Santa Maria engega dilluns la recollida porta a porta

Els contenidors d’orgànica i resta seran retirats de la via pública

Societat

Santa Maria de Martorelles

Els dilluns, dimecres i divendres seran els dies de recollida de la brossa orgànica, i els dissabtes els de la resta. Aquest és el calendari previst per al nou sistema de recollida de residus porta a porta que s’implantarà a Santa Maria de Martorelles a partir de dilluns per a les fraccions d’orgànica i resta.

“És un sistema que ens ha de permetre passar del 43% de residus separats al 75%, cosa que suposarà un estalvi en la gestió dels residus i adaptar-se cada vegada més a la normativa europea”, diu Olivia Mones, regidora de Medi Ambient. 

Pel que fa al funcionament de la recollida, que continuarà a càrrec del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, “els veïns hauran de treure els cubells al carrer a partir de les 22 h del dia abans de la recollida, i el camió passarà a primera hora del matí, en horari diürn; un cop feta la recollida caldrà retirar de nou el cubell”.

El camió farà pràcticament el mateix recorregut que ara; “només s’ha ampliat una mica la ruta per poder arribar directament a totes les cases”, diu Mones. A més, afegeix, “hi haurà un servei d’inspecció que actuarà davant de qualsevol incidència i que informarà els veïns en cas que es detecti que algú no separa correctament, per anar polint i consolidant el model”. 

Sobre el cost que suposa la implantació del sistema, Mones admet que “serà més car perquè s’hi hauran de dedicar més hores de feina, però aviat quedarà compensat amb el que deixarem de pagar pels cànons de gestió i tractament de residus, que cada vegda són més cars i penalitzen més el fet de no reciclar”. 

Pel que fa a la recollida de vidre, envasos i paper i cartró es mantindran els contenidors actuals, mentre que els d’orgànica i resta seran retirats de la via pública. A més, l’Ajuntament recorda que l’últim divendres de cada mes es recullen trastos i voluminosos –trucant al 93 870 85 79 per concertar la recollida–, residus que també es poden portar directament a la deixalleria.

Pel que fa als bolquers, excrements d’animals o productes d’higiene personal, es podran treure al carrer cada dia de recollida porta a porta amb una bossa a part, tancada i senyalitzada amb una etiqueta adhesiva que cal recollir a l’Ajuntament.  

Campanya informativa
Les últimes setmanes s’ha fet una campanya informativa amb xerrades als veïns, una mostra a la plaça Joan Matons i visites als 360 domicilis i locals del poble, en què s’ha repartit un cubell gris de 25 litres amb una tanca per bloquejar-lo i evitar que la brossa caigui i que els gossos puguin escampar-la.

En les xerrades hem vist que la gent és molt receptiva perquè tothom entén la necessitat de canviar de model”, diu Mones, qui alhora fa una crida als veïns “a col·laborar i fer entre tots que el canvi de model sigui un èxit”. 
 

Edicions locals