'El Mundial ajudarà a l'impuls de l'esport femení'

Jaume Fort President Federació Catalana Handbol i director del Mundial

Esports

'El Mundial ajudarà a l'impuls de l'esport femení'
'El Mundial ajudarà a l'impuls de l'esport femení'

José Luis Rodríguez Beltrán

Jaume Fort, de 55 anys i veí de Cardedeu, treballa des de fa mesos perquè el Mundial d'Handbol Femení arrenqui amb il·lusió i recursos. Com a president de la Federació Catalana d'Handbol i director del Mundial, vetlla perquè l'esdeveniment sigui l'epicentre de l'esport femení de l'1 al 19 de desembre. A més, vol que Granollers sigui recordada com una seu formidable després de celebrar amb èxit partits d'handbol dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i el Mundial masculí del 2013. 

–Granollers està preparada per acollir el Mundial?
–Absolutament, sí. La ciutat de Granollers per moltes raons està preparada i crec que està molt bé que es juguin els partits més importants del Mundial. Es donen múltiples factors, com ara la història de l'handbol, els esdeveniments que s'han celebrat al passat i han estat un èxit, per la quantitat de gent que mou, la tradició, per la instal·lació que queda molt ben preparada i farà molt goig i perquè està en un lloc, que tota la gent de Catalunya podrà gaudir. Serà una festa. És molt bonic que totes les participants tenen al cap que volen estar el 19 de desembre a la pista de Granollers. Com a destí final, somiat i epicentre de l'handbol està molt bé. Els vuits millors equips estaran aquí a partir de quarts de final, és fantàstic. 

–Quins han estat els reptes?
–La federació internacional marca uns estàndards de qualitat molt rellevants i uns requeriments alts i nombrosos. És una feinada en l'àmbit d'adequació d'espais, d'optimització de cada racó del pavelló per acollir ales diferents àrees. La resposta de la ciutat ha estat excel·lent i la implicació de l'Ajuntament, també. Això fa que encarem el Mundial amb moltíssima confiança, il·lusió i ganes de gaudir un altre moment històric al Palau d'Esports. 

–S'han celebrat Jocs Olímpics i el Mundial masculí, amb el femení hi ha molta més responsabilitat.
–És un moment especial perquè hem passat per una situació pandèmica que a tots ens ha deixat tocats i molta gent ha patit. Això no deixa de ser una manera d'apropar-se a la normalitat que hi havia abans, una manera de gaudir d'un esport molt complet i que és femení. És a dir, farem promoció de l'handbol femení és un objectiu de la federació catalana i la nostra obligació és aprofitar aquest esdeveniment com a impuls, i potenciació, de l'esport femení. Cal donar-li molta visibilitat, que la gent gaudeixi. A més, hem posat en marxa la campanya de l'handbol al carrer, pel jovent, que ha comptat amb una cinquantena de clubs de Catalunya, per jugar i practicar l'handbol. És una manera de fer costat a la seu de Granollers per dir que l'handbol està molt viu. Durant aquesta entrevista, que el Palau d'Esports està tan calmat i se sent el silenci, ja somio el dia que això estigui bullint, que sigui una olla de pressió i pugui venir gent de tot el món. 

–Quina és la projecció de l'esdeveniment?
–És brutal perquè la projecció és impressionant. Tenim una audiència estimada d'uns 700 milions d'espectadors i l'exposició és brutal. Aquest és un altre motiu pel qual cal treballar de valent, per estar atents i tenir molta cura de la imatge que donem de l'handbol i l'esport català al món.

–L'aficionat respondrà a les expectatives?
–Segur perquè Granollers serà l'epicentre de l'handbol, i tot el que és més important passarà aquí. Granollers és una ciutat coneguda i aquí tenim unes seleccions que arrosseguem molts aficionats. Des de la fase preliminar hi ha les seleccions de França i Dinamarca. Això farà que el pavelló es vegi ple de color i la ciutat es veurà inundada d'aquesta onada d'handbol mundial. Això serà fantàstic. 

–Quines són les seleccions favorites?
–Sempre que parlem d'handbol femení hi ha dues seleccions referents, Noruega i França. Noruega perquè és la dominadora de l'handbol femení en l'última dècada i França pel potencial i múscul que va mostrar recentment amb l'or dels Jocs Olímpics de Tòquio. Tret d'aquestes dues, el Mundial està molt obert i hi ha seleccions que poden arribar a la fase final. Jo crec que per ningú seria cap sorpresa que una selecció com Corea del Sud, que és d'Àsia, es planti en les semifinals, però també d'altres com Brasil o Montenegro. Està tot molt obert i això dona un al·licient afegit a què hi hagi molts països que puguin optar per estar entre els millors. També s'ha de recordar que serà el primer Mundial amb 32 equips, això vol dir que rebrem països que no acostumem a tenir ocasió de veure i que el Mundial arribarà a més gent. Són 32 equips, on passaran moltes coses a diferents llocs en el mateix moment. 

–Dels Jocs Olímpics i del Mundial masculí es guarda un bon record, del Mundial femení passarà el mateix?
–Estic segur que sí. Aquest és el moment en què arriba això. Lluitem per sortir d'una pandèmia i en l'esport femení hi ha els primers brots verds, de més reconeixement, de més igualtat, tot i que encara queda molta feina. Esperem que el Mundial ajudi a l'impuls de l'handbol femení. Cal recordar que farem 38 partits a Granollers, tindrem moments de tot. Jo animo a tothom que no s'hi perdin. Qui no el pugui veure en directe, que ho segueixi per televisió. És un espectacle que s'ho mereix i Granollers ho sabrà fer valdre.   

–El Mundial impulsarà l'handbol femení o serà un oasi enmig del desert?
–Aquests dies passen moltes coses, em fa molta il·lusió i em considero un privilegiat. Fa poques setmanes vam viure un duel a la màxima categoria estatal femenina entre dos equips catalans, el Sant Quirze i el Granollers, després de molts anys. I ara estem capficats en el Mundial femení i a Granollers serà la seu on hi hagi més voluntaris. Tot això pinta molt bé i ho donarem tot perquè sigui recordat i doni aquest impuls que volem per l'handbol femení. 

Edicions locals