Granollers guimba sota el foc i l'aigua

Els Blancs guanyen l'estirada de corda, però els Blaus s'avancen en la competició

Cultura

Granollers

"Es pot saber d'on surt tanta gent?", es preguntava aquest divendres l'escriptor Joan Soler, el relator de la vint-i-sisena edició de la Festa Major de Granollers. I és que dia rere dia milers de persones de totes les edats omplen els carrers del centre de la ciutat per gaudir dels atractius actes de carrer que han programat els Blancs i els Blaus. Divendres a la nit els joves -i alguns de no tant joves- es van fer seva la capital del Vallès Oriental per gaudir de dos dels actes que cada any apleguen més incondicionals: el correfoc de la colla gran dels Diables de Granollers i el correaigua. Soler va entendre perquè hi ha samarretes blanques i blaves descolorides i mig cremades.

L'èxit del correfoc i el correaigua va anar precedit de la sortida de la Gralla de Foc dels Blaus i la Guspira dels Blancs, de l'EsQuitxalla i del correaigua infantil -els més petits van tenir dues oportunitats per mullar-se de cap a peus. A més, al migdia, per agafar forces, centenars de persones van poder gaudir dels 300 quilos d'arròs, 80 litres d’oli d’oliva, 230 quilos de sípia, 150 de calamars, 100 d'escamarlans, 100 de gambes i 30 de caps de rap que es van cuinar a la plaça de la Porxada. Arrossada popular a 4 euros el plat. L'olor de la paella arribava a la plaça de les Olles, on els Blaus van organitzar un concurs de peix blau i bacallà.

I a les set de la tarda, a la remodelada plaça de la Corona, el primer plat fort de la lluita de proves entre les dues colles: la tradicional estirada de corda, versió infantil i adulta. Expectació màxima i l'animador de la Festa, Pep Callau, escalfant als assistents. Primer els xics: victòria dels Blaus. Després el plat fort. Corda tibada, musculosos a punt, toc de trompeta... i victòria, al igual que l'any passat, dels Blancs. Empat en la competició? No, perquè al matí els Blaus van guanyar el campionat de futbolí per un ajustat 66 a 65. I aquest migdia de dissabte a llançar i passar rajoles!

I per si divendres ja no hi havia prou foc i aigua, els Blancs van sorprendre a tothom al parc de Ponent, a la mitjanit, amb el Mite de Blancdora: foc, aigua i il·lusió al llac, a càrrec del grup Paranoia. Més tard, com ja és habitual, riuades de gent per gaudir del ball de nit amb l'orquestra Odisea, i dels concerts amb Arangu, Strombers i la Fundación No Hay Manera.

La Porxada és blava aquesta nit de dissabte
I aquest dissabte 29 d'agost, penúltim dia de les festes, continua la competició entre colles -les rajoles es llancen al parc de Torras Villà al matí i es passen a la plaça de la Corona a la tarda- i arriba el torn de la tronada del migdia, les sortides del Tren Blau, la trobada de ball de bastons, el cercavila de gegants de Granollers i Sabadell i, com no, la trobada castellera amb els Xics i els Bordegassos de Vilanova. El tradicional acte abandona els diumenges al matí i es celebrarà aquesta tarda, a les sis, a la plaça de l'Església. A la mateixa hora, a la plaça Perpinyà, els MacMagum oferiran cafè, formatge, fumada de pipa i l'actuació de Pegenaute. També a les sis, cantada d'havaneres i ballada de sardanes.

I a les nou, més activitats i més foc: repeteixen els Diables de Granollers. I a tres quarts d'onze, més aigua a la Porxada. A les onze, a la plaça de Can Trullàs, actuació de la coral polifónica del sant blau. Més tard, ball de nit amb l’Orquestra Privada, la festa dels 1000 litres a la plaça Maluquer i Salvador, i els concerts amb Ai Ai Ai i Dijous Paella. I atenció, perquè aquest dissabte nit té color blau: a la una, a la plaça de la Porxada, cremada de l'Ajuntament; i un quart d’hora després, a la mateixa Porxada, versió 3.0.

Edicions locals