"Estem treballant en la creació d'una secció d'esport adaptat i acabarem la zona d'aigües"

Eduard Escandell President del Club Natació Granollers

Esports

Eduard Escandell ha complert un any a la presidència del CNG
Eduard Escandell ha complert un any a la presidència del CNG | Sergi Escudero

GranollersSergi Escudero

Eduard Escandell, de 48 anys, va ser jugador de waterpolo i nedador del Club Natació Granollers, entitat de la qual és soci des del 1983. Actualment encara fa travessies amb amics durant l’estiu, però admet que des que és president del CNG només s’ha banyat un cop a les instal·lacions. Es dedica a l’assessorament d’empreses.

-El 28 de juny va fer un any del triomf de la teva candidatura, Sentiment de Club, en les eleccions a la presidència del Club Natació Granollers.

-Ha sigut un any en què hem fet molta feina que no es veu perquè sobretot ha tingut lloc en l’estructura interna del club. Però, a la llarga, aquest treball donarà els seus fruits. L’important és com podem traslladar a tots els treballadors el canvi cultural que ens hem proposat fer dins de l’entitat.

-Un dels punts principals de la teva candidatura era provocar aquest canvi de valors. Ho heu aconseguit?

-Sempre és més immediat allò que val diners. El que no val diners és molt més complicat perquè implica que tothom hagi de canviar el seu xip. Per això els membres de la nova junta directiva hem sacsejat molt l’arbre, per remoure coses. Ens hem assentat a parlar i ens ho hem qüestionat tot per ser més efectius i eficients. Els treballadors del CNG han hagut de fer un esforç molt gran, sobretot els del consell de direcció.

-En quin sentit?

-Abans hi havia una direcció general única que ara està acompanyada d’un consell de direcció, el qual participa activament en la presa de decisions i en el disseny del pla estratègic per assolir els objectius de la junta.

-Pel que fa a les qüestions que valen diners, a la campanya electoral vas dir que tenies la intenció de crear una secció d’esport adaptat. Com ho teniu?

-Estem treballant en la creació d’una secció d’esport adaptat. L’altre dia, per exemple, vam tenir una reunió amb el nedador Miguel Luque, la punta de la llança del projecte, i amb el Joan Serra, el seu entrenador, per conversar sobre com podem fer tot plegat. Això ens portarà al camí de l’esport inclusiu, que és el que nosaltres volem. A banda d’això, hem de fer una reforma dels estatuts per adaptar-los a la llei actual. En aquest punt tots els candidats vam estar d’acord durant la campanya electoral.

-I les piscines i la sala de fitness en quina situació estan?

-Vam fer un concurs per veure quines idees es projectaven per millorar les nostres instal·lacions. No hem d’oblidar que això és un espai municipal i, per tant, en tot moment hem d’estar en converses amb l’Ajuntament de Granollers. Les piscines 4 i 5, les dues exteriors, havien d’estar enllestides el dia 24 de juny per tal d’obrir-les de cara a la temporada d’estiu. En el cas de la 4, vam haver de donar-nos pressa a l’hora d’arreglar-la perquè uns problemes estructurals que ens vam trobar impedien que estigués en condicions d’obertura a l’estiu si no ho fèiem. Sense aquesta pressa en la data de termini de les obres, potser hauríem fet la remodelació més endavant i amb més temps. Pel que fa a la sala de fitness, hem creat l’espai de crossfit que ens van recomanar els professionals del club.

-D’altra banda, l’anterior junta directiva de Josep Maria Mas va començar la construcció d’una nova zona d’aigües que actualment està aturada. Quan es reprendran les obres?

-Com es va dir en l’Assemblea Extraordinària, hem de preservar els diners que ja ens hem gastat. Per tant, s’ha de fer una actuació el més aviat possible per tal que no es malmeti el ja construït. Però ara no hem pogut destinar els diners en aquesta despesa perquè les prioritats han sigut les piscines 4 i 5. Tard o d’hora, acabarem la zona d’aigües perquè és una necessitat que el soci requereix.

-Fa un temps vas dir que, amb només el 34% de la zona d’aigües construïda, ja s’havia gastat el pressupostat -al voltant dels 550.000 euros- abans de començar les obres.

-Això passa per no posar sobre la taula què valen realment les coses. Si val 10, doncs mirem com hem de pagar aquests 10 i que el soci voti si li sembla bé. Nosaltres seguim d’acord amb l’afirmació que vaig dir.

-Un altre projecte és el del Centre de Tecnificació de Natació Sincronitzada de les Franqueses del Vallès. Si finalment s’aprova, el CNG en voldrà fer ús?

-Al cap i a la fi, és una instal·lació promoguda per una entitat privada amb connivència amb l’Ajuntament de les Franqueses. Més enllà d’això, no sé si ja han licitat, si tenen la concessió del terreny, si han començat les obres…quan el projecte sigui una realitat, parlarem si tant ells com nosaltres ho creiem oportú.

