Montornès, Martorelles i el Figaró-Montmany rebran ajuts de la Llei de Barris

El govern català destina 99 milions d’euros per a zones degradades de 26 municipis

Societat

Figaró-Montmany, Martorelles, Montornès del Vallès

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va adjudicar aquest dimecres 23 de juliol els 99 milions d’euros d’ajuts de la sisena convocatòria de la Llei de Barris. Ni més ni menys que 71 municipis de tot Catalunya van presentar els seus projectes de rehabilitació, però finalment només 26 d’aquests rebran els desitjats ajuts. Entre els beneficiats hi ha tres localitats del Vallès Oriental: Montornès del Vallès, Martorelles i el Figaró-Montmany, que destinaran la pluja de milions als barris de Montornès Nord, Can Sunyer i al nucli antic del municipi, respectivament.

El govern català impulsa 10 nou projectes de regeneració integral de barris, paga el 75 per cent del cost de les rehabilitacions urbanes que impulsaran 15 municipis de menys de 10 mil habitants i signa el primer contracte de barri, concretament amb Terrassa, que ja ha completat el projecte d'intervenció del Districte II, però que rebrà més fons per consolidar la recuperació d’aquella zona. Els criteris d’avaluació per determinar els barris beneficiaris han tingut en compte la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis. També s'han valorat les característiques demogràfiques i les problemàtiques socials i econòmiques més paleses, com ara la taxa d’atur. Seguint aquests criteris, Granollers, les Franqueses, Partes, Sant Celoni, el barri de l'Estació de Llinars del Vallès i el nucli antic de l’Ametlla, que també van presentar els seus projectes, es queden sense ajuts.
 
Els projectes beneficiats
Pel que fa als pobles de la comarca beneficiats, Montornès rebrà una subvenció de 4,99 milions d'euros per encarar el projecte d'intervenció integral de Montornès Nord, que costarà gairebé 10 milions. Com a pobles de menys de 10 mil habitants, Martorelles obtindrà 3,71 milions i Figaró-Montmany 1,92 per pagar el 75 per cent dels projectes de rehabilitació de Can Sunyer i el nucli antic del municipi, respectivament.

A Montornès Nord els ajuts s’aprofitaran per reurbanitzar els carrers, per habilitar carrils bici, rehabilitar els elements comuns dels edificis, unificar antenes, construir els equipaments del centre cultural i el centre d’interpretació de la natura, i per dinamitzar el comerç de la zona. A Can Sunyer de Martorelles l’ajuntament aposta per pavimentar els carrers, millorar les xarxes de subministrament i construir un equipament cultural, entre d’altres. Per últim, al centre de Figaró-Montmany s’obrirà el carrer del mig, es pavimentaran carrers i places, es construirà un centre cívic i un viver d’empreses, i es recuperarà el molí de Ca l’Antic.

Edicions locals