"El motor és patrimoni del Vallès Oriental i rodalia"

Francesc Padró President del Grup 24 Hores

Aquest dissabte 5 de setembre engega la trentena edició de les 24 hores de resistència en ciclomotor de la Vall del Tenes. Els veïns de Lliçà d'Amunt i rodalia escolten des de divendres -jornada d'entrenaments- l'acceleració d'una cinquantena de motocicletes, que aquest cap de setmana conduiran ni més ni menys que dos-cents pilots. Rècord d'inscripcions de la mítica prova. Francesc Padró, el president del Grup 24 Hores, l'organitzador de la cursa, es felicita per l'alta participació en temps de crisi, i explica a AraVallès que s'han aconseguit els objectius: comptar amb dones pilots, pilots de renom i equips de fora de Catalunya.

Tot a punt per a la cursa?
Tot a punt. Hem tingut més dificultats que altres anys per organitzar les 24 hores, però al final tot plegat s'ha traduït en la participació de 50 equips. Mai abans n’havíem tingut tants. Gràcies a tots els col·laboradors i als participants la cursa serà un èxit.

Rècord de participació en plena crisi econòmica.
No ho tinc molt clar, però crec que ens han beneficiat alguns dels canvis que varem implantar l'any passat, concretament, el pas de tres a quatre pilots i la introducció d'una nova categoria. Són dos novetats que conviden als pilots a venir, perquè els donen més facilitats. Repartir el pressupost entre quatre, molt millor que entre tres; i les motos de la nova categoria costen menys.

Per aquells que no coneixen bé la prova. Què es trobaran aquest cap de setmana a Lliçà d’Amunt?
Viuran una prova de motociclisme, de resistència, des de dins, aquest és el principal atractiu. Toques els pilots i les motos. I això no passa gairebé enlloc. Vius el pilotatge. A més, aquest any hi ha novetats: cronometratge electrònic -que ens permetrà conèixer en tot moment la classificació-, una zona molt especial i espectacular on els pilots es podran lluir...

I més nivell que en edicions anteriors?
Sí. Tots els equips que venen a guanyar porten un o dos pilots molt preparats, autèntics professionals de renom. Per a l'organització és molt important que gent que viu de les motos vingui a córrer i a intentar guanyar a les 24 hores. Aquest era un dels objectius que ens havíem proposat, i l'hem aconseguit. No és l’únic. Volíem presència femenina i d'equips no catalans, i tenim més d'un equip mixt i conjunts portuguesos, italians i bascos.

Venen a Lliçà d’Amunt. El poble va lligat amb la cursa.
Sí. Però la cursa ha anat molt més enllà, ja no és ni patrimoni del Grup 24 Hores ni de Lliçà d'Amunt ni de la Vall del Tenes; és patrimoni de Catalunya. Ve gent de tot arreu de Catalunya. És una festa del motor català, i això ho hem d'explotar.

Quina relació hi ha entre un ciclomotor normal i un dels que corren a les 24 hores?
Ninguna (riu). El motor, els cinquanta centímetres cúbics. I res més. Després de 30 anys les motos han evolucionat molt. Avui en dia, totes les motos que corren les 24 hores són de motocròs, amb un motor de cinquanta centímetres cúbics preparat artesanalment. Motors fets a mà. Són motocicletes molt ràpides.

Us imaginàveu arribar als 30 anys amb la força actual?
Estic segur que quan la colla del Pa amb Tomàquet va crear la prova no s'ho imaginava pas. Any rere any fem canvis, any rere any millorem. I cada any passen per les 24 hores unes 25.000 persones. La cursa està més viva que mai. Així ens sentim en moments de crisi: més vius que mai. És l’èxit de tothom.

Som una comarca de motor.
El motor neix en aquesta comarca, i segueix sent patrimoni d'aquesta comarca, i de la seva rodalia.

Edicions locals