'Porto negociant molts anys i en alguns moments tots hem fet prevaldre la política partidista. En això, tots hem fallat'

Mireia Dionisio Calé Alcaldessa de Mollet del Vallès

Política

'Porto negociant molts anys i en alguns moments tots hem fet prevaldre la política partidista. En això, tots hem fallat'
'Porto negociant molts anys i en alguns moments tots hem fet prevaldre la política partidista. En això, tots hem fallat'

Mollet del VallèsLaura Ortiz

Després del ple d'investidura, en què va aconseguir una majoria absoluta, la nova alcaldessa de Mollet parla del repte de liderar el govern, de quines són les seves prioritats i del que pot aportar el seu lideratge a la ciutat.

–En quin moment et comuniquen que has de rellevar Josep Monràs a l'Alcaldia?
–Aquest era un tema que havíem parlat ja a principis d'aquest mandat. La renúncia era una decisió personal que havia de prendre el Josep i ell sabia que tenia el suport del PSC de Mollet i del seu grup municipal, fos quina fos la decisió. Els primers mesos d'aquest mandat ja es va parlar que era una possibilitat bastant probable. Sempre li vaig dir que si ell volia fer un pas al costat, jo em trobava amb forces i capacitada per agafar l'Alcaldia si així ho volia el partit. Finalment, em va comunicar que havia pres la decisió a finals d'abril d'aquest any.

–Vas dubtar d'acceptar-ho en algun moment?
–No. És cert que durant aquest temps he anat agafant més pes en el govern municipal. El Josep mateix em va dir que m'havia anat explotant molt per veure si al final tenia la força i la determinació per prendre les decisions. No vaig dubtar i sempre he dit que estic a disposició del partit. Si consideren que soc jo qui ha d'entomar aquesta responsabilitat ho faig amb honor, tot i que és veritat que fa respecte.

–Però tu et sents preparada.
–Sí. També fa molt de temps que el Josep em deixa prendre moltes decisions. Sé que no és el mateix perquè jo estava de número 2 i sempre el tenia a ell per sobre per si alguna cos sortia malament, però en el tàndem que vam fer ell i jo m'ha deixat molt marge de maniobra. Em veig preparada, tot i que segurament m'equivocaré perquè tothom qui fa coses es pot equivocar però intentaré que les equivocacions siguin les mínimes i buscant sempre el bé i l'interès general de Mollet.

“La política municipal es la que em mou. M'encanta el contacte amb els veïns i veure transformar la ciutat”

–Fa uns mesos que accedies a un escó com a diputada al Parlament, i estaves molt engrescada amb el nou càrrec. Ni tan sols això t'ha fet dubtar? Creus que podràs assumir els dos càrrecs?
–Per a mi Mollet és el primer. Tinc un vincle especial amb la política municipal. M'agrada tota la política i la del país també és molt interessant, però la política que a mi em mou per dins és la municipal perquè m'encanta el contacte amb els veïns i veïnes i m'encanta veure transformar la meva ciutat. El fet que Mollet estigui al Parlament, per mitjà de la seva alcaldessa, és una oportunitat per a la ciutat que hem d'aprofitar durant el temps que hi sigui. Al Parlament hi ha molt contacte amb directors generals, amb membres del govern de Catalunya, hi ha molts alcaldes i alcaldesses que són diputades. És evident que jo allà no represento només Mollet però també represento Mollet. Hi ha moltes coses que passen a la nostra ciutat que tenen molt a veure amb temes autonòmics i de la Generalitat, i ser-hi és una oportunitat per fer-nos veure i mostrar que som una ciutat important.

–Abans parlaves del tàndem entre el Josep i tu, ara aquest tàndem passa a ser Mireia Dionisio-Raúl Broto. Amb la reestructuració del govern, ell assumeix moltes responsabilitats. Quin paper hi jugarà?
–El govern som un equip de 12 i tothom juga el seu paper essencial. Tots i totes som necessàries, però el Raúl passa a ser la meva mà dreta. Cap alcalde o alcaldessa no pot ni ha de fer les coses sol i jo compto amb tots, però sempre hi ha una persona més forta, tant a nivell de govern com a nivell personal. El Raúl i jo som companys de partit i de govern des de fa molts anys i també per una qüestió generacional, hem generat un vincle que ens fa treballar molt bé. És una persona molt preparada i ens entenem bé. Ell passa a portar les regidories que jo portava com a primera tinent d'alcalde i vaig demanar-li que fos el meu primer tinent d'alcalde i el portaveu socialista i ho va acceptar gustós.

