Les ajudes del tripartit als ajuntaments premien els alcaldes del PSC i ERC

Socialistes i republicans s’enduen la majoria de subvencions de la llei de barris i del programa Viure al Poble

Política

La llei de barris, impulsada pel departament de Política Territorial i Obres Públiques, que es proposa rehabilitar nuclis urbans degradats, afavoreix els municipis governats per alcaldes del PSC i d'ERC. En la última convocatòria, la d'aquest 2009, dotada amb 99 milions d'euros per a 26 nous projectes, la conselleria encapçalada pel socialista Joaquim Nadal ha adjudicat subvencions a 14 municipis governats pel PSC i 4 a pobles presidits per ERC, mentre que només ha ajudat a 5 municipis governats per CiU. Dit d'una altre manera, les localitats amb alcalde socialista han obtingut el 36,8 per cent de les sol·licituds presentades; els d'Esquerra el 66,6 per cent, i els de CiU el 20 per cent.

En les cinc edicions anteriors de la llei de barris també van resultar especialment beneficiats per aquests ajuts els municipis amb alcaldes socialistes o d'altres forces del tripartit, amb 92 projectes subvencionats, respecte dels 13 que van correspondre a municipis amb consistoris presidits per CiU. Les dades topen amb el mapa municipal català actual, on un total de 420 municipis estan presidits per alcaldes de la federació nacionalista, 270 pel PSC, 164 per ERC, 25 per ICV, 6 pel PP i 61 independents.

La història es repeteix amb un altre pla pensat per ajudar als municipis petits, i que puja als 13,7 milions d'euros. La majoria de les subvencions del programa de la conselleria de Governació Viure al Poble han acabat destinades a ajuntaments amb alcaldies d'ERC, el mateix partit que el del conseller de Governació Jordi Ausàs. De les 26 ajudes concedides aquest estiu, 14 han anat a parar a ajuntaments amb alcaldes d'Esquerra, quan havien presentat menys sol·licituds que els municipis governats per CiU. Això ha provocat la indignació dels alcaldes de la federació, que s’han queixat a través de l'Avui pel que consideren un escàndol en el repartiment d'aquest programa destinat a municipis petits.

El tripartit controla el repartiment d’ajudes
El departament de Governació nega que hi hagi favoritismes en l’adjudicació de les subvencions als municipis governats per ERC. Ausàs assegura que els criteris han estat "estrictament tècnics". El departament de Política Territorial, que impulsa la llei de barris, també sosté que els criteris per determinar els ajuntaments beneficiats tenen en compte, per sobre de tot, la problemàtica urbanística. El cert és que el tripartit s’ha assegurat el control dels comitès que decideixen el repartiment de subvencions dels dos programes. El comitè que gestiona la llei de barris està format per 30 persones; d’aquestes, 16 són càrrecs de la Generalitat. Pel que fa al programa Viure al Poble, dos càrrecs del tripartit formen el comitè de selecció.

Ajudes a la comarca
Al Vallès Oriental tres municipis han rebut ajudes de la sisena i última convocatòria de la llei de barris: Montornès, Martorelles i el Figaró-Montmany. L’alcalde del primer municipi és del PSC; els del segon i del tercer són independents, però compten amb el suport d'ICV.

Edicions locals