"Ara falla tot a l'Esport Club, no hi ha cap estructura"

Xavier Abolafio President de l\'EC Granollers

"La setmana vinent anunciarem el nom del nou director esportiu del Granollers"

L'Esport Club Granollers té des d'aquesta setmana nou president: Xavier Abolafio, nascut a Vélez-Málaga fa 30 anys, casat i pare de dues filles, veí del barri de Can Duran de Canovelles i propietari d'Abolafio Construccions, una de les poques empreses del sector que planten cara a l'actual crisi econòmica. Abolafio i la seva junta es fan càrrec d'un club sota mínims, amb greus problemes econòmics. Per això, preguntat pels objectius esportius, subratlla que, ara per ara, es conforma amb pagar a tothom el dia que toca i que la gent torni a parlar bé del Granollers, "com passava fa deu anys". Si entre els nens de la comarca reneix la il·lusió per tornar a jugar amb el Granollers, sentència el constructor, "els resultats ja arribaran".

Com arriba un jove constructor a la presidència de l'EC Granollers?

Un dels membres de la junta, Carles Cárdenas, em va demanar fa temps si volia entrar a la directiva. Vaig refusar la proposta perquè en aquells moments estava a la junta del BM Granollers. Quan al novembre es va produir el relleu a l'handbol, la nova directiva, encapçalada per José Luis Caña, no va comptar amb mi; Cárdenas em va tornar a fer l'oferta, vaig sondejar la situació del club, vaig veure que estava molt descuidat, que hi havia molta feina per fer, i tot plegat em va motivar a agafar les regnes del club.

A finals de desembre vas anunciar que renunciaves, fins a les eleccions, a la presidència. Què t'ha fet canviar d'idea?

Vaig deixar la cursa perquè sortien a la premsa moltes notícies sobre mi, sempre citant altres persones. Vaig decidir que això no era bo ni per al club ni per a mi. Però fa unes setmanes em vaig trobar en un restaurant de la Garriga a Pep Manent, i em va comentar que si jo i el meu equip tornàvem a reprendre les negociacions que aquestes es podrien tancar ràpidament. Dit i fet.

Amb l'antiga directiva de Pasqual Germán us distanciaven diferències econòmiques. Qui ha cedit?
Han cedit ells, perquè nosaltres proposàvem fer-nos càrrecs d'un deute concret i d'aquí no ens hem mogut.

Et fas càrrec del deute històric del club.
Sí, la junta directiva actual es fa càrrec del deute de 112.000 euros, del qual ja n'hem pagat el 58 per cent.

Germán, que en principi reclamava una part més que hauria aportar a títol personal, ara s'ofereix a col·laborar amb la nova junta.
Agrair-li l'oferiment. Però ara per ara aterrarem al club i anirem treballant sobre el nostre projecte.

Dos descensos, problemes econòmics... Una mala gestió la de Germán?

Els resultats dels últims anys són els que són, i tothom els pot valorar. Però jo no sóc qui per opinar de la gestió d'aquest senyor.

Quins són els principals problemes que té l'Esport Club?
Dos: l'econòmic i l'estructural. No hi ha cap tipus d'estructura, falla tot, fins i tot el procediment de comprar la roba, ningú sap com fer-ho correctament. S'ha d'estructurar el club de dalt a baix a nivell de gestió i esportivament. I en això estem treballant. I a nivell econòmic tota la junta està buscant patrocinadors, un tema molt complicat, ja que moltes empreses estan amb l'aigua al coll.

I el problema econòmic es resoldrà? Perquè la plantilla no ha estat cobrant al dia.
Estem treballant tots perquè cada dia 10 tots els treballadors del club cobrin, inclosa la primera plantilla.

Novetats esportives?

Fitxarem un director esportiu, és necessari que algú estigui tot el dia treballant per al club, que planifiqui les temporades i estructuri la base. Però els objectius ara no són esportius, sinó treballar bé la base i sanejar els números.

Algun nom per ocupar aquesta plaça?
N'hi ha més d'un, però no l'anunciarem fins que estigui tancat, molt probablement la setmana vinent.

S'havia inflat el nombre d'equips per interessos econòmics. Ara es reduiran?
Ara per ara hi ha 17 equips, i jo penso que no són masses, que es poden seleccionar bé i amb garanties que siguin una selecció, un referent comarcal.

S'ha perdut la xarxa comarcal de buscar jugadors destacats?
Sí. Una de les tasques d'aquest nou director general serà tornar a teixir aquesta xarxa, recuperar les bones relacions amb altres clubs de la zona -les Franqueses, Santa Eulàlia...-, que ara estan trencades.

Pel que fa al primer equip, es fitxaran més jugadors?

No. N'hem portat dos i la plantilla ja està tancada. Tots estan molt contents amb el canvi de directiva, amb moltes ganes de treballar. I Juanmi Álvarez seguirà com a mínim fins a final de temporada. Està treballant bé i els jugadors estan amb ell.

L'objectiu és salvar-se?

Sí.

I de cara a un futur?
Jo em conformo amb pagar a tothom el dia que toca, i que la gent torni a parlar bé del Granollers, com passava ara fa deu anys. Que els nens vulguin tornar a jugar amb l'Esport Club. Si tenim això, els resultats ja arribaran.

Al desembre hi ha eleccions, això us suposa un entrebanc a l'hora de treballar?
No. Nosaltres treballem amb un projecte a quatre anys vista. I entenem que si fem les coses bé, al desembre la gent confiarà en nosaltres.

El bàsquet continuarà portant el nom d'Abolafio a la samarreta?
Sí, continuarem patrocinant el bàsquet, el handbol granollerí, el Parets, el Caldes... Això continuarà perquè crec que és una tasca important que fa l'empresa, tant promocionar l'esport com la cultura de la comarca. Allà on generem negoci, intentem retornar part dels beneficis amb aquests patrocinis.

Tens només 30 anys i has creat una de les constructores més importants de la zona. Quin és el secret?

Dos punts claus: l'equip de gent de l'empresa, que és fantàstic, i oferir la màxima qualitat al preu que toca.  A més, està clar, de l'adaptació al mercat. Ara el mercat no demana obres grans, sinó reparacions. I en aquesta línia estem.

Edicions locals