"Som fills d'un minut"

Editorial

"Som fills d'un minut", deia l'escriptor Santi Montagud i esmenta sovint l'alcalde Mayoral. Un minut del 31 de maig de 1938, quan a Granollers van ploure bombes que van provocar centenars de morts i ferits, i una ferida oberta que fa temps que es recús –com mostra la il·lustració que en aquesta edició ha fet Pau Farell–.

I per tancar la cicatriu fa anys que l'Ajuntament va impulsar un acte memorial i un conjunt d'activitats de memòria històrica i sobre la cultura de la pau, que estan deixant petja a tota una generació. D'aquesta n'és exemple l'escriptor Albert Forns, qui dimecres recordava com, gràcies a les activitats commemoratives durant la seva etapa educativa, ha crescut tenint molt present el bombardeig feixista sobre la ciutat.

No és casualitat, doncs, que aquest membre de la generació dels néts dels qui van viure aquell dimarts sagnant ara fa 83 anys, hagi ideat un projecte de recuperació de la memòria que culminarà en un llibre, una mena de dietari col·lectiu ple de vivències personals del dia més tràgic que ha viscut Granollers. I és així, amb aquest tipus d'iniciatives que les generacions que venen també sabran què va passar i es faran seu el lema Mai més!

Edicions locals