Pressupostos coincidents

Editorial

Moltes de les propostes que, finalment, han guanyat en el procés de tria i votació dels pressupostos participatius coincideixen amb accions que fa temps que el govern de la ciutat apunta com a prioritàries –incrementar el verd urbà en el marc dels ODS, millorar la zona verda i de lleure de la llera del Congost, instal·lar plaques solars o avançar en la construcció de carrils bici (tot sigui dit, una demanda ja històrica per entitats tan actives com Granollers Pedala)–. Tot plegat fa desconfiar part de la ciutadania d'un procediment que consideren massa dirigit. De fet, el menys d'un miler de vots emesos en una ciutat que té un cens proper als 50.000 habitants palesa el problema d'un procés que no interpel·la la majoria de població.

Tot i la bondat dels projectes guanyadors, en alguns es troba a faltar certa concreció. A més, en el cas de la millora de voreres per a persones amb mobilitat reduïda o de l'enllumenat a la ciutat, sembla una evidència que és indispensable que un govern local vetlli perquè la via pública ho tingui present.

També sorprèn que dels 13 projectes que s'executaran, alguns siguin similars –millores al passeig fluvial i carrils bici– i altres siguin continuïtat d'actuacions iniciades en el marc dels pressupostos participatius de l'anterior mandat (millora de patis escolars). Així, un procés que hauria de recollir les idees de la ciutadania acaba aportant poques sorpreses. El repte: augmentar la participació.

Edicions locals