El Figaró i Sant Esteve de Palautordera dediquen un carrer a Xirinacs

Vint municipis catalans han distingit l'activista independentista, mort ara fa dos anys, posant el seu nom a la via pública

Política

Figaró-Montmany, Sant Esteve de Palautordera

Dos municipis del Vallès Oriental, Sant Esteve de Palautordera i el Figaró-Montmany, han dedicat fins ara un carrer a l'activista independentista i de la no-violència Lluís Maria Xirinacs, mort ara fa exactament dos any en un bosc d'Ogassa, al Ripollès. Havia deixat escrit que volia acabar els seus dies "en la soledat i el silenci", tal com va succeir. El que va ser sacerdot, senador independent, destacat lluitador antifranquista i candidat al premi Nobel de la pau els anys 1975, 1976 i 1977, va ser acomiadat l'agost del 2007 en un funeral multitudinari a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.  

Uns mesos després de la mort de Xirinacs, el desembre de l'any 2007, l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, atenent el suggeriment d'un veí del municipi, va decidir dedicar un carrer a Xirinacs; en concret, el passatge que uneix el carrer Matagalls amb el carrer Reguissol. Pel que fa al Figaró-Montmany, en el ple celebrat el 25 de gener del 2008 es va aprovar la moció presentada pel grup municipal d'ERC de reconeixement i homenatge a l'exsenador. La moció proposava dedicar un carrer o plaça a Xirinacs per aconseguir "que les noves generacions recordin la figura d'aquest lluitador pels drets del nostre país".

Vint municipis catalans recorden Xirinacs
Sant Esteve de Palautordera i el Figaró-Montmany són els dos únics pobles del Vallès Oriental que han dedicat un carrer a Xirinacs. Però a Catalunya hi ha 18 municipis més que han distingit l'activista independentista -o que han pres l'acord consistorial de fer-ho- posant el seu nom a la via pública. Aquestes localitats són Argentona (Maresme), l'Arboç (Baix Penedès), Badalona (Barcelonès), Bescanó (Gironès), Blanes (Selva), Calldetenes (Osona), Castellbisbal (Vallès Occidental), Constantí (Tarragonès), Igualada (Anoia), Molins de Rei (Baix Llobregat), Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), Sant Joan de Vilatorrada (Bages), Subirats (Alt Penedès), Veciana (Anoia), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Vilassar de Mar (Maresme) i Vic (Osona).

La Fundació Randa, creada pel mateix Xirinacs fa 23 anys i que ara preserva el seu llegat, ha llançat una campanya popular per captar fons per contribuir a l’estudi i la difusió de l’obra del destacat lluitador antifranquista.

Edicions locals