Respectar i preservar

Editorial

Dilluns es commemorarà el Dia Mundial de la Salut Mental, en el marc del qual se celebra un ampli programa d'actes durant tot el mes. Un dels primers va ser la jornada que dimarts va acollir l'Hospital de Granollers per debatre alternatives a les contencions mecàniques –sistemes com les camises de força i les brides per lligar pacients a llits–.

Aquests mecanismes, durant anys considerats terapèutics, fa temps que es qüestionen com a actuacions que atempten contra els drets de les persones més vulnerables. De fet, hi ha països –especialment nòrdics– en què les contencions s'han prohibit i en altres s'han reduït fins a percentatges ínfims. En el debat es contraposa sovint el dret a la dignitat del pacient al dret a preservar la vida.

La pregunta clau és si cal la "contenció zero", com reclamen les entitats que representen els malalts i familiars, o s'ha d'avançar en protocols més clars que optin per la contenció com a ultimíssima opció, és a dir, quan és evident que la persona tractada posa en perill la seva integritat o la d'altres. En principi, aquest és el procediment actual, tot i que alguns pacients ho desmenteixen i els mateixos professionals reconeixen que l'increment de contencions té a veure sovint amb la manca de recursos.

La jornada va ser essencial per obrir a la ciutadania un debat important sobre els drets a les persones vulnerables, així com per lluitar contra l'estigma vers la salut mental –també en els mateixos àmbits assistencials–.

Edicions locals