"Si s'aplica la directiva europea, els diables desapareixerem"

Toni Fernàndez President dels Diables de Granollers

Sota el lema Cremem la directiva del foc, i en protesta contra la directiva europea sobre pirotècnia que posa en perill la celebració de festes i tradicions catalanes que tenen el foc com a principal protagonista, aquest dissabte 16 de gener es celebra a Granollers un acte reivindicatiu i festiu, obert a tothom. L'organitza l'Assemblea de Joves de Granollers (AJG), el Casal Popular l'Esquerda i, com no, els Diables de Granollers, que aquest any compleixen 25 anys de vida. El futur de la colla granollerina, que aplega més de 200 persones, passa per l'adaptació que faci l'Estat espanyol de la directiva. El president dels Diables de Granollers des de fa quatre anys, Toni Fernàndez, adverteix que si s'aplica la normativa els Països Catalans es quedaran sense diables i bèsties de foc.

Unitat granollerina en contra de la directiva europea sobre pirotècnia aprovada el març del 2007.
En contra de la directiva europea i a favor de la cultura popular i tradicional, perquè va tot lligat. I sí, moltes entitats de Granollers, amb foc i sense foc, s'oposen a aquesta directiva: Blancs, Blaus, Dracs, Gegants, Xics, Esbart Dansaire... És el primer acte d'aquestes característiques que s'organitza aquí, però no el primer al qual assistim els Diables de Granollers, que varem anar a les manifestacions de Berga -a la Patum- i Barcelona.

Què diu concretament la directiva europea?
El text europeu -que ja s'ha començat a aplicar, però no a l'Estat, perquè el govern espanyol encara ha de lliurar la proposta d'adaptació d'aquesta normativa- diu que els menors de 12 anys tenen prohibit l'accés als explosius i que hi ha d'haver una distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia i el públic; això faria desaparèixer els correfocs. Es regularitza l'ús del material pirotècnic a majors de 18 anys. Però no queda clar la diferenciació entre ús privat i ús d'entitats de cultura popular i tradicional. No queda clar què es pot fer servir i què no. Nosaltres demanem que es diferencien aquests dos tipus, que no qualsevol persona pugui comprar un petard, però que una entitat cultural sí que els pugui fer servir. Des de la UE no han tingut en compte una tradició de més de 800 anys. Si s'aplica la normativa moltes colles de diables i bèsties dels Països Catalans desapareixerien. Colles infantils, que tenen 25 i 50 anys, desapareixerien, igual que la Patum de Berga.

Si, com ha passat fa uns dies a gairebé tot Europa, s'aplica la normativa, vosaltres desapareixereu?

Sí. D'entrada desapareixeria la colla infantil i la jove. I la colla gran quedaria molt limitada.

El problema només el tenim aquí perquè juguem amb foc?

Sí, a la resta d'Europa no hi ha aquesta tradició. I aquest és el problema. No entenen que aquí la normativa s'ha d'adaptar. Que ens demanin carnets, cursos o el que sigui, però no ens poden deixar de cop i volta sense una tradició de 800 anys.

Com se li explica aquesta tradició a algú de fora?

No es pot explicar, s'ha de veure. Molta gent que ha vingut de fora -de França, Alemanya, Escòcia...- han vist el que fem i han quedat al·lucinats.

I tot plegat, just quan els Diables de Granollers compliu 25 anys.

Sí. Tenim previst celebrar un seguit d'actes durant tot l'any, i esperem poder fer-ho. Per exemple, per Sant Joan, la Festa Major de Granollers...

La gent us acostuma a situar a la Festa Major, però actueu gairebé tot l'any.

Ara hi ha bastants més grups de diables, però fa uns anys fèiem unes 15 actuacions a l'any, a diversos municipis, com ara Lliçà d'Amunt, Vilassar, Caldes de Montbui... També hem anat a València, a Euskadi... Hem portat la nostra cultura a molts llocs. No som una colla de barri que tira quatre petards i prou. A més, els nostres balls són tradicionals. Fins i tot els timbals que portem són artesanals. I cremem d'una manera tradicional, com es feia a l'Edat Mitjana.

I perquè els hi quedi clar als que volen regular-ho tot, quants accidents sumeu en 25 anys d'història?

Cap. Està clar que tothom que juga amb foc es crema, però sempre són danys molt lleus. Només és perillós si et fiques al mig de la cremada i sense protecció.

Som una comarca de foc?
No som Tarragona, però cada vegada hi ha més colles al Vallès Oriental.

Edicions locals