Apindep, per la inserció de les persones amb discapacitat funcional
Santa Eulàlia de Ronçana
L'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental va visitar Santa Eulàlia de Ronçana per conèixer la Cooperativa Apindep Ronçana, que ofereix serveis a la dependència, i està formada per persones amb discapacitat de primer i segon grau. Per fer-ho, va parlar amb la presidenta, Mercè Llauradó, i amb el cap del projecte Oli Net, Albert Font.
- D'on sorgeix Apindep?
- Mercè: Apindep neix de la necessitat de dues mares que volíem que els nostres fills tinguessin una vida el més ordinària possible i un projecte de vida el més autònom possible. Una cooperativa reunia tot aquest esperit que volíem imposar en una empresa, li donava una solidesa empresarial i permetia ser cooperativa sense afanys de lucre I d’iniciativa social.
- Promoveu la inserció laboral.
- Mercè: Vam veure que molts dels nostres xavals podien treballar, però que era molt difícil inserir-los en el món ordinari, perquè tenen unes capacitats molt limitades. Des d’aleshores, vam decidir crear activitats laborals i productives, que com a mínim generin el suficient com per mantenir llocs de treball d’una producció en què puguin treballar persones amb discapacitat, com pot ser l’Oli Net.
- En què consisteix l'Oli Net?
- Albert: A través d’uns envasos, que tenen un litre de capacitat, els deixem en uns expositors a les escoles, i els alumnes i els professors els omplen d’oli usat a casa seva i els dipositen en aquells contenidors. Automàticament que deixen un de ple, se n’emporten un altre de buit que hi ha al costat, i per tant segueix el cicle. Els nostres nanos primer fan la recollida a les escoles, amb una furgoneta els porten aquí i els destapen i buiden envàs a envàs manualment. Això dóna feina a aproximadament i d’una forma discontínua entre 4 i 6 persones.
- Per què ho feu amb les escoles?
- Albert: Tota aquesta espècie d’adoctrinament formatiu fa que la canalla, quan arribi a casa, obligui als seus pares o els digui que han de fer això (reciclar l'oli).
- Quins objectius teniu a curt termini?
- Albert: Espero que el curs vinent es tripliqui el que estem recollint ara en aquests moments, com a mínim. Això donaria feina a 10 o 12 nanos.
- També voleu fer el camí de Santiago.
- Mercè: Sí. L’any passat, el Sergi Mingote i el Miguel Luque van fer la travessa de l’estret per donar visibilitat a Apindep I ens van plantejar: "ara us toca a vosaltres fer un repte". Aleshores, vam proposar fer el camí de Santiago.
- Un viatge amb molta utilitat.
- Mercè: Ja existeixen guies que diuen “en aquest tros necessites ajuda”, “has d’anar per la nacional” o “has d’anar per trams alternatius”, i nosaltres editarem una guia de com es pot fer el camí i quins recursos humans, físics i materials necessitem per poder-ho fer, però incloent com fer-lo amb tres models de cadira diferents: la cadira autopropulsada, l’elèctrica i la cadira propulsada per tercers.