[VÍDEO] Fomentant l'economia social i solidària a l'escola Ginebró

Gorka Insausti, Maria Expósito i Dolors Morcillo President de la cooperativa, directora pedagògica de l’escola i membre del consell rector

Experiències de l'Ateneu Cooperatiu

[VÍDEO] Fomentant l'economia social i solidària a l'escola Ginebró
[VÍDEO] Fomentant l'economia social i solidària a l'escola Ginebró

Llinars del Vallès

L'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental va visitar Llinars per conèixer l'escola Ginebró. El Gorka Insausti (president de la cooperativa), la Maria Expósito (directora pedagògica de l’escola) i la Dolors Morcillo (membre del consell rector) ens descobreixen la filosofia d'aquest centre referent a la comarca i que és gairebé cinquantenari.

- Per què sorgeix l'escola Ginebró?
- Gorka: L’escola neix el 1969 a iniciativa d’un grup de famílies i mestres que volien una escola diferent de la que hi havia –nacional o de l’església–. Plantejaven una escola nova, laica, catalana i democràtica.

- Com us definiríeu com a centre?
- Maria: Som una escola que té actualment més de 1.200 alumnes i impartim formació reglada a infantil, primària, secundària, totes les modalitats de batxillerat i cicles formatius d’informàtica i esports. Els nostres valors principals són la cooperació, com a motor de l’escola; la proximitat, ja que pensem que entre els alumnes, els mestres, les famílies i les persones d’administració i serveis hi ha d’haver una relació molt estreta i directa; el compromís i la participació de tothom en l’organització de l’escola; i la innovació, perquè és un valor que és un motor de canvi i una millora constant.

- De quina manera poseu en pràctica tots aquests valors que comentes?
- Maria: Per poder treballar els nostres valors d’una manera molt transversal, tenim una sèrie de projectes que hem anat construint amb els anys i que ens ajuden, a través del nostre projecte educatiu, a transmetre el que seria el nostre ADN.

- Per exemple...
- Maria: Tenim el projecte de filosofia des dels 3 fins als 18 anys, tenim un projecte de música, un d’arts i un de dansa, i tenim molts intercanvis amb altres escoles i molts projectes en els quals és molt important la cooperació entre alumnes.

- Quines accions porteu a terme per fomentar l'economia social i solidària?
- Gorka: L’escola té sensibilitat social i amb l’entorn, i treballem amb altres empreses i entitats, que moltes són cooperatives, com Garbet, una cooperativa que és de neteja i reinserció social; Tarpuna, una cooperativa d’horts i també d’integració social, o els assessors d'advocats FGC. Pel que fa al menjador, consumim els productes de quilòmetre 0 i si pot ser, ecològics, per repartir la riquesa. I quant a l’escola, fem projectes de voluntariat, pràctiques d’empresa, aprenentatge i servei, i ara estem engegant un projecte amb una altra entitat del tercer sector.

- Quina relació teniu amb l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental?
- Dolors: La nostra relació va començar poc abans de l’estiu i hem signat la carta de suport de cara a l’edició de l’any 2019.

- Fa poques setmanes vau acollir la Taula del Professorat. Per què aposteu per fer aquestes sessions?
- Dolors: Nosaltres pensem que s’ha de generar un espai de reflexió i de debat a les escoles per fomentar els valors cooperatius i l’economia social i solidària, i per això vam decidir acollir la Taula del Professorat de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, per generar un espai de debat i generar recursos entre els diferents centres educatius de la comarca que hi participen.

 

Edicions locals