Massa força i poc sentit comú

Editorial

Aquesta setmana s'ha tornat a viure una situació d'abús de l'autoritat protagonitzada per dos vigilants de seguretat contractats per Renfe. Arreu del món hi ha mostres constants de com algunes persones que vesteixen uniforme es creuen que aquest els hi confereix un poder sense límits i, desgraciadament massa sovint, transcendeixen actuacions execrables de la mà de qui se sent immune per exercir la força sobre els altres.

Sigui quin sigui el comportament previ del viatger que dissabte va ser reduït i colpejat per dos guardes de seguretat, res no justifica l'agressió física a una persona ja emmanillada que no estava oferint cap resistència –com mostra un vídeo que s'ha fet viral–. I si, com sembla, la disputa neix del fet que la persona agredida viatjava sense mascareta, però sí amb un mocador, la injustícia té també una pàtina de manca de sentit comú per part dels agressors.

Potser que les administracions, tot i les peticions pertinents per minimitzar les possibilitats de contagis de la Covid-19, mirin de no criminalitzar les persones que no porten mascareta al carrer –on no és obligatori si es respecta la distància interpersonal– i que, en cas de descuit, en un espai interior es cobreixen nas i boca amb un mocador –igual d'útil que la majoria de mascaretes de tela–. No només cal complir les normes sinó també utilitzar el sentit comú.

Edicions locals