"L'Ajuntament de Bigues és al·lèrgic a la paraula 'independència'"

Carles Barcons Regidor d\'ERC a Bigues i Riells i propietari de l\'Hotel Molí de la Torre

A Carles Barcons, propietari de l'Hotel Molí de la Torre i regidor d'ERC a Bigues i Riells, li van oferir anunciar el seu establiment a l’autobús que l’Ajuntament vol posar a disposició dels avis del poble. Barcons va fer pintar un fons groc, amb quatre barres vermelles a cada costat, un quadre negre amb el nom i les estrelles del seu hotel, i unes lletres on s'hi podia llegir: "Per a la gent gran... Independència!" El consistori va vetar l'anunci perquè el considera propaganda política. Finalment, i després de descartar fins a tres propostes més de Barcons, l'Ajuntament pagarà els 800 euros del servei d'autobús que s'estalviava amb l'anunci. Barcons sentencia que l'equip de govern (PSC, ICV i PP) té un perfil "marcadament anticatalanista".

Mai abans fou tant complicat posar un anunci en un autobús. Com ha anat tot plegat?
L'Ajuntament de Bigues i Riells encarrega a una empresa que els hi proporcioni un petit autobús per portar gent gran, gent dependent. I l'empresa busca espònsors perquè el consistori només hagi d'invertir en el conductor, la benzina i l'assegurança. Després d'insistir durant uns tres mesos, perquè no trobaven anunciants, jo proposo un anunci pensat per donar a conèixer l'Hotel als veïns del municipi. Busco impactar, no col·locar quatre fotos de l'establiment que ningú veurà. Era un autobús per a gent dependent... Per a la gent gran independència! Lligava el tema de la tercera edat amb la meva idea de futur de Catalunya. Era un joc de paraules interessant que jo creia que funcionaria. A l'empresa s'ho van mirar, van posar-hi alguna pega inicial, però van concloure que jurídicament no generava cap problema, perquè no era propaganda de cap partit polític. Per tant, van pintar l'autobús amb l’anunci. Cal dir que qui va donar el vistiplau era una persona d'origen francès, és a dir, que va créixer en democràcia.

L'Ajuntament s'assabenta de l'anunci després de veure'l?
Sí. I per contracte l'Ajuntament no pot vetar l'anunci si compleix les clàusules estipulades i la legislació vigent, que és el cas. El consistori al·lega que l'anunci és propaganda política perquè els colors -el groc i el vermell- són els d'ERC. I la tipologia era similar. Però si jo sóc independentista, quins colors volen que utilitzi? Doncs els de la bandera catalana.

Però un cop vetada la primera proposta, canvies colors i tipologia i tampoc t'accepten l'anunci?

He presentat tres propostes més per intentar fer canviar d'opinió l'equip de govern, però res. Bàsicament denunciaven que l'anunci utilitzava la tipografia i els colors d'ERC, i en aquest sentit es varen presentar dues propostes alternatives. Després, seguint una proposta que em va fer arribar el propi Ajuntament, vaig presentar una proposta en que el text passava de dir 'Per a la gent gran... independència!' a 'Més independència per a la gent gran', amb un canvi substancial en el missatge. Una vegada feta la proposta, es tiren enrere i diuen que s'ha de canviar la paraula 'independència' per 'mobilitat'. Arribats a aquest punt, rebutjo canviar la publicitat pactada amb l'empresa. Però aniré fins al final amb aquest veto.

El problema, doncs, era la paraula 'independència'?
L'Ajuntament és al·lèrgic a la paraula 'independència'. Potser s'hauria de fer un decret per prohibir-la. Per tal de no veure-la, prefereixen que el col·lectiu per a qui anava destinat aquest vehicle no pugui avançar en la disminució de la seva dependència, que és el mateix que dir que volen que continuï sent menys independent. En lloc d'acceptar la creativitat com a eina de màrqueting, i prendre-s'ho bé, prefereixen deixar aquest col·lectiu sense servei. ¿Fins a aquest punt tenen por que els catalans puguem, un dia, expressar lliurement la nostra voluntat de deixar de dependre d'un país? Amb comportaments com aquests ens recorden èpoques dictatorials ja passades.

Ha pesat massa el fet que siguis regidor d'ERC?

Jo crec que sí. El fet de ser regidor d'Esquerra ha fet que de seguida veiessin els colors del partit rere l'anunci.

Has parlat en diverses ocasions amb l'alcalde, Joan Moreno. La decisió de vetar l'anunci és seva?
La sensació és que l'alcalde és l’únic de l'equip de govern que ha fet un esforç per veure si l'anunci es podia acceptar. Per a mi el problema és més dels socis del PSC a Bigues i Riells, és a dir, ICV i PP, i també d'alguns regidors socialistes.

La coincidència en el temps amb la consulta popular d'Arenys de Munt ha acabat de sentenciar la teva proposta?

Estic convençut que si l'anunci s'hagués pintat al juny ara no hi hauria cap problema. Tot plegat ve de l'espanyolisme, de la fòbia al catalanisme, del PSC, PP i ICV.

L'anunci te'l veta un partit, el PSC, que ERC va recolzar a l'inici de la legislatura.

Quan varem entrar a l'equip de govern recolzant als socialistes no va ser cap error, però es va veure que les coses no funcionaven bé i per això varem passar a l'oposició. I amb els canvis que s'han produït, el govern actual té un perfil marcadament anticatalanista; va quedar clar en l'acte institucional de la Diada: quatre gats i mítings polítics, i l'alcalde ni tant sols va dir 'visca Catalunya'. Tenim un govern tripartit propi d'un ajuntament espanyol.

Edicions locals