"El problema de l'hoquei és la falta de professionalitat dels que manen"

Paco González Entrenador del Club Hoquei Sant Feliu

A la comarca del Vallès Oriental només hi ha un equip que jugui a una de les dues primeres categories del hoquei espanyol: el Sant Feliu de Codines, que disputa la primera divisió estatal, just per sota de l'Ok Lliga del Barça, el Vic, el Liceo, el Reus i companyia. Per tercer any consecutiu, Paco González dirigeix la primera plantilla del Fergo Aisa Sant Feliu, un equip completament amateur que el dissabte 10 d'octubre s'estrena a la lliga amb l'objectiu de mantenir la categoria, però sense oblidar-se de somniar. González reivindica el hoquei, un esport ràpid i vistós, però socialment minoritari per culpa "de la falta de professionalitat dels que manen".

Acomiadeu la pretemporada. Bones sensacions per començar la lliga?

Hem fet una incorporació, el gallec Juan Fariza, que s'està adaptant a l'equip, i ha pujat a la primera plantilla un jugador junior, Marc Fages, que l'any passat ja va disputar amb nosaltres algun partit a primera divisió estatal. Fages se suma així a l'altre jugador de la casa que hi ha al primer equip: el Marc Vila. La pretemporada va com havíem previst. Varem arrencar el 31 d'agost, hem entrenat cinc dies a la setmana i hem jugat uns quants partits. En els tests més importants, varem caure contra el Voltregà per 4 a 3, però estem parlant d'un molt bon conjunt que acaba de baixar de l'Ok Lliga. I contra l'altre equip que ha baixat de l'Ok Lliga, el Mataró, varem empatar 2 a 2. Per tant, bones sensacions per arrencar la competició oficial.

Quins objectius us marqueu aquesta temporada?
El principal objectiu és salvar la categoria. No se'ns ha d'oblidar que som un club molt modest i que tots els jugadors són amateurs, que cobren les despeses de desplaçament i poc més. Sí que és veritat que fa dos anys varem quedar sisens, amb una segona volta espectacular. I que l'any passat varem fer una primera meitat de temporada molt bona, arribant a col·locar-nos tercers. Per tant, sense oblidar que l'objectiu és salvar la categoria, a tots ens agradaria millorar el sisè lloc de fa dos anys. S'ha de somniar. Però la categoria és molt complicada, sobretot aquest any, que baixen cinc equips i només dos pugen a l'Ok Lliga. Hi haurà molta pressió, molts equips lluitant per no baixar.

El pavelló de Sant Feliu té fama de fortí. Confieu en els partits de casa?
Sí, per tradició som una pista molt complicada per als equips rivals, tenim una bona i sorollosa afició. Esperem aprofitar-ho.

Comentaves que tota la plantilla és amateur. És l'habitual a la categoria?
No tots estem igual. El Vigo, com cada any, ha fet un equip a cop de talonari per pujar. El Cerdanyola també gasta diners per pujar, també el Voltregà i el Sitges... Són equips amb molt més pressupost que nosaltres.

Sent amateurs, com ho feu per atraure jugadors de fora?
La majoria són jugadors de poblacions properes: Caldes de Montbui, Sentmenat... I suposo que els atrau la seriositat i la coherència del club.

I de la cantera no acaben de sortir bons jugadors?
Sí. Jo a part d'entrenador del primer equip sóc el director tècnic del club, i estem treballem per tenir una base potent. Tenim algun problema per trobar infants, perquè és un poble petit on es practiquen molts esports i el hoquei és car, però tenim plenes gairebé totes les categories, des de prebenjamins a juvenils. Això sí, ens falta un junior. Ara puja el Marc Fages, esperem que això tingui continuïtat.

Aquest any canvien mil i una normes. Complicat adaptar-se ?

S'ha de reconèixer que és un caos. S'acostumen a perdre els nervis perquè en algunes fases del matx et dóna la sensació d'estar jugant a un altre esport. Ara no es permet el contacte, quan aquest sempre ha estat un esport de contacte. Es xiula passiu, s'assenyalen molts penals i faltes directes... Als penals el porter no es pot moure abans que la bola... No és d'estranyar que els porters es queixin, ja no pel fet d'encaixar més gols, sinó perquè hi ha perill de que els hi facin molt de mal.

I les targes blaves et deixen amb un jugador menys.

Això ho veig bé, perquè frena l'agressivitat. Jo amb aquesta norma ja en tenia prou, em sobra la falta directa que es xiula cada cop que sumes deu faltes normals. Això s'ho podien haver estalviat.

Asseguren des de la Federació Espanyola que gràcies a aquests canvis ara el joc serà molt més espectacular, i que la gent s'aproparà més a les pistes.
El problema del hoquei no són les normes, és la falta de professionalitat dels que manen. El gran problema del hoquei és la seva difusió, no la manca d'espectacularitat de l'esport, que tots sabem que atrapa perquè és vistós i ràpid. El gran problema és que els dirigents no han sabut promocionar i difondre aquest esport a nivell estatal. Jo sempre poso l'exemple del futbol sala, que abans només es jugava amb els amics el cap de setmana, i que ara apareix a tot arreu; ens ha passat per davant. Per què? Perquè l'han difós més i millor. Un altre aspecte sorprenent és l'escassa atenció que els mitjans catalans ens presten. Algú hauria de facilitar a diaris i ràdios el seguiment d'aquest esport. No s'ha d'esperar que el mitjà de torn s'apropi, a la federació hi ha d'haver gent que alimenti als mitjans amb continguts.

Animem a la gent a apropar-se al pavelló de Sant Feliu en l'estrena de la lliga? El dissabte 10 d'octubre a les set de la tarda.
La gent que vingui descobrirà l'essència del hoquei a Catalunya, un ambient de poble molt maco i molt d'espectacle. Joc viu, contacte, lluita... Bon hoquei de primera divisió estatal.

Edicions locals