Caldes reivindica el dret d’autodeterminació dels catalans

L'Ajuntament insta al Parlament a tramitar amb celeritat la llei de consultes populars

Política

Caldes de Montbui

Les dues formacions que governen a Caldes de Montbui, ERC i CiU, i el representant d’ICV-EUiA que hi ha al consistori, van aprovar aquest dijous una moció que reivindica el dret d’autodeterminació de Catalunya i que insta al Parlament a dur a terme les iniciatives necessàries per reconèixer institucionalment el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur. Així, l’Ajuntament de Caldes es fa seus els objectius del moviment Decidim.cat d’alcaldes i regidors pel dret a decidir. De fet, el batlle d’aquest municipi vallesà, el republicà Jordi Solé i Ferrando, és un dels promotors del manifest Decidim, signat per càrrecs electes locals que consideren que les necessitats i els reptes de futur de la societat catalana exigeixen que els ciutadans "es puguin pronunciar lliurement sobre tots els aspectes que afecten la seva vida col·lectiva".

En el Ple celebrat el dijous 30 de juliol, i amb les abstencions de PSC i PP, el consistori caldenc va acordar demanar al Parlament que tramiti amb "la màxima celeritat" el projecte de llei de consultes populars, per tal que la Generalitat i els ajuntaments disposin de cobertura legal a l’hora de celebrar consultes populars de tot tipus. La llei, que recull el nou Estatut català, es troba en aquests moments en ponència parlamentaria i, si res estrany no passa, s’aprovarà la tardor vinent.

Els representants d’ERC, CiU i ICV-EUiA a l’Ajuntament de Caldes de Montbui també van acordar demanar als grups parlamentaris catalans que aprovin la llei de consultes populars amb el màxim consens possible, perquè aquesta norma esdevingui "un símbol de la unitat dels partits en la defensa d’un dret democràtic bàsic en qualsevol societat com són el dret a decidir i el dret d’autodeterminació del poble de Catalunya". L’equip de govern de Caldes farà arribar una còpia de la moció aprovada el dijous 30 de juliol als presidents de la Generalitat i del Parlament, als diferents grups parlamentaris, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació de Municipis i Comarques de Catalunya.

En el Ple també es van aprovar diverses modificacions del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i una moció que insta al Parlament a debatre, el més aviat possible, la greu situació que pateix la pagesia professional catalana. Aquesta última moció, presentada per ERC, CiU i PP, va comptar amb el suport de tots els grups del consistori excepte el PSC, que va optar per abstenir-se.

Edicions locals