"Hem de deixar de ser un club conformista per optar a l'excel·lència"

José Luis Caña President del BM Granollers

Des del passat dijous 5 de novembre el BM Granollers té, oficialment, nou president. Després de la dimissió, l'1 d'octubre, de Juanma Pérez Ortiz, al capdavant del club durant deu anys, la junta directiva va convocar eleccions. Només es va presentar una candidatura, la continuista, encapçalada per el fins ara vicepresident econòmic: José Luis Caña. Aquest empresari de la construcció, que té 45 anys i que s'ha traslladat fa poc a Granollers després de viure durant uns anys a Bigues i Riells, té per davant sis anys de mandat. Temps suficient, assegura Caña, per professionalitzar més el club, que ha d'aparcar el conformisme per poder optar "a l'excel·lència". Novetats? Director tècnic, incentius econòmics per als jugadors si s'assoleixen certs objectius i contractes curts.

Per què president del BM Granollers?

Vaig entrar al Club ara fa dos anys perquè m'ho va demanar l'anterior president, Juanma Pérez Ortiz, que em va oferir la vicepresidència econòmica. Ràpidament em vaig alinear amb les seves idees i els seus projectes, i gairebé sense adonar-me'n... aquí estic.

I sense patir unes eleccions. De nou, només una candidatura a presidir el Club.

Sincerament, no és fàcil presidir el club. Si no coneixes el BM Granollers des de dins, és molt complicat presentar una candidatura. Un empresari pot tenir les seves habilitats i la seva formació per dirigir una organització, però liderar un projecte d'aquest tipus és diferent, molt complicat.

Candidat continuista, president continuista?

No. Parlem de dos president diferents. En Juanma Pérez Ortiz tenia les seves habilitats i jo tinc les meves. Les coses que es feien bé fins ara, les mantindrem. Però les reforçarem amb novetats, nous projectes.

El BM Granollers es professionalitzarà més?
Sí. Era un tema ja plantejat per l'anterior president, però vàrem prioritzar altres objectius. Ara toca professionalitzar el club, i per això a partir de la temporada 2010-2011 incorporarem una figura fins ara inèdita al BM Granollers: el director tècnic, responsable de la direcció esportiva de tot el club, del primer equip a la base. L'entrenador, que pot ser l'actual, Lorenzo Rueda, o no, es coordinarà amb la direcció tècnica, que treballarà en els fitxatges i la promoció de joves jugadors. És important que si algun dia ve un entrenador de fora tingui al costat una persona amb una visió clara del club.

Per tant, caldrà definir un nou model de club?
Sí, jo tinc molt clar que per millorar cal autocrítica, una avaluació oberta i plural. Hem de ser un club modern amb la capacitat d'escoltar a tots aquells que coneixen el món de l'handbol. Per això impulsarem un debat entre tots els estaments del club destinat a diagnosticar els aspectes que cal millorar, i també per definir el nou model esportiu del club. Hem de treballar anant a buscar l'excel·lència, tenint sempre molt clar els nostres clients potencials: els nens, els jugadors, els patrocinadors, la ciutat...

Quins punts febles s'han d'eliminar?
No crec que hi hagin punts febles. Jo parlaria d'aspectes a millorar, com ara assolir una autoestima molt més alta.

La ciutat, tant les administracions com els veïns, s'han d'apropar més al Club?
Ens encantaria, això seria ideal. Hi ha una gran sintonia amb l'Ajuntament, però hem de ser capaços d'involucrar-nos en temes acadèmics i culturals per estar més a prop de la gent, per despertar emocions.

L'aposta per la base ha de ser encara més decidida?
Sempre lluitarem per ser un club capdavanter en la formació d'esportistes de base. I això significa no renunciar mai a l'objectiu de ser campions en totes les categories. Cal treballar molt més, amb més intensitat, perquè més jugadors de casa debutin a l'ASOBAL.

El BM Granollers és un club conformista?

Sí, és la sensació que jo tinc. No hi ha desgana, ni la intenció per part de ningú que això sigui així, però és. És un mal endèmic. Ens hem de preguntar per què som un club conformista i trobar un tractament per deixar de ser-ho. Aquí hi ha qualitat més que suficient per posar remei a aquesta situació.

Preocupa la situació actual del primer equip?
Sí, estem en una posició complicada. Però tenim un bon diàleg amb la primera plantilla, sabem que al vestidor hi ha bon ambient, que la relació amb l'entrenador també és bona... Tot va bé, però els resultats ens diuen una cosa molt diferent. Entre tots ens hem d'ajudar perquè la situació actual acabi i comencen a fer la feina ben feta.

Contractes fixes més incentius: són una bona eina per obtenir millors resultats?
Tots lluitem per tenir èxit, i tots ens hem de mesurar per la capacitat d'assolir aquest èxit. Ens agradaria que el nostre equip estes sempre en les primeres posicions de la lliga ASOBAL. Sabem que hi ha posicions que queden lluny, però podem estar a dalt de tot. Si aconseguim el premi d'estar a dalt, els jugadors han de ser copartíceps d'aquest èxit i han d'obtenir una millor rendibilitat del seu esforç. Serà el seu premi, com en qualsevol empresa: quan assoleixes objectius, obtens una compensació.

Contractes curts?
La idea és fer contractes curts amb opció de renovar si s'han assolit uns objectius. Contractes de quatre o cinc anys podrien barrar el pas als jugadors de la base.

L'economia no serà un problema per portar a terme aquesta professionalització?
La situació no és fàcil. Tampoc és crítica, però haurem de lluitar molt perquè tots els compromisos que tenim a nivell de patrocinadors arribin a bon port. Per això faig una crida a la responsabilitat per part de tots. Si fem bé les coses tindrem bons resultats econòmics. Si som un club que es conforma amb qualsevol objectiu, les coses no aniran bé, tampoc econòmicament.

Fraikin continuarà patrocinant l'equip?

Tot sembla indicar que sí. Ells volen continuar com a patrocinadors, però també depenen dels resultats empresarials.

El BM Granollers continuarà sent un club venedor?

Sí, això no és dolent, és un actiu molt important. Ens agradaria tenir molts jugadors per poder vendre. La bandera del club és la nostra capacitat formativa. Potenciar la venta de jugadors seria ideal.

Però les baixes, com la d'aquest estiu de Cañellas, es noten.
[Riu] Sempre acabem parlant del mateix jugador. El primer equip té suficient qualitat per no notar la baixa d'un sol home. Aquí el problema és un altre. És un jugador de divuit; no pot ser que això ens faci passar de la sisena posició al pou de la classificació.

Mirant aquesta classificació, els objectius continuen sent Europa i la Copa del Rei?

Jo confio en la plantilla i no renuncio a cap objectiu.

Edicions locals