'La clau és que els atletes populars puguin córrer amb els de primer ordre'

Joan Villuendas Vicepresident AE La Mitja

Esports

'La clau és que els atletes populars puguin córrer amb els de primer ordre'
'La clau és que els atletes populars puguin córrer amb els de primer ordre'

les Franqueses, la Garriga, GranollersJosé Luis Rodríguez Beltrán

Joan Villuendas, de 70 anys, va ser president de la Federació Catalana d'Atletisme i vicepresident de la federació espanyola durant els darrers deu anys, tot i que mai va deixar la vicepresidència de l'AE La Mitja. Ara, novament, està bolcat en la promoció de la mítica cursa vallesana amb l'objectiu d'innovar i cada any fer-la més gran. 

–Després de 10 anys com a president de la federació, què pots aportar a La Mitja?
–És molt complicat aportar coses noves a La Mitja perquè l'organització de la mateixa fa molts anys que està organitzada amb gent molt preparada. La Mitja és un referent en els aspectes de logística, sanitari i del voluntariat, cal dir que la cursa mou prop de 1.200 persones com a voluntàries. Després del meu pas per la federació crec que puc aportar més coses en temes de protocol i relació amb les institucions, que ja hi havia, però potser ara les hem reforçat, com per exemple, amb la Diputació de Barcelona, la Generalitat o la federació espanyola. També cal dir que abans de ser president de la catalana jo portava la contractació dels atletes d'elit, i ara això ho segueixo fent.

–Què destacaries del teu pas per la federació catalana?
–Crec que la consolidació del calendari de les curses de ruta perquè va anar molt bé per ajudar a equilibrar econòmicament la federació catalana, pel gran nombre de participants. També es van consolidar els meetings de pista coberta i a l'aire lliure, amb una participació de gran nivell, amb rècords i estrelles de primer ordre internacional. A més, vam obrir la federació a altres províncies de Catalunya, més enllà de Barcelona on hi ha una gran concentració de proves atlètiques. En aquest sentit, durant la crisi de la Covid-19 i els problemes de la pista coberta de Sabadell, vam recuperar la mítica pista dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 per salvar la temporada coberta. També ho van fer, posteriorment, a Sabadell. Nosaltres fem les coses perquè ens agrada l'atletisme i ara que no tinc la federació, he anat més tranquil per treballar exclusivament per La Mitja.
–Has tornat als teus càrrecs granollerins...
–Torno a fer feina per l'AE La Mitja com a vicepresident, però també ho soc del Club Atlètic Granollers. Els últims deu anys he treballat intensament per recuperar econòmicament la federació catalana i ara estic completament bolcat a La Mitja.
–Quina salut té La Mitja?
–La Mitja té molt bona salut i amb uns grans patrocinadors. Cal dir que la Covid-19 ha fet molt de mal a l'atletisme i a les curses populars. La gent s'ha anat espavilant quan no hi havia curses i feien quedades. Ara ens trobem que totes les curses populars han baixat el nombre d'inscripcions, com ara la Cursa dels Nassos o La Mercè, que són proves amb milers d'atletes. Sembla que enguany s'està repuntant la pujada d'inscripcions i això ja s'ha vist amb la Cursa de Sant Antoni, de Barcelona i pel que fa a La Mitja, tornem a veure una gran activitat amb els programes Comença a fer La Mitja. Arribar als 12.000 participants només de La Mitja és molt complicat, enguany parlem de prop de 8.000 participants, entre totes les curses, inclosa la Mini.
–La Mitja és més que atletisme?
–Som una marca, com fa el Barça. Per a nosaltres el més fàcil seria fer només la cursa popular el diumenge, però nosaltres fem més coses, com ara l'acte de presentació vinculada amb la cultura a la Garriga, el concert de les Franqueses, la promoció de la cursa dels Gegants, entre altres coses. L'altre mitja gran de Catalunya és la Mitja de Barcelona, que no fa res d'aquestes coses. Sincerament, la Mitja de Barcelona és portada per una empresa i nosaltres som una colla d'amics d'units, de fa molts anys. Això fa que fem coses per la ciutat, com ara les curses mini o els motius solidaris. Com diu el meu amic periodista Bernat Soler: "En el futbol amb el Messi, no pot estar tothom; i a La Mitja, amb el Wanjiru, pot córrer qualsevol atleta popular al costat. 
–Aquesta és la clau?
–Exacte, portar atletes de primer ordre i que puguin córrer amb els atletes populars. A més, fer presentacions amb els atletes d'elit, fer xerrades o, fins i tot, intercanvi d'impressions. La intenció que tenim sempre és fer coses diferents i que Granollers, les Franqueses i la Garriga gaudeixen de tot això. Per tot plegat, La Mitja és més que atletisme.
–Com hauria d'evolucionar La Mitja?
–Hem de consolidar la progressió en el nombre d'atletes, que cada vegada tinguem més participants. En paral·lel, hem d'aconseguir més rècords, tot i que és difícil, però sabem que tenim una cursa molt ràpida. No m'agrada parlar de la competència, però nosaltres donem un pack d'inscripció de primera qualitat, sigui la samarreta tècnica o la suadora. Nosaltres fem que la nostra samarreta sigui única i en això vam ser punters. Intentem ser diferencials.
–Granollers és atletisme?
–Granollers és atletisme perquè a La Mitja portem atletes internacionals i juntament amb la Marató de Barcelona, són les dues úniques curses incloses al calendari de la federació espanyola. També fem El Tast de La Mitja, que serveix per preparar La Mitja, però que en el 2022 va ser la cursa més ràpida d'Espanya.

Edicions locals