Qüestió de temps

Editorial

Era qüestió de temps que, en una ciutat amb una xarxa de canonades d'aigua envellida, es produís una avaria més greu de les que en els darrers anys han anat sent habituals. Les fuites d'aigua a la xarxa pública han anat sovintejant, tot i que la fins ara empresa adjudicatària del servei –Agbar (Sorea)– aconseguia reparar-les en relativament poques hores. Aquest dilluns, però, el trencament d'una canonada de fibrociment situada en un espai de difícil accés ha provocat que unes 500 famílies de Can Gili i Terra Alta hagin estat dos dies sense subministrament i que els tècnics d'Agbar ho hagin hagut de solucionar de manera provisional.

L'any passat un estudi sobre la gestió d'aquest servei concloïa que el 40% de les canonades de Granollers –75 quilòmetres– s'haurien de renovar. El cost estimat –21 milions d'euros– és inassumible a curt termini, per la qual cosa l'Ajuntament planteja començar pels trams que concentren un major nombre d'avaries.

Com les instal·lacions, el problema ha estat soterrat durant anys i, la fi de l'antiga concessió a 50 anys a Sorea, l'ha fet aflorar. Mig segle d'un contracte signat a les acaballes del franquisme, que ha condicionat les actuals deficiències. Eren altres temps i la concessió no va garantir un bon control públic del servei. L'encert en el futur contracte –a 20 anys– es palesa cada cop més transcendent.

Edicions locals