la seva habitual intervenció, Joan Garriga –historiador clau en la recuperació de la memòria d'aquella fatídica jornada– parlava de responsabilitats i també de l'actual pandèmia sanitària.

I és que per demanar justícia i tancar ferides cal conèixer els fets i desgranar qui n'ha de respondre. Per això és tan important la memòria històrica i la lectura crítica dels esdeveniments i els seus detonants.

A banda d'exigir pau, l'acte d'homenatge als qui van patir fa 82 anys servia també per recordar les morts i el patiment que ha generat la Covid-19 i per exigir "salut i l'equilibri en el nostre planeta".

Perquè malgrat que la situació sanitària ha estat tan complicada que ha calgut deixar de banda els recels, un cop es pot reprendre l'anàlisi també caldrà avaluar què ha portat a aquesta situació i com hi han reaccionat governs i poders econòmics. Per avançar, caldrà entendre-ho, demanar explicacions i rectificar.

Edicions locals