-Però el projecte va néixer de l’anterior junta directiva del CNG i l’idea inicial era que l’utilitzés el club granollerí.

-Jo només conec el que jo he viscut des que presideixo l’entitat. I no et dic que no estiguem interessats en utilitzar aquestes instal·lacions. El que sí et dic és que primer el projecte s’ha de fer realitat i després valorarem les opcions. Potser la instal·lació serà tan fantàstica com diuen però ens demanaran una barbaritat per fer-ne ús. De moment, tot són moltes incògnites i nosaltres tenim massa feina per fer dins de les nostres instal·lacions.

-Amb el canvi de directiva van marxar cinc sincronistes del CNG cap al CN Les Franqueses. Una d’elles Txell Mas, la capitana de la selecció estatal i filla de Josep Maria Mas, l’anterior president del CNG. Us va afectar molt aquesta marxa?

-En aquest fet s’ha de tenir en compte la part esportiva i l’emocional. Evidentment que marxi un referent com la Txell Mas no agrada. Però, al cap i a la fi, són noies que competeixen en nivell absolut i la sincronitzada té una idiosincràsia molt especial perquè en aquesta categoria entrenen fora de les nostres instal·lacions i no poden competir representant els clubs.

-Precisament el responsable d’aquesta secció al CNG, el Ferran López, ha estat bastant ocupat últimament en ser nomenat cap dels Mossos d’Esquadra després que el govern espanyol destituís a Josep Lluís Trapero arran del 155 -López ha ocupat aquest càrrec fins el 14 de juny-. Durant aquest temps ha pogut seguir fent les seves tasques a la vostra entitat?

-En Ferran ha fet amb nosaltres el que ha pogut fer. En els últims mesos ell ha tingut una responsabilitat de país prou important i prou delicada i, evidentment, no ha tingut massa temps per dedicar-lo al club. Però quan hem pogut, hem anat xerrant. Personalment jo he assumit la vocalia de la secció de sincronitzada durant aquest període.

-La junta directiva que lideres generalment s’ha estalviat atacar a l’anterior.

-No hem volgut ser bel·ligerants amb ningú. Volem portar una línia tranquil·la, pausada i coherent.

-Per què llavors vau decidir fer pública la Due Dilligence sobre la gestió de la junta de Josep Maria Mas?

-El primer motiu és perquè a la campanya electoral ens hi vam comprometre. El segon és per un exercici de responsabilitat i el tercer és per una qüestió de transparència. Els socis han de ser coneixedors de la situació en què es troba el club. A mi i als membres de la meva junta directiva ens hagués agradat que la Due Dilligence tingués uns resultats immaculats. Però també t’he de dir que, si no haguéssim vist algun però en la gestió de la junta de Mas, no ens haguéssim presentat a les eleccions.

-L’altra candidatura, la de Josep Lluís Yeste, proposava la creació de noves seccions com la de triatló. Utilitzareu aquesta proposta?

-Totes les idees són bones, però a partir d’aquí hem de veure el que pot assumir el club i el que no. Nosaltres amb el Club Triatló Granollers tenim una bona relació. De fet, la seva assemblea la van fer a les nostres instal·lacions i molts dels seus triatletes venen a fer l’entrenament d’aigua al CNG, el qual és casa seva. El que no podem pretendre és anar creant guerres amb altres entitats del municipi. Una altra cosa és que es puguin arribar a acords o ells puguin formar part del CNG si tenim un interès mutu. El temps ho dirà. Però hi ha una bona sintonia entre les dues parts.

-I alguna altra secció?

-En tenim quatre ara mateix i una cinquena en procés de creació com és la d’esport adaptat. Si creem més seccions, tindrem un problema d’espai. En seccions d’aigua difícilment podrem créixer més. Hem de potenciar les que tenim i ser capdavanters en la comarca en els esports que practiquem. Ja ho som en gimnàstica. El més urgent és arreglar les piscines 1 i 2.

-El sènior masculí del waterpolo pot aspirar a pujar a Divisió d’Honor?

-Primera Nacional ja és un nivell molt interessant. Però, evidentment, qualsevol persona que tingui sentiment de club el voldria a Divisió d’Honor. Hem d’anar pas a pas. Primer hem de crear un projecte esportiu buscant l’excel·lència, però no podem posar en perill l’economia del club. El que hem de fer és treballar per aconseguir que si algun dia arribem a Divisió d’Honor tinguem al darrere uns patrocinadors i una quantitat de gent que ho facin viable econòmicament. Perquè caldria l’esforç de moltes persones. La despesa de viatges seria menor que a Primera Nacional, en la qual hi ha més equips de fora de Catalunya, però a Divisió d’Honor la remuneració dels jugadors és alta perquè són equips semi-professionals. Llavors hauríem de posar sobre la taula si volem tenir una secció esportiva professional dins el club.

 

Edicions locals