“Instal·larem controls d’accés per millorar la seguretat a Mas Corts i Mas Llombart”

Montserrat Sanmartí Alcaldessa de Sant Fost de Campsentelles

Política

Sant Fost de Campsentelles

“La carretera B-500 és un perill i en això no callarem”

–Quin balanç fas d’aquests dos primers anys de mandat?

–Molt positiu. Afortunadament ja hem superat la situació de la qual veníem, marcada per la crisi econòmica i pel deute causat per la construcció del complex esportiu.

 

–Sant Fost ha estat molts anys el poble més endeutat de l’entorn. 

–Ens vam endeutar quan podíem fer-ho. Després la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL) va marcar unes normes que hem hagut de complir, i ho hem fet deixant de banda despeses de publicitat, protocol... però mantenint tots els serveis públics i fins i tot potenciant les polítiques socials.

 

–Quin és ara l’estat de les arques municipals?

–Hem fet els deures i ja complim les exigències de la LRSAL. El 2014 teníem un deute de 9 milions d’euros, i ara és de 6 milions. Hem passat del 100% de ràtio de deute al 73%, de manera que ja estem per sota del 75% d’endeutament que exigeix la llei. Això permet que a partir d’aquest any puguem destinar més recursos a manteniment, inversió i polítiques socials. 

 

–S’ha refinançat un préstec per valor de 2,8 milions, de manera que el deute que s’havia de pagar en 5 anys ara pugui pagar-se en 10. Això no és una fugida endavant?

–Refinancem part del deute per millorar uns interessos i unes condicions que fins ara eren molt cares. La llei ens permet fer-ho així. Això comporta un estalvi econòmic considerable i permet afrontar millor la gestió del dia a dia de l’Ajuntament i fer algunes inversions. 

 

–Quines inversions?

–Ja hem començat a adequar el camí del cementiri i treballem en el manteniment de la via pública, clavegueres, voreres, asfaltat, enjardinament, parcs... També invertirem en les entrades i sortides de Mas Corts i Mas Llombart. 

 

–Es controlaran els accessos a les urbanitzacions?

–En pocs mesos s’instal·larà a Mas Corts i Mas Llombart un sistema de barreres i lectura de matrícules que permeti detectar els vehicles que tinguin algun problema amb la policia. És un sistema que va molt bé perquè permet col·laborar amb la policia i dóna seguretat als veïns.

 

–Per què en aquests barris?

–Perquè aquí és possible controlar les entrades i sortides, cosa que no passa en altres àmbits del poble. A la Conreria i la zona est del poble, per exemple, s’hi pot accedir per molts camins rurals. No es pot aplicar el mateix sistema a tot arreu. 

 

–Les asseguradores consideren Sant Fost el poble amb més risc de patir robatoris al Baix Vallès, el 26è de tot Catalunya. 

–La col·laboració amb els Mossos i la Policia Local és extraordinària, i la xifra de robatoris ha baixat molt els últims temps. Tot i així, no tenim la vareta màgica per evitar que ens vinguin a robar, no la té ningú. Per això fem patrullatge i hem posat càmeres a la rotonda del Mercadona i del Lidl, i per això controlarem els accessos a les urbanitzacions, per fer que els lladres passin de llarg.  

 

–També a les urbanitzacions hi ha demandes com un espai de trobada veïnal a la Conreria. 

–Treballem amb els veïns del barri i el PSC per tal que puguin tenir un espai lúdic i de reunions adequat. No és fàcil, perquè els espais que té l’Ajuntament tenen uns pendents molt pronunciats, de més del 20%. Per això estem mirant de trobar espais de particulars que puguin servir com a espai de trobada. 

 

–En cas de trobar aquest espai, s’hi preveu la instal·lació d’alguna infraestructura?

–Els veïns s’ofereixen a construir o habilitar l’espai ells mateixos; el que ens demanen és l’espai i la col·laboració en l’organització d’actes, la festa major, la instal·lació d’un parc infantil... i en això ja saben que poden comptar-hi.

 

–També hi ha previsió d’actuar als equipaments esportius.

–Per a mi l’esport és essencial, perquè dóna una sortida diferent als joves, i que puguin compaginar l’esport amb els estudis i practicar-los al poble és importantíssim. Vam començar el mandat amb una pista i una coberta noves al pavelló 1, i ara actuem als vestidors. També volem remodelar el pavelló 2, adequar les entrades al complex esportiu i finalitzar la part pendent de construcció amb una subvenció que tenim de la Diputació. 

