Aliats per continuar sent

Editorial

El debat sobre el futur de les grans ciutats passa per la relació amb la seva àrea metropolitana i la capacitat de ser entesa com un tot, en suma d'habitants i activitat econòmica, així com d'aplicar polítiques conjuntes que sumin a favor del medi ambient i la mobilitat, entre altres aspectes. Però fa anys que aquesta vinculació convenient es fa d'esquena a una de les parts, i Barcelona, amb prepotència, pretén tutelar el territori a la seva conveniència.

Les comarques, però, tenen, no només un caràcter propi, sinó que aporten el 10% del teixit industrial del país, representen el 38% de la població catalana, i estan fartes de ser menystingudes. El sistema ferroviari de melic barceloní és un exemple cristal·lí d'aquesta relació desigual, que ha comportat també un infrafinançament en molts àmbits.

És per tot plegat que és una bona notícia que Granollers i vuit ciutats s'aliïn per revertir aquesta situació en el marc de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, per parlar de tu a tu amb Barcelona i la Generalitat.

Edicions locals