–Què pot aportar Mireia Dionisio com a alcaldessa?
–Al final és un treball d'equip però la persona que lidera ha de marcar el tarannà i el que puc oferir és com soc jo, la meva personalitat, els meus valors essencials que em provenen de la meva família, que són el treball incansable –ningú no pot dir que no li dediqui totes les hores i més a treballar per Mollet–, la constància, i la humilitat. Soc una veïna de Mollet i temporalment tinc l'honor i la responsabilitat de ser l'alcaldessa, però és que em sento exactament igual que quan estava estudiant, o quan agafava el tren per anar a la universitat... Els veïns i veïnes i també els portaveus dels altres grups municipals em diuen que el meu tarannà és molt pròxim, que m'agrada escoltar, que respecto... Algunes alcaldesses diuen que és una manera femenina de fer política i crec que puc aportar això, la visió que podem tenir les dones d'entendre la vida.

Soc de tarannà pròxim, m'agrada escoltar, respecto; puc aportar una manera femenina de fer política

–En el teu discurs remarcaves molt el diàleg sincer, les maneres de fer... Què no s'estava fent del tot bé?
–No ho sé. Està clar que potser hi havia molts anys d'història, de temes antics... no sé. Jo porto molts anys negociant amb la resta de portaveus, i a nivell personal jo parlo bé d'ells i crec que ells de mi també, es tracta de mirar endavant i tenir una relació normal, de confiança. Al final som persones que vivim i estimem Mollet, i segurament hi haurà moltes coses en què no estarem d'acord però també hi ha moltes més coses en què ens podem posar d'acord i podem tirar endavant.

–Insisteixo. El Raúl Broto en el seu discurs parlava de deixar enrere "velles moltxilles". Alguna d'aquestes motxilles especialment, algun tema concret que creieu que caldria començar de cap i de nou?
–De temes concrets no, perquè segurament nosaltres ens mantindrem ferms en temes en què no estarem d'acord amb l'oposició i ells també. En aquests set o vuit anys en què jo he estat negociant moltes qüestions, també amb l'alcalde Monràs, les relacions han estat bones però després crec que ha prevalgut la política partidista per ambdues bandes.

–Creus que tots ho heu fet, el PSC inclòs?
–Sí, segurament. Quan una relació no acaba de ser cent per cent bona, tot i que a nivell personal ho és, tothom falla. Hem de ser crítics tots.

–Durant el ple d'investidura, tant en el teu discurs com en el del portaveu socialista parlàveu que podíeu fer un nou impuls al projecte del govern. Creus que estava en un cert estancament?
–No. No estava estancat perquè tenim la ciutat amb molts projectes en marxa, alguns en ment, però és evident que quan hi ha un canvi de lideratge s'entomen coses de manera diferent. Potser jo posaré en valor temes no tan presents abans. Em sento part activa i completament orgullosa d'haver format part dels governs del Josep Monràs i ara continuem en marxa amb molts projectes que ja teníem, entomant aquest últim any abans de les eleccions.

–Quines són les teves prioritats en aquest any que queda de mandat?
–La pandèmia ha sacsejat tota la societat i també el paper que juguen les ciutats i hi ha quatre coses essencials. L'espai públic; la gent valora i està més als nostres carrers i places i per tant hem de fomentar i donar un impuls a la qualitat dels nostres espais públics en temes d'accessibilitat, d'enjardinament... També la neteja viària, que és un tema que ja estava treballant com a regidora amb el nou plec de clàusules del contracte de neteja. També és molt important l'escut social. Tots i totes ens sentim orgullosos de tenir uns bons serveis socials i és fonamental mantenir la protecció als més vulnerables. El canvi climàtic és una evidència i hem de continuar sent pioners i sent potents posant el nostre granet de sorra amb projectes com el Mollet solar perquè la transició energètica també ha de ser un puntal. També és important escoltar molt a la ciutadania perquè t'expliquen coses que potser tu no veus i en aquest cas trobem el tema de l'oci juvenil. No podem suplir les inversions privades i no ens toca fer-ho com a administració pública però sí que una demanda que tenim de la ciutadania és fomentar les activitats que fem d'oci per a joves de la ciutat.

La qualitat de l'espai públic, l'escut social, el canvi climàtic i l'oci per als joves són les prioritats d'aquest any

–Dius que és important escoltar. M'han dit que vas amb una llibreteta i un boli apuntant allò que et diuen els veïns que et paren pel carrer...
–Sí [riu]. Porto molts anys al govern, soc activa en xarxes socials i tinc molts veïns i veïnes que m'escriuen i hi contacten amb mi, però avui per exemple m'he trobat un veí de Can Borrell per un tema d'un fanal, una veïna per un tema d'habitatge... i vaig amb la llibreta i apunto per no oblidar-me i després traslladar-ho. M'agrada fer-ho així.

