Mor el darrer alcalde del franquisme a Bigues i Riells

Isidre Prat va ser batlle del 1964 al 1976 i va formar la primera llista de CDC al municipi

Política

Bigues i Riells

El darrer alcalde del franquisme al municipi de Bigues i Riells, Isidre Prat i Bachs, ha mort aquest dijous 13 d'agost. Agent d'assegurances i membre del Frente Local de Juventudes de Riells del Fai, poble on va néixer l'any 1928, Prat i Bachs va ser batlle durant més d'una dècada. Fou nomenat alcalde contra la seva voluntat el 28 de juliol del 1964. A l'octubre del 1974 sol·licità al governador civil ser rellevat del càrrec, fet que no va succeir fins el 29 de gener del 1976. Durant el seu llarg mandat es produí l'increment desmesurat i descontrolat d'urbanitzacions –en molts casos, il·legals- a Bigues i Riells. Isidre Prat i Bachs no va frenar mai la onada constructiva, que va permetre una ocupació irracional -que va continuar en la democràcia- del terme municipal.

Tal i com explica el diccionari biogràfic d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental elaborat pel Museu de Granollers, durant el llarg mandat d'Isidre Prat i Bachs es van instal·lar diverses indústries al municipi, es va establir el servei de recollida d'escombraries i el servei de vigilància a partir del cos de Guàrdia Municipal, es va construir el dispensari i la casa del metge a Bigues, es reformà l'edifici consistorial i es millorà el subministrament d'aigua potable al poble de Riells.

Ja com a exalcalde, Prat i Bachs contribuí a la formació de la primera llista de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a Bigues i Riells a les eleccions municipals del 1979, les primeres després de la dictadura. A les segones eleccions de la democràcia, les del 1983, Prat i Bachs tancà la llista convergent i abandonà la política activa.

Edicions locals