"Quatre televisions al Vallès Oriental són masses"

Albert Jordana Director gerent de VOTV

Aquest dilluns 14 de setembre a les nou de la nit comença a emetre Vallès Oriental Televisió (VOTV), propietat del Consorci per a la Gestió de la Televisió Digital Pública de l'àrea de Granollers, una entitat integrada per 12 dels 43 municipis de la comarca. Al capdavant d'aquest nou canal hi ha el periodista granollerí Albert Jordana, que ha treballat a TVE, a Canal Plus -com a coordinador de programes infantils i cap de programació-, a Planeta i al Grup Godó, com a responsable de programes de l'actual 8TV. Ara, com a director gerent de VOTV, Jordana explica a AraVallès els plans de creixement del nou canal, i admet que quatre televisions a la comarca són masses.

Tot a punt per començarles emissions?
Hem treballat moltes hores perquè dilluns a les nou del vespre estigui tot en dansa. Però com tot projecte nou, a última hora apareixen complicacions, en el nostre cas sobretot amb el tema tècnic. Comencem a emetre dilluns i ja no parem per res.

Comenceu sense ni un sol plató.
Arrenquem amb un informatiu sense presentador, l'Infovallès, i amb una entrevista d'uns deu minuts. VOTV estarà situada al centre audiovisual de Roca Umbert, però les obres no estaran enllestides fins a finals d’any. Nosaltres ens hi instal·larem al febrer. De moment treballem amb diverses productores, i no emeten des d'aquí.

Una hora de programació pròpia. I programes pensats per mostrar la comarca?
Sí. Barregem informació i entreteniment amb l'objectiu d’apropar-nos a la comarca amb programes que interessin a tothom. També comencem emetent un seguit de petits espais que mostren mirades diferents, des de nens explicant les seves coses fins a imatges dels pobles de la comarca de nit. VOTV vol ser un mitjà públic referent a la comarca, una televisió de proximitat que aposti per la qualitat i la diversitat. Volem parlar molt del Vallès i dels vallesans, i no dividir la televisió en espais dedicats a un poble en concret.

Plantegeu una primera fase fins al març. Després ampliareu la programació?
Sí, quan ens instal·lem al centre audiovisual de Roca Umbert començarà una segona fase amb més producció pròpia, informatius de mitja hora amb presentador, retransmissions esportives i d'actes culturals o socials rellevants... Poc a poc anirem augmentat la programació. L'objectiu és arribar a les quatre hores diàries de programació pròpia al llarg del 2011. Disposarem de més personal d'informatius, obrirem les delegacions de Caldes de Montbui i la Garriga. En definitiva, podrem donar molta més cobertura a tot el que succeeixi a la comarca. Cal subratllar que aquesta és una primera etapa perquè tothom ens conegui i ens pugui veure, i perquè la gent resolgui els problemes de sintonització.

Seguireu apostant només per la franja de nit?
Apostem pel prime time, sí. Però serem una televisió que repetirà els seus programes al llarg del dia perquè la gent els pugui veure en diferents moments. A més, la producció pròpia també es podrà veure des del nostre lloc web.

No es pararà atenció al públic infantil?
Estem connectats a la Xarxa de Televisions Locals [propietat de la Diputació de Barcelona] que cada dia ofereix trenta minuts de programació infantil. Treballem conjuntament amb la Xarxa per realitzar algun programa més per als nens.

Aposteu decididament per les productores audiovisuals de casa.
Al Vallès Oriental hi ha molta gent que es dedica al món audiovisual i hem volgut comptar amb ells. Un dels objectius del Consorci per a la Gestió de la Televisió Digital Pública de la demarcació de Granollers és potenciar el sector audiovisual de la comarca.

Aquest aposta per la gent de casa també la veurem als informatius? Al febrer s'escull la productora que els realitzarà.
És un concurs públic i s'hi presenten diverses productores, també empreses d'aquí. Una comissió decidirà quina és la millor oferta. No hi ha res tancat, ni cap prioritat, ni cap tipus de pressió política per decantar-nos per una o altra productora.

Sou la televisió de dotze municipis del quaranta-tres que hi ha al Vallès Oriental.
Són els municipis que recolzen VOTV, però la televisió es veurà a tota la comarca. I tot hi que informarem principalment dels dotze pobles que paguen la televisió, no ens oblidarem de la resta.

Hi ha la voluntat d'aplegar més municipis?
Per descomptat.

Dotze alcaldes diferents, dotze interessos diferents...

És complicat, però tots els alcaldes entenen que aquest projecte està basat en uns criteris professionals i periodístics. No hi ha pressions. Granollers és conscient que no apareixerà tant a l'informatiu com en l'època de Granollers TV, i Sant Antoni de Vilamajor és conscient que hi sortirà molt menys que Granollers perquè és un poble molt més petit.

La majoria d'aquests dotze municipis estan governats pel Partit Socialista.
És la realitat de la comarca. Tant el Consell Comarcal com la majoria d'ajuntaments són socialistes. Té tota la lògica del món que el Consorci sigui de majoria socialista. Seria gairebé impossible fer un Consorci de majoria convergent, perquè a la comarca no hi ha aquesta majoria política. I si a les eleccions hi ha canvis, entenc que VOTV ha de seguir existint mani qui mani.

Quatre televisions digitals per una sola comarca. Són masses?
Són masses, sí. Però aquest model de televisió no l'hem escollit ni nosaltres ni els alcaldes. Està clar que el mercat publicitari no dóna per a tanta televisió. Amb els anys això s'anirà regulant.

Edicions locals