–Continuaràs gestionant les teves xarxes socials personalment?
–Sí, i tant.

–En el teu discurs deies que volies treballar amb les entitats sense exclusió. Creus que fins ara s'havia exclòs algun col·lectiu?
–No, la regidora de Cultura fa un gran treball amb totes les entitats. El que passa és que abans de ser alcaldessa –quan ja sabia que ho seria però encara no era públic– vaig anar parlant amb entitats i els hi deia que tenim projectes com a ciutat i ells com a entitats que hem de posar fil a l'agulla i posar-nos a treballar plegats... amb el discurs volia explicitar que allò que els vaig dir com a primera tinent d'alcalde va seriosament com a alcaldessa i que saben que tenim coses en ment per potenciar l'àmbit cultural.

–Amb algunes entitats en concret prens aquest compromís?
–És amb totes...

–Però el govern del PSC sempre ha tingut més relació amb una sèrie d'entitats, com poden ser les regionals, i potser no hi havia tanta relació amb alguns altres col·lectius...
–El compromís fa temps que està sobre la taula però és cert que ara és important, per exemple, buscar un espai per a la coordinadora de cultura popular, un espai per a ells però potser també per a activitats lúdiques i culturals. Al final totes les entitats de la ciutat són ciutat i totes són indispensables i, per tant, hem de saber quines són les necessitats que tenen per treballar-hi i cobrir-les al màxim. Ara començaré a fer la ronda de trucades però totes saben que intentarem arribar a tot allò que puguem.

–Hi ha alguna decisió presa per l'anterior govern que es vulgui revisar, o es vol impulsar alguna qüestió que potser havia quedat en un calaix?
–No. És que jo he estat primera tinent d'alcalde del Josep Monràs i sempre han estat decisions consensuades i compartides. No revisaré res perquè em sento part activa d'aquell govern.

–La reestructuració del govern també ha comportat més responsabilitats per a Podem, amb una nova àrea coordinada per la regidora Núria Muñoz. A què respon aquest reforçament?
–Ho deia abans, el govern som 12 persones. No tenim majoria absoluta, i per tant, aquesta coalició potser no seria necessaria perquè hem de continuar consensuant i buscant vots per aprovar qüestions urbanístiques, pressupost... Però la coalició amb Podem és una qüestió de convenciment. Les majories absolutes van bé per gestionar, i si treiem majoria absoluta jo encantada de la vida, però els governs de coalició són bons. Governar amb Podem és un tema de convicció, i algú podria qüestionar el fet de donar-los tant de poder quan ells tenen dos regidors pels deu del PSC, però és que jo crec que aquesta unió és bona i que som iguals, tot i que el pes per número de regidors no és el mateix. Per a mi, ja com a primera tinent d'alcalde, els regidors de Podem són companys de govern, no faig cap distinció i crec que es bo reforçar aquest govern estable que és bo per a la ciutat, i el futur ja dirà.

Les majories absolutes van bé per gestionar, però els governs de coalició són bons i jo no em marco cap línia vermella amb els grups actuals al Consistori

–Dius que els governs de coalició són bons... d'aquí un any amb les eleccions es podrien donar coalicions inèdites a l'Ajuntament en els darrers anys, com una coalició amb comuns o Ara Mollet?
–Jo no em marco cap línia vermella. Si entrés VOX seria una altra cosa, però amb els grups municipals que hi ha ara al Consistori, cap línia vermella, cap ni una, ni per negociar coses ara. Ja veurem els resultats electorals, els nostres partits... Som tots grups diferents, però a tots ens uneixen coses pel bé de Mollet.

–Parlàvem ara d'eleccions. Com entomes això de ser la propera cap de llista després de quatre eleccions municipals amb Monràs com a candidat?
–No ho he pensat. Ara tinc el repte de l'Alcaldia i si passo tots els processos del partit, segurament sigui la candidata socialista. Com m'ho plantejo? Doncs, treballant, agafant el toro per les banyes, les dones som valentes. Al final la política municipal és això, molt contacte amb els veïns i veïnes i jo aquest any continuaré fent el que he fet sempre: escoltar, estar atenta al que em diuen, el que puc solucionar, ho soluciono, i com a candidata faré el mateix. Intentaré fer-ho el millor possible i que el canvi sigui ben acceptat per la ciutadania.

Edicions locals