 

–El servei de recollida d’escombraries és molt car, però no s’ha revisat mai el model. Per què?

–Sant Fost és un municipi molt extens, sense blocs de pisos, i el cost de gestionar el servei és molt elevat. Per recollir les escombraries de 70 famílies hem de passar per 8 o 10 carrers, i això ho fa molt car. Hem valorat diferents sistemes, com el porta a porta, però ara per ara no trobem cap sistema millor que el que hi ha. 

 

–Els alcaldes del Baix Vallès feu una crida conjunta a millorar el civisme en relació amb la neteja.

–Entre tots hem de col·laborar. Hi ha gent que té claríssim que cal reciclar, especialment els nens, però no tothom ho fa bé. Només amb la col·laboració de la gent es pot reduir el cost del servei.

 

–L’institut Alba del Vallès està al límit de la seva capacitat. Hi ha prevista cap ampliació?

–Sabem que el centre comença a estar ple, però això depèn del claustre, la direcció i Ensenyament. Nosaltres col·laborem amb les escoles i l’institut, i si cal que fem alguna gestió per donar suport a les demandes dels centres ho farem, com ja ho hem fet amb l’escola Joaquim Abril, on s’ha aconseguit desdoblar una línia de P3.

 

–Com funciona el servei de menjador social? 

–Molt bé. Aquesta és una reivindicació d’aquesta alcaldessa, que no vol que la gent passi gana al seu municipi. D’entrada no teníem una necessitat social important, perquè Sant Fost sempre ha estat un poble de segones residències, de classe mitjana... però amb la crisi vam detectar necessitats tant econòmiques com socials, de gent que necessitava companyia. Per això vam muntar un menjador que a dia d’avui serveix uns 40 àpats diaris. Els serveis socials valoren cada cas i estableixen un preu en funció de les necessitats de cada usuari. 

 

–El pas de la B-500 pel centre del poble és un dels principals cavalls de batalla, i vinculeu l’existència d’un centre de poble a la presència o no de la carretera.

–La B-500 no ens permet fer un centre de poble com cal, i per això el complex esportiu s’està convertint en el centre del poble, el punt on hi ha el caliu del poble i on es reuneix pràcticament tothom. En l’última convocatòria de la Llei de Barris vam presentar un projecte per construir aquest centre de poble, però malauradament no va prosperar. La B-500 hauria de ser un carrer senzill de poble.

 

–Ara és una carretera perillosa, amb una alta sinistralitat.

–Els veïns de Sant Fost sabem que aquí no podem córrer, perquè coneixem el poble, però la majoria de cotxes estan de pas i no respecten el poble, van a unes velocitats extremes. Cada cop que passem per un pas de vianants tenim por. 

 

–Heu demanat a la Generalitat que almenys estudiï un possible desviament per al futur.

–La seguretat dels veïns és bàsica. No pot ser que en una carretera que travessa un poble hi hagi accidents tan sovint, alguns dels quals mortals. Per això volem fer entendre a la Generalitat que aquesta carretera no només uneix dues comarques, sinó que és una via perillosa que travessa un poble pel mig.    

 

–La Generalitat no ha presentat mai cap proposta?

–Nosaltres diem que si no hi ha diners per fer una carretera nova, cosa que entenem, almenys se’ns ofereixi una alternativa per fer un desviament provisional per treure del centre del poble el trànsit que només està de pas. Pel que fa al projecte, finalment ha quedat demostrat que l’estudi no l’ha de fer l’Ajuntament, sinó la Generalitat. 

 

–Una possible proposta se sotmetria a votació entre els veïns. 

–El poble de Sant Fost acabarà decidint si el projecte que se’ns proposa és bo o no. No acceptarem qualsevol projecte. De fet, a l’època del president Montilla ja es va presentar una proposta que incloïa un túnel a la Conreria i un peatge. Nosaltres ja ens vam oposar llavors que aquest suposat peatge estigués a l’àmbit de Sant Fost, així com a les dimensions de la carretera.  

 

–En l’últim debat al Parlament sobre aquest tema vas arribar a qualificar d’insult la posició de Junts pel Sí, contrària a estudiar un possible traçat alternatiu.

–Jo estic en política per treballar pel meu poble, i no entenc que s’anteposi un partit polític a la seguretat d’un poble. Ho considero un insult, i em va doldre que actuessin així. Podem debatre sobre més o menys mesures de seguretat, però no admetre que la carretera és un perill no és correcte.  

 

–Quins compromisos hi ha per reduir l’impacte de la carretera?

