"L'Ajuntament aporta poc, els diners per a la festa surten de les barres"

Esteve Plantada Cap de colla dels Blaus de Granollers

La Festa Major de Granollers va començar a caminar aquest dissabte 22 d'agost. Toca gaudir de les gairebé 200 activitats i de la pacífica batalla entre Blancs i Blaus. Les dues colles pugnen per enamorar el misteriós jurat que el diumenge 30 anunciarà quina d’elles guanya aquest any. L'escriptor Esteve Plantada és el cap de colla dels Blaus, tot i que va créixer en una família de Blancs. Repeteix en el càrrec que va estrenar el passat 2008. Vint-i-sis preguntes per a Plantada en la vint-i-sisena edició de la Festa Major de Granollers.

Cap de colla. Sona bé. Què implica el càrrec?
Estar al capdavant d'un grup de gent, donar veu a una junta que treballa per gestionar la festa. És una responsabilitat i una gran satisfacció.

Molts maldecaps, moltes discussions.
Molts maldecaps i molt debat, tant a nivell intern com amb els Blancs. Blaus és una colla molt diversa, molt gran, amb moltes maneres de pensar diferent, i la nostra feina és facilitar que tots ens entenguem. 

Quantes hores has dedicat aquest any a la Festa Major?
Més de les que la meva salut pot aguantar. Molt ritme i pressió. El desgast és notable.  

Què cal per ser blau?
Estimar la colla i la ciutat. I comprometre's a fer una festa divertida per a tothom.

Una descripció aproximada del militant blau.
És una colla molt diversa, que encabeix moltes ideologies, tant políticament com socialment. El militant és compromès amb allò que Blaus representa per a Granollers. 

I quins adjectius descriuen millor a un blanc?
Aquesta resposta s'ha de pensar molt bé (riu). Jo no entenc els Blaus sense els Blancs. Ens complementem molt bé. Som dues colles i dues maneres de fer destinades a entendre's.  

Els Blancs els seriosos, els Blaus els de la festa.
Actualment això és un tòpic. Però cal subratllar que cada colla ha recorregut un camí de vint-i-sis anys. Cada colla té uns valors.

Per què hi ha més Blaus que Blancs?
Crec que els Blaus desprenen alguna cosa que agrada més. No sabria dir el què. La teoria dels colors, que agrada més el blau que el blanc, no me la crec.  

Intenta convèncer algú per ser blau.
Que vingui a un acte i que es convenci ell sol.

Què es perd qui no s'apropa a Granollers aquests dies.
La millor festa moderna de Catalunya.

Un acte dels Blaus imprescindible.
Jo no em perdria la Versió 3.0, el dissabte 29 a la una de la matinada a la plaça de la Porxada. I ja que has aniràs a veure aquest acte, t'hi apropes uns minuts abans i gaudeixes de la cremada de l'Ajuntament. 

Esforça’t. Un dels Blancs.
No tinc massa controlat el seu programa, però cre que és interessant el correaigua. A més a més, crec que aquest ant hi ha alguna innovació en el correaigua dels Blancs.

Un acte al que tu assisteixes sempre.
A mi s'empre m'ha agradat molt el repte entre colles.

Una novetat d'aquest any.
Aquest any hem sigut molt arriscats i transgressors en general, i en concret amb el tema concerts; no portem grups d'omplir estadis. I amb tot el que és merxandatge també hem arriscat molt, hem intentat ser moderns i atrevits.

Heu evitat actes que comportaven una feina titànica?
Sí. Aquest any hem intentat prendre aire, ja que venim d'un parell o tres d'edicions molt fortes. Tornem a l'essència, als orígens de la festa. Apostem pels actes de carrer, de petit format. La frase seria: aquest any no fem grans actes perquè fem una Festa Major plena de petits actes que fan una festa gran.

L'edició d’aquest any és més creativa i més tranquil·la?
No, perquè no serà més tranquil·la. I serà més reduïda, perquè estem enmig d'una crisi, però no menys creativa.

On han anat a parar les nits golfes?
Al programa no. Fer la nit golfa era un merder organitzatiu, ens feia perdre diners i no trobàvem voluntaris per treballar a les cinc de la matinada. A més, la majoria de gent que s'hi apropava no participava en la resta d'activitats de les festes. Per no parlar dels aldarulls i robatoris.

Què us ha complicat més la vida: la crisi econòmica o les obres a la ciutat?
Les mil obres. Però no ens ha complicat molt la vida perquè quan l'Ajuntament ens va donar els terminis d'acabament de les obres ja sabíem que ens enganyaven. No ens ha vingut de nou. Les obres s'han fet en unes dates curioses i això provocarà molts problemes de mobilitat. Hem deixat de fer actes en certs espais pensant en aquests problemes.

D'on surten els diners per les colles?
Els Blaus tenim una subvenció de l'Ajuntament de 10.000 euros, que signifiquen un 20 per cent del total del pressupost. La resta surt de l'alcohol que beu la gent. Més de la meitat del pressupost ve de la barra dels bars. I també obtenim ingressos amb la venda del merxandatge. 

El model de festa és el correcte però...
Però cal que el seguim aplicant d'una manera correcta.

L'Ajuntament ha d’invertir més?
El consistori hi aporta molt poc. Aquesta és una dada objectiva. Però d'altra banda, i això és una opinió molt personal, això ja va bé, perquè ens dóna autonomia. 

Aquest any us porteu millor amb el consistori.
Sempre ens portem igual, mai ens podrem portar bé del tot amb l'Ajuntament, sempre demanarem i ells sempre ens negaran coses. La relació és bona i el diàleg és fluït. 

Les colles tindreu algun dia un local en condicions per a les vostres activitats?
Ho podrem respondre al desembre, que és quan hem de signar amb l'Ajuntament el contracte pel nou local. Sembla que tindrem un local més o menys definitiu. 

I si professionalitzem la festa?
Sent amateurs ja apliquem conductes professionals. Gestionem Blaus com si fos una empresa. De moment així va bé.

Per què després de nou dies de tanta festa Granollers passarà a ser una de les ciutats més avorrides de Catalunya?

Això no té explicació. Granollers és una ciutat avorrida on no hi passa mai res. Som així. El contrast amb els dies de Festa Major és molt bèstia.  


Edicions locals