–El diputat socialista Jordi Terrades es va comprometre a traslladar al Parlament la necessitat de tractar aquest tema, ja sigui per estudiar el desviament o per mirar de resoldre com sigui el pas de 10.000 cotxes diaris pel centre del poble. El seu compromís és que la Generalitat ens tingui en compte a l’hora de fer el projecte i de trobar una solució efectiva, no només perquè callem, perquè en això no callarem. 

 

–No n’hi ha prou amb les millores que s’han fet últimament? 

–Evidentment no. És una presa de pèl. S’ha reduït la velocitat màxima al nucli urbà de 50 a 40 km/h i s’ha pintat una línia rugosa al voral... però és del tot insuficient. Nosaltres hem demanat una rotonda, esquenes d’ase per obligar a reduir la velocitat a la recta de Mas Llombart... i la resposta sempre és no. 

 

–ERC va presentar un llistat de mesures i el ple les va rebutjar.

–ERC va presentar una proposta, però nosaltres anem més enllà. A més de les millores al traçat actual fem una reivindicació d’acord amb els serveis tècnics per obtenir una solució que realment millori la seguretat d’una via que passa per davant d’un Ajuntament, un CAP, una escola, un pavelló...  

 

–També la  BV-5001, entre Sant Fost i Badalona, és una de les 10 carreteres amb més risc d’accidents de Catalunya...

–Sí, però en aquest cas la Diputació hi fa un manteniment correcte i pren les mesures de seguretat adequades. En aquest cas és perillosa pel traçat que té, però la gestió de la carretera és correcta. 

 

–Els semàfors de Sant Fost són dels que més recapten de l’Estat en proporció a la població. Caldria replantejar-se el model?

–Sant Fost té 8.000 habitants, però cada dia passen 10.000 cotxes per la carretera. Per tant, no s’ha de fer el càlcul pel nombre d’habitants, sinó pel volum de trànsit que té. A més, ningú no està obligat a saltar-se un semàfor en vermell al costat d’un pavelló i una escola. M’encantaria que la recaptació fos zero, perquè voldria dir que es respecta la seguretat, però no és així. 

 

–Des de fa 9 mesos hi ha un pacte de governabilitat amb el PSC. Què és el més destacat del pacte?

–Hem pactat qüestions de connectivitat amb la Conreria, el complex esportiu i la promoció econòmica, i sobretot hem reforçat la política social i d’habitatge, on busquem la col·laboració d’altres ajuntaments per disposar d’habitatge social. També agraeixo la seva feina en l’àmbit del Parlament, on el PSC trasllada les nostres demandes.

 

–Quina és la relació amb la resta de grups municipals?

–Tenim un passat complicat, afortunadament superat. Ens hem anat renovant i a dia d’avui la relació amb el PSC és excel·lent, hi ha diàleg i consens; amb el PP és correcta, hi ha respecte; amb Sumem també hi ha bona col·laboració i amb el PDeCAT hi ha dies bons i dies dolents. Pel que fa a ERC... tot ho fem malament, tenim la culpa de tot... 

 

–També hi ha conflicte amb Podem, sense representació al ple però molt actius políticament i que us acusen de prevaricació.

–Aquest tema està pendent de judici i no vull dir res sobre això per no barrejar el tema judicial amb el polític. Per respecte a la institució i al sistema democràtic. 

 

–Insisteixen molt en la falta de transparència de l’Ajuntament. 

–Tothom té dret a la informació, i nosaltres no tenim res a amagar. Altra cosa és que no els agradi com donem la informació. Si fem alguna cosa malament estem disposats a aprendre, i alhora volem fer entendre que pel fet de ser independents no som tan dolents com diuen. Jo estic aquí per treballar, no per fer coses estranyes, i en aquest sentit tinc la consciència tranquil·la.

 

–Repetiràs al capdavant d’IUSF?

–Encara no m’ho he plantejat. Falten dos anys, i això en política és una història llarga. El que tinc clar és que si estic en política és perquè som independents, un grup de veïns amb ganes de decidir sobre el nostre poble. Si la gent vol, i el meu grup vol i la meva família ho aguanta... segurament sí.

 

–Col·laborarà l’Ajuntament en el referèndum de l’1 d’octubre?

–A dia d’avui no se’ns ha demanat cap col·laboració. En tot cas, mai no hem posat pals a les rodes i els fets ho demostren. Quan la situació estigui més definida parlarem amb l’assemblea d’IUSF i prendrem les decisions que calguin, sempre amb un informe dels serveis jurídics de l’Ajuntament. Però no posarem pals a les rodes. 

 

Edicions locals